Papa Agaton

Agaton
Date personale
Născut574 d.Hr. Modificați la Wikidata
Sicilia, Regatul Italiei Modificați la Wikidata
Decedat (107 ani) Modificați la Wikidata
Roma, Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBazilica Sfântul Petru din Roma Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*]
călugăr
scriitor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină[2] Modificați la Wikidata
Activitate
PredecesorPapa Donus
SuccesorPapa Leon al II-lea

Papa Agaton (n. 574 d.Hr., Sicilia, Regatul Italiei – d. , Roma, Imperiul Roman de Răsărit) a fost papă al Romei din 678 până în 681. Numele lui înseamnă „cel bun” (greacă).

A fost un călugăr sicilian. Conform legendei a ținut timp de trei ani o piatră în gură ca să învețe să tacă. În data de 27 iunie 678 a devenit succesorul lui Donus și a continuat politica lui. Astfel a reușit să facă orașul Ravenna - independent din anul 666 - să recunoască din nou supremația papilor. Cel mai important eveniment din pontificatul lui era însă sfârșitul conflictului legat de teoria monoteletismului la conciliul al III-lea de la Constantinopol.

În august 678 împăratul Constantin al IV-lea l-a invitat pe papă la Constantinopol. Agaton a acceptat invitația împăratului pregătindu-se conștiincios cu diverși învățați ai bisericii ca să asigure o poziție unită a Bisericii din Occident. Curtea Imperială era gata să-l condamne pe monoteletism, ce se datora faptului că acele părți ale Imperiului în care credința aceasta era cel mai puternic răspândită (Egiptul, Palestina și Siria) erau pierdute prin cuceririle arabilor. De aceea, Constantin era de părere că astfel de discuții dogmatice ar fi ajuns inutile.

În martie 680, papa și 150 de episcopi au declarat că învățătura monoteletismului ar fi de caracter eretic. Al VI-lea Conciliu Ecumenic a avut loc între 7 noiembrie 680 și 16 septembrie 681 sub prezidiul lui Constantin al IV-lea la Palatul Imperial de la Constantinopol . La acea adunare și papa Honoriu I despre care se spunea că ar fi fost promotorul acestui conflict a fost condamnat (pedepsit cu anatema).

Agaton a murit în data de 10 ianuarie 681 la Roma, încă înaintea sfârșitului conciliului. Este venerat în Biserica Catolică pe 10 ianuarie (ziua morții sale), în Biserica Ortodoxă pe 20 februarie. Agaton nu trebuie confundat cu papa copților Agaton de Alexandria (654 - 673).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • E. Gorys, Lexikon der Heiligen, 1997
  • Lupu, Aurel și Damian, Sorin Dan, “Viețile episcopilor Romei socotiți sfinți în Biserica Ortodoxă”, Editura Herald, București, România, 2009 (144 pagini), ISBN 978-973-111-120-9;


Predecesor:
Papa Donus
Agaton
Succesor:
Papa Leon al II-lea



  1. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  
  2. ^ Mirabile: Archivio digitale della cultura medievale