Lucreția Ciobanu

Lucreția Ciobanu

Coperta discului Pleacă oile la munte
Date personale
Nume la naștereLucreția Arcaș Modificați la Wikidata
Născută Modificați la Wikidata
Topârcea, Sibiu, România Modificați la Wikidata
Decedată (90 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Frați și suroriTina Ciobanu
CopiiRodica Ciobanu
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicalFolclor
Ani de activitate1953-2015
Case de discuriElectrecord, Ijac Music Production
Interpretare cuGabriela Tuță
PremiiOrdinul Național „Serviciul Credincios”
Ordinul Meritul Cultural în grad de mare ofițer[*] ()[1]  Modificați la Wikidata

Lucreția Ciobanu (născută Lu­cre­ția Arcaș; n. , Topârcea, Sibiu, România – d. , București, România) a fost o interpretă de muzică populară din Mărginimea Sibiului.

Laureată a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953, intepreta a fost numită Doamna Munților, datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat. A dus cântecele din Mărginimea Sibiului până departe în America de Nord, mai exact în Statele Unite ale Americii și Canada.

Citat[modificare | modificare sursă]

"O mare calitate a unei mari artiste este să reușești să fi iubit de toată lumea: atât de colegi, cât și de marele public. Poartă în privire licărul simplității, al profunzimii și al înțelepciunii oamenilor de la munte, toate transpuse în doinele și jienele Mărginimii Sibiului."

(autor necunoscut)


Probă muzică

Fragment din cântecul popular Vai săracul bădița din albumul Pleacă oile la munte


Discografie[modificare | modificare sursă]

Discografia Lucreției Ciobanu

Pleacă oile la munte[modificare | modificare sursă]

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Lucreția Ciobanu la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. [2] Ulterior, el i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”. [3]

În ziua de 2 august 2013, într-o ceremonie care a avut loc în Piața Mare din Sibiu, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a festivalului de folclor Cântecele Munților, Lucreția Ciobanu a primit titlul de cetățean de onoare al județului Sibiu.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Art 1 | Decret 36/2004, Lege5, accesat în  
  2. ^ Decretul nr. 977 din 29 noiembrie 2002 privind conferirea unor decorații naționale, text publicat în Monitorul Oficial nr. 911 din 14 decembrie 2002.
  3. ^ Decretul nr. 36 din 7 februarie 2004 privind conferirea Ordinului și Medaliei Meritul Cultural, text publicat în Monitorul Oficial nr. 172 din 27 februarie 2004.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Prof. Vania Atudorei - Interviu cu Lucretia Ciobanu in turneu la Botosani - in volumul ,, Jurnal de întâlniri excepționale,, Editura Junimea, Iasi, 2021, 440 de pagini, pagina 135-138 - ISBN-978-973-37-2396-7