Sergio Pérez

Sergio Pérez

Pérez în 2019
Date personale
Nume la naștereSergio Michel Pérez Mendoza Modificați la Wikidata
Născut (34 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Guadalajara, Jalisco, Mexic[1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriAntonio Pérez[*][[Antonio Pérez (Mexican professional stock car racing driver)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Mexic[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiepilot de curse automobilistice[*]
pilot de Formula 1 Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă
Mexican Spanish[*][[Mexican Spanish (dialect of Spanish spoken and written in Mexico)|​]]
limba engleză Modificați la Wikidata
Cariera în Campionatul Mondial de Formula 1
Ani activi2011-prezent
Echipe anterioare
Echipa actualăRed Bull Racing
(2021-prezent)
Număr11
Curse264 (260 de starturi)
Victorii6 (2,27%)
Pole-uri3 (1,14%)
Tururi rapide11 (4,17%)
Podiumuri37 (14,02%)
Puncte1.532
Prima cursăMP al Australiei din 2011
Prima victorieMP al Sakhirului din 2020
Ultima victorieMP al Azerbaidjanului din 2023
Ultima cursăMP al Australiei din 2024
Poziția în 2023Locul 2 (285 de puncte)
actualizează datele statistice
Prezență online

Sergio Michel Pérez Mendoza (n. , Guadalajara, Jalisco, Mexic), poreclit „Checo”,[3] este un pilot de curse mexican ce concurează în Campionatul Mondial de Formula 1 pentru echipa Red Bull Racing, conducând în trecut pentru echipele Sauber, McLaren, Force India și Racing Point. El a câștigat primul său Mare Premiu de Formula 1 la Marele Premiu al Sakhirului din 2020, doborând recordul de starturi înainte de a câștiga o cursă la 190.[4]

Pérez s-a alăturat echipei McLaren pentru sezonul 2013, dar mașina nu a reușit să ofere echipei niciun podium. Ulterior, pentru sezonul 2014, echipa a decis să-l înlocuiască pe Pérez cu pilotul danez Kevin Magnussen foarte târziu în sezon, lăsându-l pe Pérez fără loc. În decembrie 2013, a fost anunțat că Pérez a semnat cu Force India într-un acord de 15 milioane de euro. El a rămas cu Force India după ce au intrat în administrare în a doua jumătate a anului 2018, iar apoi cu Racing Point după reformarea lor în 2019. În decembrie 2020, Pérez a semnat cu Red Bull Racing pentru sezonul 2021, după prima sa victorie în Formula 1 la Marele Premiu al Sakhirului din 2020, înlocuindu-l pe Alexander Albon.[5] Pérez a câștigat apoi Marele Premiu al Azerbaidjanului din 2021, așigurându-și a doua sa victorie în Formula 1. Pérez a obținut primul său pole position la Marele Premiu al Arabiei Saudite din 2022, a treia victorie din carieră urmând să vină la Marele Premiu al Principatului Monaco din 2022. Pérez a obținut a patra victorie la Marele Premiu al statului Singapore din 2022.

Cariera în Motorsport[modificare | modificare sursă]

Sezon Competiție Puncte Loc clasament general
2006-07 A1 Grand Prix 35 10
2009 GP2 Series 22 12
2010 GP2 Series 71 2

Cariera în Formula 1[modificare | modificare sursă]

Sauber (2011-2012)[modificare | modificare sursă]

Cariera lui Sergio a început la Sauber în 2011. Pérez este unul dintre numeroasele veniri recente la grila F1 care își aduce propriul sponsor, în acest caz de la o companie mexicană, Telmex, care a încheiat un acord imediat cu Sauber. Un final solid al sezonului pe locul 7 în Marea Britanie pentru a termina la general cu 14 puncte. În ciuda faptului că a marcat mai puțin de jumătate din punctele coechipierului său, Pérez a fost repede semnat pentru sezonul următor.

Pérez urmărindu-l pe Fernando Alonso în Marele Premiu al Malaeziei din 2012.

Mașina Sauber din 2012 a fost o îmbunătățire clară, iar abilitățile lui Pérez s-au dezvoltat din nou foarte devreme. Doar un derapaj în ultimul tur l-a văzut coborând de pe 5 pe 8 în Australia, înainte de a cuceri aproape victoria în Malaezia. În condiții umede, Perez a fost într-o formă superbă în timp ce l-a urmărit pe Fernando Alonso, o încercare slabă de depășire l-a costat o victorie aproape sigură, dar un loc 2 i-a adus primul său podium. O serie puternică de puncte la mijlocul sezonului, care a culminat cu o altă cursă superbă ce s-a terminat cu locul 3 la Monza, i-a determinat pe McLaren să-l semneze pentru sezonul 2013. Cu toate acestea, forma lui Pérez a scăzut dramatic, în timp ce a luptat pentru puncte în ultimele 6 curse. El a terminat cu un total de 66 de puncte, și cu doar șase mai mult decât Kamui Kobayashi, colegul său de echipă.

McLaren (2013)[modificare | modificare sursă]

Pérez a avut un sezon 2013 cu probleme. Accidentele obișnuite i-au adus critici din partea celor mai mari nume ale sportului, în timp ce el se străduia să controleze mașina defectoasă McLaren. Au fost momente de strălucire din partea mexicanului, dar în cele din urmă a fost un an condamnat care l-a văzut să termine cu 24 de puncte în spatele lui Jenson Button. McLaren a acționat rapid pentru a-l înlocui, dar din fericire, Force India aștepta după el.

Force India (2014-2018)[modificare | modificare sursă]

Un final pe podium în Bahrain a fost punctul culminant al unui sezon inconstant în 2014, dar a terminat cu 37 de puncte în spatele lui Hülkenberg.

Cu toate acestea, a fost remarcabil sezonul 2015, deoarece a strâns puncte regulate și un podium în Rusia. Sezonul 2016 a fost din nou un mare succes pentru Pérez. Force India VJM09, care este echipat cu foarte puternica unitate de putere Mercedes, ar putea chiar să bată Williams în acest sezon. Pérez a obținut 3 podiumuri în 2016 și l-a întrecut pe colegul său de echipă extrem de bine cotat, Nico Hülkenberg.

Pérez în Marele Premiu al Bahrainului din 2014.

În 2015, Pérez s-a alăturat noului său coechipier, Esteban Ocon, și amândoi au avut bătălii palpitante care de mai multe ori s-a încheiat în lacrimi pentru echipă. Problemele au început în Canada, unde erau puternici și aveau un podium la orizont, dar Pérez nu i-a permis lui Ocon să treacă și să-l atace pe Daniel Ricciardo după ce francezul i-a cerut celor de la boxe această oportunitate. Apoi, Ocon l-a atacat pe Pérez, iar mexicanul l-a blocat destul de aspru. La Baku, ei au luat contact și au deteriorat parcursul ambelor mașini într-o cursă plină de evenimente, care ar fi putut fi cu ușurință prima victorie a Force India în Formula 1. Pérez s-a ciocnit în Ocon în Ungaria și totul a explodat în Belgia, când Pérez l-a pus pe Ocon în zid. Echipa a trebuit să intervină și situația s-a calmat. Pérez a reușit să rămână în fața tânărului său coechipier în Campionatul Mondial (100-87) și și-a asigurat locul 7 pentru al doilea an consecutiv. În 2018, a fost din nou coechipierul lui Ocon și a avut un an bun în ciuda luptelor financiare și a situațiilor judiciare ale echipei de-a lungul sezonului.

Force India și-a schimbat numele și conducerea în sezonul 2018, Lawrence Stroll fiind principalul investitor pentru a salva problemele financiare ale echipei. Echipa a fost redenumită Racing Point. Pérez a marcat un podium la Baku în 2018 și a terminat anul în fața lui Ocon din nou, chiar dacă a fost bătut în calificări de francez, care și-a pierdut locul în favoarea lui Lance Stroll pentru 2019.

Racing Point (2019-2020)[modificare | modificare sursă]

Pérez în Marele Premiu al Ungariei din 2019.

În 2019, Pérez l-a distrus pe Stroll în calificări (12-0). Cu toate acestea, canadianul a muncit mai bine duminica în prima jumătate și a terminat în fața lui Pérez la puncte în primele 12 curse (18-13). Pérez a marcat puncte în trei curse din prima jumătate a anului 2019 și a avut o serie de opt curse fără a termina în primii 10 înainte de pauza de vară.

Pérez a avut o a doua jumătate extraordinară din 2019. Șoferul mexican a marcat puncte în opt din cele nouă curse rămase. El nu a reușit să marcheze doar la Marele Premiu al Republicii Singapore din 2019, din cauza unei scurgeri de ulei atunci când era pe locul 10 în turul 43.

El a încheiat anul cu 52 de puncte, cel mai mic număr de când a înscris 49 pentru McLaren în 2013, dar a terminat în top 10 în Campionatul Mondial pentru al șaselea an consecutiv.[6]

Cu trei zile înainte de Marele Premiu al Marii Britanii din 2020, el fost testat pozitiv pentru SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19. Din această cauză, el nu a putut participa la Marele Premiu al Marii Britanii. El a fost înlocuit temporar de Nico Hülkenberg. S-a confirmat că va rata, de asemenea, Marele Premiu al Aniversării de 70 de ani. După ce a fost testat negativ după Marele Premiu al Aniversării de 70 de ani, Pérez a revenit la Marele Premiu al Spaniei unde s-a calificat pe locul patru și a terminat cursa pe poziția a cincea. În septembrie 2020, Pérez a anunțat că va părăsi Racing Point la sfârșitul sezonului 2020. El va fi înlocuit de Sebastian Vettel, în timp ce Racing Point va deveni Aston Martin pentru sezonul 2021.

Pérez a obținut al nouălea podium din F1 la Marele Premiu al Turciei. După ce s-a calificat al treilea pe ploaie, Pérez a trecut de Max Verstappen și a trecut de pe locul trei pe doi, doar în spatele coechipierului său, Lance Stroll, începând cu anvelope de ploaie și schimbând cu anvelope intermediare în turul 10 din 58. Pérez a moștenit conducerea după ce Stroll a făcut o oprire la boxe, iar în turul 37 a fost depășit de Lewis Hamilton pentru conducere. Podiumul a fost Hamilton, Pérez și Sebastian Vettel. Pérez a ocupat locul 3 pentru majoritatea Marelui Premiu al Bahrainului după ce a început pe locul 5, dar o problemă electrică la MGU-K l-a lovit doar cu câteva tururi înainte de final, obligându-l să se retragă.

Pérez a câștigat prima sa cursă la Marele Premiu al Sakhirului. În primul tur, Pérez a fost lovit de Leclerc și a trecut de pe locul 2 pe locul 18 și apoi pe ultimul. În turul 64 a preluat conducerea și a câștigat cursa în fața lui Esteban Ocon și a coechipierului său, Stroll. Aceasta a fost prima victorie pentru un pilot mexican de la Pedro Rodríguez care a câștigat Marele Premiu al Belgiei din 1970 cu 50 de ani în urmă. El a terminat sezonul pe locul 4 cu 125 de puncte acumulate, cea mai bună clasare a sa până în prezent.

Red Bull Racing (2021-prezent)[modificare | modificare sursă]

Pérez în Marele Premiu al Marii Britanii din 2021.

Pérez s-a mutat la Red Bull Racing în 2021, înlocuindu-l pe Alexander Albon, unde îl va avea ca partener pe Max Verstappen. La Marele Premiu al Bahrainului din 2021, Pérez și-a făcut debutul cu echipa, terminând pe locul 5. În timpul calificărilor de sâmbătă, a terminat pe locul 11.[7] În timpul turului de formare pentru cursă, mașina lui s-a oprit din cauza unei defecțiuni electrice. El a reușit să-și reseteze mașina înainte de a fi nevoit să înceapă cursa de la linia boxelor.[8] La Marele Premiu al Emiliei-Romagna din 2021, Pérez s-a calificat în prima linie pe locul 2, la doar 0,035 secunde în spatele lui Lewis Hamilton, depășindu-l pe coechipierul său, Max Verstappen, pe locul trei.[9] A fost pentru prima dată în carieră când începea în prima linie.

La Marele Premiu al Azerbaidjanului din 2021, Pérez s-a calificat pe locul 7, începând de pe locul 6 din cauza unei penalizări pe grilă pentru Lando Norris.[10][11] În cursă a avut un start puternic, urcând pe locul 3 până în turul 8. În fereastra de oprire la boxe, a trecut apoi de Lewis Hamilton pentru a ocupa locul 2. După ce a rămas în această poziție pentru cea mai mare parte a cursei, Pérez a intrat în frunte în urma unei defecțiuni a anvelopei pentru coechipierul Max Verstappen în turul 47. Odată cu reluarea cursei în turul 50, el a rămas în frunte pentru ultimele 2 tururi pentru a obține a doua victorie a carierei sale și prima pentru Red Bull.[12] În cursa de acasă din Mexic, Pérez a obținut al treilea podium consecutiv, pentru prima dată în carieră. În ultimele tururi ale cursei, a reușit să-l preseze pe Lewis Hamilton pentru locul 2, dar nu a reușit să treacă de Hamilton înaintea steagului final.

Pérez în Marele Premiu de la Miami din 2022.

Pérez a continuat cu Red Bull și în sezonul 2022.[13] În mai 2022, a semnat o prelungire a contractului de doi ani cu Red Bull, prin care va concura pentru echipă până la sfârșitul sezonului 2024.[14] El a obținut primul său pole position la Marele Premiu al Arabiei Saudite din 2022, la cel de-al 215-lea start din Formula 1; prin urmare, doborând recordul pentru cele mai multe curse înainte de primul pole position și, de asemenea, devenind primul pilot mexican care a obținut un pole position în F1.[15] A terminat cursa pe locul 4. La Marele Premiu al Australiei din 2022, el a obținut primul său podium din sezon, terminând pe locul 2, obținând apoi aceeași poziție și în următoarele două curse, la Emilia-Romagna și în Spania.[16] A câștigat prima sa cursă din sezon la Monaco, după ce a început de pe locul 3.[17][18][19] A continuat să obțină podiumuri în Azerbaidjan[20] și Marea Britanie,[21] înainte de a câștiga doua cursă din sezon în Singapore.[22] A încheiat sezonul, urcând de trei ori pe podium în ultimele cinci curse. S-a clasat pe locul 3 în campionatul piloților, la 3 puncte în spatele lui Charles Leclerc de la Ferrari, fiind cea mai bună poziție a sa din carieră până în prezent.

Pérez a început sezonul 2023 în forță, menținându-se aproape de coechipierul său Verstappen în lupta pentru titlu. În primele cinci curse, a obținut două victorii, două clasări pe locul 2 și o clasare pe locul 5.[23][24][25][26] Totuși, după Marele Premiu de la Miami, el a început să aibă o scădere drastică de formă. În timp ce coechipierul său câștiga cursă după cursă, el se lupta să obțină măcar o clasare pe podium. Până la finalul sezonului, a mai obținut alte cinci podiumuri și a reușit să își mențină poziția secundă în clasamentul piloților,[27][28] în ciuda apropierii lui Lewis Hamilton pe final, reprezentând cea mai bună clasare din cariera sa.[29] El urmează să continue la Red Bull și pentru sezonul 2024.

Statistica în Formula 1[modificare | modificare sursă]

Sezon Echipă Puncte Poz.
2023 Austria Red Bull Racing-Honda RBPT 285 2
2022 Austria Red Bull Racing-RBPT 305 3
2021 Austria Red Bull Racing-Honda 190 4
2020 Regatul Unit Racing Point-BWT Mercedes 125 4
2019 Regatul Unit Racing Point-BWT Mercedes 52 10
2018 Regatul Unit Force India-Mercedes
India Force India-Sahara
62 8
2017 India Force India-Mercedes 100 7
2016 India Force India-Mercedes 101 7
2015 India Force India-Mercedes 78 9
2014 India Force India-Mercedes 59 10
2013 Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord McLaren-Mercedes 49 11
2012 Elveția Sauber-Ferrari 66 10
2011 Elveția Sauber-Ferrari 14 16

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Driver Database 
  2. ^ a b Sergio Pérez Mendoza, As 
  3. ^ „McLaren Racing - Heritage - Sergio Pérez”. www.mclaren.com (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Sakhir GP Facts & Stats: Sergio Perez breaks record for longest wait for first F1 win | Formula 1®”. www.formula1.com (în engleză). Accesat în . 
  5. ^ Smith, Luke (). „Sergio Perez replaces Albon at Red Bull for 2021 season”. Autosport.com. Accesat în . 
  6. ^ „Sergio Pérez info & statistics”. Accesat în . 
  7. ^ „What the teams said – Qualifying in Bahrain”. Formula 1 (în engleză). . Accesat în . 
  8. ^ 'I thought that was it' – Perez shocked to recover to P5 after car failure on formation lap”. Formula 1. . Accesat în . 
  9. ^ „What the teams said - Qualifying in Emilia Romagna”. Formula 1 (în engleză). . Accesat în . 
  10. ^ „Standings”. Formula1. Accesat în . 
  11. ^ „Standings”. Formula1. Accesat în . 
  12. ^ „2021 Azerbaijan Grand Prix race report and highlights: Perez beats Vettel to Baku victory after Verstappen crashes out from lead late on”. www.formula1.com (în engleză). Accesat în . 
  13. ^ „Checo Re-Signs For 2022 Season”. Red Bull (în engleză). Accesat în . 
  14. ^ „Continuing The Checo Charge”. Red Bull. Accesat în . 
  15. ^ Thurston, Emma (). „Saudi Arabian GP: Sergio Perez on 'unbelievable lap'; Christian Horner praises staggering team effort”. Sky Sports. Accesat în . 
  16. ^ „2022 Spanish Grand Prix report and highlights: Verstappen leads Red Bull 1-2 after Leclerc retires from rollercoaster Spanish Grand Prix”. formula1. Accesat în . 
  17. ^ Wellens, Megan (). „Monaco GP: Sergio Perez 'very sorry' for crash and fears damage | Carlos Sainz: I couldn't avoid him”. Sky Sports. Accesat în . 
  18. ^ Cobb, Haydn; Kalinauckas, Alex (). „Sainz: Blind corner made Perez Monaco crash inevitable”. Motrosport. Accesat în . 
  19. ^ „2022 Monaco Grand Prix report and highlights: Perez wins a captivating wet-dry Monaco Grand Prix as Leclerc falls from pole to P4”. formula1. Accesat în . 
  20. ^ „2022 Azerbaijan Grand Prix race report and highlights: Verstappen cruises to Azerbaijan Grand Prix win as both Leclerc and Sainz retire”. formula1. Accesat în . 
  21. ^ „Perez enjoys 'epic' final laps at Silverstone after recovering from last to P2”. formula1. Accesat în . 
  22. ^ „Perez handed 5-second post-race penalty for Safety Car infringement – but holds onto Singapore Grand Prix win | Formula 1®”. www.formula1.com (în engleză). Accesat în . 
  23. ^ „2023 Bahrain Grand Prix race report and highlights: Verstappen leads 1-2 in Bahrain season opener as Leclerc retires and Alonso takes final podium place in style | Formula 1®”. www.formula1.com (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  24. ^ „2023 Saudi Arabian Grand Prix report and highlights: | Formula 1®”. www.formula1.com (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ Benson, Andrew (). „Azerbaijan Grand Prix: Sergio Perez closes on Max Verstappen in F1 title race with victory”. BBC Sport. Arhivat din original la . Accesat în . 
  26. ^ „Verstappen overhauls Perez for Miami GP victory as Red Bull intra-team battle steps up a gear”. Formula 1. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  27. ^ „Verstappen makes it five wins in a row with Austria victory”. www.formula1.com (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  28. ^ „Verstappen charges to Belgian GP win”. www.formula1.com (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  29. ^ „Verstappen charges to record-breaking 10th successive F1 win”. www.formula1.com (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în .