Partidul Umanist Social Liberal

Partidul Umanist Social Liberal
AbrevierePPU  Modificați la Wikidata
Oameni cheie
PreședinteCristian Popescu Piedone
Secretar generalSimona Alice Man
Autorul doctrinei umanismului pragmaticDan Voiculescu
Date
Înființat28 septembrie 2015
SediuPiața Presei Libere, nr. 1,
Sector 1, București
Informații
Ideologie oficialăUmanism pragmatic
Liberalism social
Protecționism
Poziție politicăcentru stânga
Afiliere europeanăNu are
Culori oficialeAlbastru
Senat[1]
1 / 136
Camera Deputaților[1]
4 / 330
Parlamentul European
1 / 33
Primari[2]
2 / 3184
Consilieri locali[2]
214 / 40220
Prezență online
www.pusl.ro

Partidul Umanist Social Liberal (abreviat PUSL, în trecut PPU-SL, i.e. Partidul Puterii Umaniste-Social Liberal) este un partid politic parlamentar din România. Acesta a fost înființat în 2015, de către membrii Partidului Conservator (PC) care nu doreau fuziunea cu Partidul Liberal Reformator (PLR), condus de Călin Popescu-Tăriceanu.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În vara anului 2015, Partidul Conservator (PC), condus de Daniel Constantin a fuzionat cu Partidul Liberal Reformator (PLR), creând Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE). În același timp, europarlamentarul PC Maria Grapini, s-a împotrivit acestei decizii, criticând dispariția ideologiei partidului și a anunțat că se va alătura unui nou grup, Partidul Puterii Umaniste (social-liberal).

La alegerile locale din iunie 2016 ,a obținut două mandate de primar (0,06% din totalul României) și 105 în calitate de consilier municipal (0,26%). Un scandal s-a iscat, după ce în ciuda obiecțiilor lui Grapini, celălalt copreședinte, Ioan Ghișe, a susținut candidatura lui Cristian Popescu Piedone la funcția de primar al sectorului 4 din București, sub anchetă pentru responsabilitățile legate de incendiul Colectiv din octombrie 2015.[3] Apoi, la alegerile parlamentare din decembrie 2016, procentele au rămas în jurul valorii de 0,04%, fără a obține vreun mandat.

Partidul nu a participat direct la alegerile europarlamentare din mai 2019. Maria Grapini a concurat pe listele Partidului Social Democrat, obținând reconfirmarea mandatului său, și s-a realăturat PPU (social-liberal) în februarie 2020.[4]

Campania electorală al Ramonei Bruynseels la alegerile prezidențiale s-a bazat pe scopul reformării clasei politice și a pus accent pe renunțarea la privilegiul imunității parlamentare.[5] Cu toate acestea, candidatul PPU (social-liberal) a obținut 2,65% din voturi, părăsind ulterior partidul.[6]

În februarie 2020, PPU (social-liberal) și-a schimbat din nou structura de conducere, cu numirea lui Daniel Ionașcu ca președinte executiv național, până atunci vicepreședinte al partidului.[7] În lunile imediat următoare, s-au alăturat deputații Grațiela-Leocadia Gavrilescu, Alexandru Băișanu, Daniel Căprar, Andrei Gerea, Steluța Cătăniciu și senatorul Teodor Meleșcanu.[8]

Pe 25 iunie 2020, în plenul Camerei Deputaților, a fost anunțată înființarea grupării umaniste în cadrul grupului parlamentar al PSD. Din aceasta fac parte deputații: Grațiela Gavrilescu, Alexandru Băișanu, Doru Oprișcan, Andrei Gerea, Eugen Durbacă, Steluța Cătăniciu și Dorel Căprar.[9] Ulterior, la data de 7 iulie 2020 senatorul bistrițean Ioan Simionca s-a înscris în partid, devinind astfel al doilea senator din gruparea umanistă.[10]

Doctrină[modificare | modificare sursă]

Partidul Umanist Social Liberal și-a propus să preia doctrina umanistă, susținută la începutul anilor 1990 de fondatorul PC, Dan Voiculescu. Această ideologie, plasând omul în centrul politicii și societății, a urmărit să protejeze libertățile și drepturile individului.

Performanță electorală[modificare | modificare sursă]

Alegeri prezidențiale[modificare | modificare sursă]

An Candidat Primul tur Al doilea tur
Voturi % Loc Voturi % Loc
2019 Ramona Bruynseels 244.275
2,65%
 7 

Alegeri parlamentare[modificare | modificare sursă]

An Camera Deputaților Senat Guvernare
Voturi % Mandate Voturi % Mandate
2016 2.599 0,04
0 / 329
3.066 0,04
0 / 136
Opoziție

Alegeri parlamentare[modificare | modificare sursă]

An Voturi % Camera Deputaților Senat Poziție Guvernare
2020 - 1%
0 / 136
0 / 329
8 Opoziție

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Oamenii lui Dan Voiculescu, intrați în Parlament pe listele PSD, părăsesc partidul condus de Ciolacu”. Adevărul. 
  2. ^ a b „Situația mandatelor repartizate pe partide”. Rezultate finale 5 iunie 2016. Biroul Electoral Central. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Grapini a pierdut, Ghișe a câștigat. PPU-SL susține candidatura lui Cristian Popescu Piedone”. Digi24. 
  4. ^ „Maria Grapini a revenit în Partidul Puterii Umaniste”. DCNews. 
  5. ^ „Ramona Ioana Bruynseels: „Imunitatea trebuie să dispară.". Antena3. 
  6. ^ „Ramona Ioana Bruynseels și-a făcut partid”. StiriPeSurse. 
  7. ^ „Partidul Puterii Umaniste (PPU) și-a ales o nouă conducere”. EcoPolitic. 
  8. ^ „Deputatul PSD Dorel Căprar devine al patrulea parlamentar al umaniștilor”. ZiuaDeVest. 
  9. ^ „https://stirileprotv.ro/stiri/politic/deputatii-lui-dan-voiculescu-au-infiintat-o-grupare-umanista-in-cadrul-grupului-psd.html”.  Legătură externa în |title= (ajutor)
  10. ^ „actualizare”. [nefuncțională]

Legătură externă[modificare | modificare sursă]