Monica Anisie

Monica Anisie
Date personale
Născută (50 de ani)[1] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieprofesor de liceu[*]
politiciană Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Senatoare a României Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
CircumscripțiaBucurești
Legislaturălegislatura 2020–2024
Ministru al educației Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
GuvernGuvernul Ludovic Orban
Guvernul Ludovic Orban (2)
Precedat deValer-Daniel Breaz
Succedat deSorin Cîmpeanu

Partid politicPNL
Alma materUniversitatea din București (licență[*], )
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (master în management educațional[*], )
Profesieprofesor de limba română
Prezență online

Monica Cristina Anisie (n. , București, România) este un politician și fost ministrul Educației și Cercetării al României începând cu 4 noiembrie 2019 până pe 23 decembrie 2020, [2] fiind ministrul educației în ambele guverne Ludovic Orban.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Monica Cristina Anisie a urmat studii la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București între anii 1992 și 1996. A absolvit două programe de masterat: unul în management educațional la Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație Publică (2007-2008) și altul în integrare europeană și probleme sociale, la Facultatea de Științe Politice, Sociologie și Relații Internaționale (2007-2009). [3][4]

După ce a fost profesor de limba și literatura română, consilier prezidențial pentru politica educațională a lui Traian Băsescu între 2012 și 2016 și secretar de stat în guvernul Cioloș, [5] în noiembrie 2019 a devenit ministru al Educației în guvernul Orban, desemnată de premierul Ludovic Orban după căderea guvernului Dăncilă. Ea a fost votată de parlament în 4 noiembrie 2019 și a preluat prerogativele o zi mai târziu. [6][7] În prezent, Anisie este președintele PNL Sector 2 și coordonatorul comisiei de educație pentru învățământ preuniversitar din PNL.[8][9]

Controverse[modificare | modificare sursă]

Aceasta a fost implicată în mai multe controverse, cea mai celebră fiind faptul că a refuzat repetat să participe la o dezbatere pe tema educației cu youtuberul Selly.[10][11]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Cine este Monica Anisie, ministrul propus pentru Educație: profesoară de română, consilier la Cotroceni în mandatul lui Băsescu, secretar de stat în Guvernul Cioloș 
  2. ^ Mihai Peticila (). „Ministrul Educației și Cercetării devine Monica Anisie, care preia mandatul după ce portofoliul a rămas fără ministru de la jumătatea lunii septembrie 2019”. Edupedu. 
  3. ^ AGERPRES. „Monica Cristina Anisie picked to head Education and Research Ministry”. Arhivat din original la . 
  4. ^ „Curriculum vitae Prof. Monica-Cristina Anisie” (PDF). 
  5. ^ Andreea Ofițeru (24 noiembrie 2019). „Cine este Monica Anisie, ministrul propus pentru Educație: profesoară de română, consilier la Cotroceni în mandatul lui Băsescu, secretar de stat în Guvernul Cioloș”. 
  6. ^ Mihai Peticilă (4 noiembrie 2019). „Guvernul Orban a primit votul Parlamentului. Monica Anisie este ministrul Educației și Cercetării”. 
  7. ^ Andreea Cristescu (2019). „Monica Anisie – Ministrul Educației PNL”. 
  8. ^ Hotnews.ro (3 februarie 2020). „Monica Anisie, aleasă președinte al PNL Sector 2”. 
  9. ^ Jurnalul.ro (3 februarie 2020). „Ministrul Educației, Monica Anisie, a fost aleasă duminică seara președinte al filialei PNL Sector 2”. 
  10. ^ „„Viitor cu clasă". Selly, despre absența Monicăi Anisie: Doamna ministru a fugit, nu a vrut să fie confruntată cu adevărul”. Stirileprotv.ro. 
  11. ^ „De ce fuge Monica Anisie de întâlnirea cu vloggerul Selly. „Nu vă e, doamnă, un pic rușine?". adevarul.ro. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]