Natalie Portman

Natalie Portman
Date personale
Nume la naștereNatalie Hershlag
(în ebraică נטלי הרשלג)
Născută (42 de ani)
Israel Ierusalim, Israel
Căsătorită cuBenjamin Millepied
(2010 — prezent)
Număr de copii2 Modificați la Wikidata
CopiiAleph Millepied[*][[Aleph Millepied (French American actor, director and producer)|​]][2]
Amalia Millepied[*][[Amalia Millepied (actriță americană)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii
 Israel Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
OcupațieActriță
Limbi vorbiteengleza americană
limba ebraică modernă[*]
limba ebraică
limba engleză[3] Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Harvard
Charles E. Smith Jewish Day School[*][[Charles E. Smith Jewish Day School (private, Jewish K-12 school in Rockville, Maryland, United States)|​]]
Syosset High School[*][[Syosset High School (high school in New York, United States)|​]]
Universitatea Ebraică din Ierusalim
Ani de activitate1994 — prezent
Premii Oscar
Cea mai bună actriță (2011) pentruLebăda neagră[1] Modificați la Wikidata
Premii Globul de Aur
Cea mai bună actriță în rol secundar (2005) pentruCloser[*][[Closer |​]]
Cea mai bună actriță (2011) pentruLebăda neagră Modificați la Wikidata
Premii BAFTA
BAFTA pentru cea mai bună actriță (2011) pentruCygnus atratus Modificați la Wikidata
Alte premii
Premiul Screen Actors Guild pentru cea mai bună actriță în rol principal[*] (2011) pentruLebăda neagră
Premiul Independent Spirit pentru cea mai bună actriță în rol principal (2011) pentruLebăda neagră
Premiul Globul de Aur
Premiile Independent Spirit
Premiul Saturn
Screen Actors Guild Award Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Natalie Portman (născută Natalie Hershlag, 9 iunie 1981, Ierusalim, Israel) este o actriță americană de origine israeliană, nominalizată la Premiul Oscar pentru rolul său din pelicula Closer⁠(d) (2004). În 2011 a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol principal (Black Swan).

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 9 iunie 1981 la Ierusalim[4][5][6] sub numele Natalie (Nata-li) Hershlag[7][8] ca unic copil al unei familii de evrei. Tatăl ei, medicul israelian Avner Hershlag, ginecolog specialist în tratamente pentru infertilitate.[9] și-a cunoscut soția, Shelley Stevens,[10] în timpul studiilor la universitatea Ohio.[11] Stevens, născută în Cincinnati Ohio, originară dintr-o familie ajunsă în SUA din Austria și Rusia, și îndeplinește în prezent funcția de manager al fiicei ei.[10] Bunicii lui Natalie din partea tatălui, Mania (născută Portman) și Zvi Yehuda Hershlag, erau evrei imigrați în Israel.[12][13] Zvi, născut în Polonia în 1914, a emigrat în 1938 în Palestina Mandatară unde a devenit profesor de economie; părinții lui au murit în lagărul de concentrare de la Auschwitz.[13] Una din străbunicile lui Natalie din partea tatălui s-a născut în România și a fost spioană pentru serviciile de informații britanice⁠(d) în timpul celui de al Doilea Război Mondial.[14][15]

Părinții lui Portman s-au cunoscut la un centru studențesc⁠(d) evreiesc de la Universitatea Statului Ohio⁠(d), unde mama ei vindea bilete. Au corespondat după ce tatăl ei s-a întors în Israel și s-au căsătorit când mama ei a venit în Israel în vizită câțiva ani mai târziu. În 1984, când Portman avea trei ani, familia s-a mutat în Statele Unite, unde tatăl ei a studiat medicina.[11] Mai întâi au locuit în Maryland (în vreme ce tatăl se perfecționa la universitatea George Washington din Washington, D.C., apoi la New Haven, Connecticut unde a urmat, între altele, cursuri la o școală evreiască și lecții de dans, Long Island, New York. Numele Portman, pe care l-a adoptat începând de la vârsta de 12 ani, era de fapt numele de fată al bunicii ei paterne.

Primul său rol l-a avut în 1994, în filmul franțuzesc Léon.[16] Rolul care a făcut-o celebră a fost cel interpretat în trilogia Star Wars. Înainte de acesta, a mai jucat în Beautiful Girls și Anywhere but Here. În timpul filmărilor pentru Star Wars a studiat psihologia la Universitatea Harvard.[17] În 2005 a fost nominalizată pentru prima oară la Premiile Golden Globe, premiu pe care l-a și câștigat, cu producția Closer. Pentru rolul din filmul V for Vendetta a trebuit să se radă în cap. A jucat rolurile principale în dramele istorice Goya's Ghosts (2006) și The Other Boleyn Girl (2008). În mai 2008 a fost cel mai tânăr membru al juriului Festivalului de Film de la Cannes. Debutul său regizoral, Eve, a deschis cea de-a 65-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția. În 2011, Natalie Portman a câștigat Globul de Aur pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal pentru lungmetrajul Black Swan, acolo unde interpretează rolul unei balerine. În timpul filmărilor l-a cunoscut și s-a îndrăgostit de coregraful Benjamin Millepied, cu care s-a logodit și cu care are 2 copii unul născut în 2017.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2011  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Natali Portman rodila sina[*][[Natali Portman rodila sina (articol în Wikiștiri)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Kane, Michael (). „Portman Bold ... and Bald ... in 'V for Vendetta'. Fox News Channel. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  5. ^ Crean, Ellen (). „A 'Garden State' Of Mind”. CBS News. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  6. ^ Carle, Chris (). „Comic-Con 2005: IGN Interviews Natalie Portman”. IGN. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  7. ^ Salonim, Nir (). „(Hebrew) ברבורה: כל מה שצריך לדעת על זוכת פרס/A swan: All you need to know about the Oscar winner Natalie Portman”. Israel: Mako.co.il. Arhivat din originalul de la . Accesat în . .
  8. ^ Carpenter, Cassie (). „Natalie Portman dons roomy dress at husband Benjamin Millepied's LA Dance Project benefit following rumours they're expecting baby #2”. dailymail.co.uk. UK. Accesat în . 
  9. ^ Pringle, Gill (). „Natalie Portman — more than a woman”. The Independent. UK. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  10. ^ a b „Bernice (Hurwitz) Stevens Obituary”. The Cincinnati Enquirer via Legacy.com. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  11. ^ a b Dickerson, p. 22.
  12. ^ Dr. Rafael Medoff. „Natalie Portman”. Great Lives from History: Jewish Americans (PDF) (în engleză). Ipswich⁠(d): Salem Press. p. 900. ISBN 978-1-58765-741-2. Arhivat (PDF) din originalul de la . 
  13. ^ a b Who's who in Israel and in the work for Israel abroad. Bronfman & Cohen Publications. . Accesat în . 
  14. ^ Heath, Chris (). „The Private Life of Natalie Portman”. Rolling Stone (898). Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  15. ^ Ethan White. „Natalie Portman-The Shy Superstar” (în engleză). Scholastic Corporation⁠(d). Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  16. ^ Franich, Darren; Staskiewicz, Keith (). „Natalie Portman in 'The Professional': PopWatch Rewind takes aim at the 'Black Swan' star's debut”. EW.com. Accesat în . 
  17. ^ D'Angelo, Jennifer (). „Cerebral Celebs Give Up Screen for Studies”. Fox News Channel. Accesat în . I don't care if [college] ruins my career," Portman has said. "I'd rather be smart than a movie star. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Natalie Portman
Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Natalie Portman.