Mobutu Sese Seko

Mobutu Sese Seko
Date personale
Nume la naștereJoseph-Désiré Mobutu Modificați la Wikidata
Poreclă« Léopard du Zaïre », « Léopard du Kinshasa», Aigle de Kawele, Papa Maréchal, Roi du Zaïre, Elombé Sese, Homme au totem léopard Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Lisala, Provincia Équateur, RDC Modificați la Wikidata
Decedat (66 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Rabat, Maroc Modificați la Wikidata
ÎnmormântatRabat Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer de prostată) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuBobi Ladawa[*][[Bobi Ladawa (former second wife of Mobutu Sese Seko, who ruled Zaire as president and dictator between 1965 and 1997)|​]]
Marie-Antoinette Gbiatibwa Gogbe Mobutu[*][[Marie-Antoinette Gbiatibwa Gogbe Mobutu (first wife of Zairian president Mobutu Sese Seko)|​]][5][6] Modificați la Wikidata
Număr de copii21[6] Modificați la Wikidata
CopiiNzanga Mobutu[*][[Nzanga Mobutu (Democratic Republic of the Congo politician)|​]]
Kongulu Mobutu[*][[Kongulu Mobutu (Congolese exile)|​]]
Giala Mobutu[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie République du Congo (Léopoldville)[*][[République du Congo (Léopoldville) (former country (1960–1971) in Africa, predecessor of Zaire)|​]]
 Zair Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
jurnalist
militar Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelingala[*]
limba franceză
Ngbandi[*][[Ngbandi (dialect continuum of the Democratic Republic of Congo and Central African Republic)|​]] Modificați la Wikidata
Președinte al Organizației Unității Africane Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deHaile Selassie I al Etiopiei
Succedat deHouari Boumediene[*][[Houari Boumediene (politician algerian)|​]]
Președinte al Republicii Democrate Congo[*] Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deJoseph Kasa-Vubu[*][[Joseph Kasa-Vubu (politician congolez)|​]]
Succedat deLaurent-Désiré Kabila

PremiiOrdinul Isabelei Catolica cu Colan[*] ()
Comandor al ordinului Legiunii de merit al armatei americane[*]
Ordinul Prințul Henric în grad de mare colan[*]
Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Cavaler Mare Cruce cu Colan[*]
Order of Propitious Clouds[*][[Order of Propitious Clouds (civilian order of Taiwan)|​]]
Orde van de Gouden Ark[*][[Orde van de Gouden Ark (award)|​]] ()
Ordinul Prințul Henric[*]
Partid politicMPR[*]
Alma materCollège du Léman[*][[Collège du Léman (private, day & boarding school, international boarding school)|​]]

Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga (nume la naștere Joseph-Désiré Mobutu, n. 14 octombrie 1930 - d. 7 septembrie 1997) a fost dictatorul Zairului (azi Republica Democrată Congo sau Congo Kinshasa, pe scurt) din 1965 până în 1997.

Începuturi[modificare | modificare sursă]

Joseph-Désiré Mobutu s-a născut în Lisala, în Congoul Belgian (azi Congo Kinshasa) în 1930.[7] El a intrat în Force Publique (armata congoleză belgiană) în 1949, fiind treptat promovat până la postul de sergent-major. În 1956 a plecat din armată și a lucrat la ziarul L'Avenir ("Viitorul"), unde l-a întâlnit pe Patrice Lumumba, alăturându-se Mișcării Naționale Congoleze (MNC).

Criza congoleză[modificare | modificare sursă]

După independența pe 30 iunie 1960, Mobutu s-a alăturat guvernului de coaliție ca secretar al apărării. În curând, președintele, Joseph Kasavubu și prim-ministrul, Patrice Lumumba, au început să se lupte pentru putere. Între timp, forțele publice din capitala Kinshasa s-au revoltat împotriva șefilor lor belgieni, iar provincia Katanga și-a proclamat independența. Pe 14 septembrie 1960 o lovitură de stat l-a răsturnat pe Lumumba în favoarea lui Kasavubu.

Ascensiunea la putere[modificare | modificare sursă]

În 1965, încă o luptă pentru putere a avut loc, între Kasavubu și prim-ministrul Moise Tshombe⁠(en)[traduceți]. Mobutu a preluat puterea și s-a autoproclamat președinte. Foarte repede el a centralizat puterea, a reprimat o lovitură de stat în 1967 dată de foștii mercenari ai lui Tshombe și a fost ales președinte în 1970.

Președinție[modificare | modificare sursă]

În scurt timp Mobutu a început o campanie pentru africanizarea numelor din regiune și pentru eliminarea influențelor europene. Țara a fost redenumită Zair. Orașele Léopoldville, Stanleyville, Élisabethville, Jadotville și Albertville au fost redenumite Kinshasa, Kisangani, Lumumbashi, Likasi și Kalemie. Francul a fost înlocuit de o nouă monedă, zaïrul (subdiviziune 100 makuta). Provincia Katanga a fost denumită Shaba (ceea ce înseamnă cupru în Swahili) și așa mai departe. În 1972 și-a schimbat numele în Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga ("Atotputernicul luptător care, datorită rezistenței și a inflexibilei dorințe de a câștiga, va merge din cucerire în cucerire, lăsând foc în urma sa"), sau Mobutu Sese Seko, pe scurt.

La început Mobutu a naționalizat firmele străine și i-a alungat pe investitori. Aceasta a cauzat o depresiune atât de severă încât a trebuit să încerce să-i aducă înapoi pe investitori prin 1977. Revitalizarea agriculturii a încetinit, deci nevoia pentru importuri de mâncare a crescut.

În 1977 fragilitatea puterii lui Mobutu a fost demonstrată când rebelii katanghezi din Angola au instigat două invazii în Haut-Katanga. De data aceasta, ajutorul militar străin (în special de la Franța și Maroc, deși ceruse și de la Belgia) a salvat situația.

De-a lungul anilor, Mobutu s-a dovedit eficace pentru menținerea regimului său în fața amenințărilor externe și interne, dar regimul său nu reușise să stabilească condiții pentru creștere economică.

Răsturnarea și moartea[modificare | modificare sursă]

Odată cu terminarea Războiului Rece în anii 1990, Mobutu a pierdut mult din creditul străin primit în schimbul intervenției în problemele interne ale vecinilor țării. Mobutu a devenit marginalizat de sistemul pluripartid, amenințat de mișcarea rebelă în estul Zairului și bolnav de cancer de prostată, în final a predat puterea rebelilor lui Laurent-Désiré Kabila pe 16 mai 1997 și a fugit în Rabat, Maroc, unde a murit de cancer.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Mobutu Sese Seko, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  2. ^ a b Mobutu Sese Seko, SNAC, accesat în  
  3. ^ a b Mobutu Sese Seko, Find a Grave, accesat în  
  4. ^ a b Mobutu Sese Seko, Gran Enciclopèdia Catalana 
  5. ^ https://oxfordaasc.com/view/10.1093/acref/9780195301731.001.0001/acref-9780195301731-e-50425  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ a b https://www.jeuneafrique.com/118918/archives-thematique/destins-de-famille-s/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ Shirley Akrasih (). „AFRICA AND DEMOCRACY Joseph Mobutu, Dictator of the DRC, and His Life-Saving Support from the US”. Davidson College. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]