Stadionul Francisc Neuman

Pentru vechiul stadion deschis în 1946 și demolat în 2014, vedeți Stadionul Francisc von Neuman (1946).
Stadionul Francisc Neuman

UEFA 4/4 stele
AmplasareArad
Nume completFrancisc von Neuman
Coordonate46°11′33″N 21°18′41″E ({{PAGENAME}}) / 46.19250°N 21.31139°E
Începerea construcției2014; acum 10 ani (2014)
Deschis28 august 2020; acum 3 ani (2020-08-28)
ProprietarPrimăria Arad
OperatorUTA Arad  Modificați la Wikidata
BeneficiarFC UTA Arad
Capacitate12.584
Suprafață de jocIarbă

Stadionul Francisc Neuman, cunoscut și ca Stadionul UTA, este un stadion de fotbal din Arad, România. Este construit pe locul fostului stadion Francisc von Neuman. Stadionul a fost deschis pe 28 august 2020 și servește în prezent drept casă pentru UTA Arad din Liga I.[1]

Stadionul Francisc von Neuman este un stadion de categoria a patra în clasamentul stadionelor UEFA și este unul dintre cele mai moderne stadioane din țară. Stadionul are o capacitate de peste 12.000 de locuri, repartizate pe patru tribune neconectate. Stadionul Francisc von Neuman împărtășește elemente de design de la Stadionul Kirklees din Huddersfield, care este vizibil în tribune.[2] Stadionul mai include, de asemenea, birouri, un club de presă, un centru de presă, ospitalitate VIP, un restaurant și un hotel.[3]

Acesta poartă numele unui aristocrat evreu maghiar local, Francisc von Neumann, un baron care deținea mai multe afaceri în Arad și care a sponsorizat personal construcția vechiului stadion și înființarea echipei.[4]

Primul meci de pe stadion a fost un meci de Liga I jucat între UTA Arad și Voluntari, care s-a încheiat la egalitate fără goluri.[5] Din cauza pandemiei COVID-19, jocul s-a jucat fără spectatori.

Primul meci cu spectatori a fost finala Cupei României (fotbal feminin) U Olimpia Cluj - Heniu Prundu Bârgăului din 2021,[6][7] care s-a încheiat cu o victorie cu 1-0 în prelungiri pentru clujence.

Primul meci internațional disputat pe arenă a fost remiza amicală fără goluri dintre UTA Arad și Kolubara Lazarevac.[8]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Stadionul e gata in vara!" (în Romanian). Pro X. Accesat în . 
  2. ^ „stadionul_francisc_von_neuman”. 
  3. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Arad orasul lui Neuman”. 
  5. ^ „UTA Arad - FC Voluntari 0-0. Remiză la debutul pe noul stadion și o ratare rarisimă a gazdelor” [UTA Arad - FC Voluntari 0-0. Draw in the first game on the new stadium and a rare miss by the hosts]. Digi Sport (Romania). . Accesat în . 
  6. ^ „Primul meci cu spectatori pe „Francisc Neuman", finala Cupei României la fotbal feminin? Bîlcea: „L-am interpelat pe ministrul tineretului și sportului" [First match with spectators on „Francisc Neuman”, the final of the Women's football Romanian Cup? Bîlcea: „I asked the youth and sports minister”]. sportarad.ro. Arhivat din original în . Accesat în . 
  7. ^ „Finala Cupei României feminin se dispută cu spectatori în tribune! Biletele sunt disponibile online” [The final of the women's Romanian Cup will take place with spectators in the stands!]. sportarad.ro. Arhivat din original în . Accesat în . 
  8. ^ „Primul meci internațional pe noul stadion „Francisc Neuman". UTA – Kolumbara Lazarevac, 0-0” [The first international match on the new „Francisc Neuman”. UTA – Kolumbara Lazarevac, 0-0]. sportarad.ro. Arhivat din original în . Accesat în .