Piatra Destinului

Replica Pietrei Scone, Palatul Scone

Piatra Scone cunoscută și ca Piatra Destinului și deseori menționată în Anglia ca "Piatra Coroanei" - este un bloc alungit din gresie roșie, folosit de secole la încoronarea monarhilor din Scoția, iar mai târziu pentru monarhii din Anglia și cei ai Regatului Unit. Din punct de vedere istoric, artefactul a fost păstrat la mănăstirea Scone din Scone, în apropiere de Perth, Scoția. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de Jacob's Pillow Stone și Piatra Tànaiste sau clach-na-cinneamhain Dimensiunea sa este de aproximativ 660 mm x cu 425 mm x 267 mm și greutatea sa este de aproximativ 152 kg. O cruce a fost incizată pe o suprafață, iar un inel de fier se află la fiecare capăt pentru transport.[1] Piatra Scone a fost folosită ultima dată în 1953 pentru încoronarea reginei Elisabeta al II-lea a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „The stone of Destiny”. English Monarchs. www.englishmonarcs.co.uk. . Accesat în . 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • No Stone Unturned: The Story of the Stone of Destiny, Ian R. Hamilton, Victor Gollancz and also Funk and Wagnalls, 1952, 1953, hardcover, 191 pages, An account of the return of the stone to Scotland in 1950 (older, but more available, look on ABE)
  • Taking of the Stone of Destiny, Ian R. Hamilton, Seven Hills Book Distributors, 1992, hardcover, ISBN: 0-948403-24-1 (modern reprint)
  • Martin-Gil F.J., Martin-Ramos P. and Martin-Gil J. "Is Scotland's Coronation Stone a Measurement Standard from the Middle Bronze Age?". Anistoriton, issue P024 of 14 December 2002.
  • The Stone of Destiny: Symbol of Nationhood by David Breeze, Chief Inspector of Ancient Monuments, and Graeme Munro, Chief Executive, Historic Scotland; Published by Historic Scotland 1997: ISBN: 1-900168-44-8

Legături externe[modificare | modificare sursă]