Thalys

Tren Thalys, tip PBKA, în Aachen

Thalys este numele unei companii feroviare ce asigură legături internaționale cu trenuri de mare viteză între Franța, Belgia, Țările de Jos și Germania.

Compania[modificare | modificare sursă]

Thalys International, compania ce asigură exploatarea comercială, este o societate belgiană cu sediul la Bruxelles. Acționarii companiei sunt SNCF cu 62%, SNCB cu 28% și DB cu 10%.[1] Compania colaborează cu compania olandeză de căi ferate pentru asigurarea serviciului în Țările de Jos. Compania a fost fondată în 1999 prin transformarea companiei Westrail International, o filială comună a SNCF și SNCB fondată în 1995.

În 31 martie 2015, SNCF și SNCB au înființat THI Factory, o entitate care a preluat operarea trenurilor sub marca Thalys în Franța și Belgia de la acționari. Această nouă societate este controlată de SNCF (60%) și SNCB (40%).[1]

Destinații și servicii[modificare | modificare sursă]

Rutele Thalys
KHSTa leer leer
Marsilia (sezonier)
HST leer leer
Avignon (sezonier)
HST leer leer
Valence (sezonier)
STR KHSTa leer
Bourg-Staint-Maurice (sezonier)
STR HST leer
Aime la Plagne (sezonier)
STR HST leer
Moutiers (sezonier)
STR HST leer
Albertville (sezonier)
STR HST leer
Chambéry (sezonier)
ABZg+l STRr leer
STR KBHFa leer
Paris-Nord
STRl ABZg+r leer
LSTRq ABZgr+r leer
Triunghiul Fretin spre Lille
GRENZE
frontiera franco-belgiană
leer ABZgl STR+r
leer STR BHF
Mons
leer STR BHF
Charleroi
leer STR BHF
Namur
leer BHF STR
Bruxelles-Sud
STR+l ABZglr ABZg+r
BHF STR STR
Gent
BHF STR STR
Bruges
KBHFe STR STR
Oostende
leer BHF STR
Anvers
leer STR BHF
Liège
leer STR GRENZE
frontiera belgo-germană
leer STR BHF
Aachen
leer STR KBHFe
Köln
GRENZE
frontiera belgo-olandeză
BHF
Rotterdam
BHF
Schiphol
KBHFe
Amsterdam

Principalele orașe deservite de Thalys sunt:

50% din cifra de afaceri a companiei este realizata pe relația Paris-Bruxelles, legătură deservită de 25 trenuri pe zi. Timpul călătoriei de la Paris până la Bruxelles este de o oră și 22 de minute, pentru o distanță de aproximativ 300 km. Timpul călătoriei între Paris și Koln este de 3 ore și 15 minute iar între Paris și Amsterdam este de 3 ore și 18 minute.

În Olanda Thalys deservește și Aeroportul Amsterdam Schiphol astfel că unele companii din alianța SkyTeam utilizează serviciile Thalys pentru a asigura legăturile cu Bruxelles și Anveres.

În Franța Thalys asigură legături sezoniere cu regiunile turistice din sudul Franței, principalele gări deservite fiind Marsilia și Avignon în timpul verii și Bourg Saint-Maurice iarna.

Pe relația Paris-Bruxelles, compania a lansat în 2016 serviciul Izy, care presupune folosirea liniilor clasice în Franța și un standard de servicii mai redus (prin renunțarea la Wi-Fi, la vagonul restaurant și la programul de fidelitate) pentru a oferi bilete mai ieftine decât cele Thalys. Durata traseului pe acest serviciu este de 2 ore și 15 minute, datorită vitezei mai mici pe liniile clasice.[2]

Rețea[modificare | modificare sursă]

Rețeaua Thalys este organizată în jurul liniei de mare viteză Paris-Bruxelles (LGV Nord în Franța și LMV 1 în Belgia), linie utilizată și de trenuri Eurostar Paris/Bruxelles-Londra (prin Lille) și trenuri TGV franceze către nordul Franței și Bruxelles.

În Belgia trenurile cu destinația Germania utilizează linia LMV 2 Louvain-Liège, linie utilizată de asemenea și de trenurile ICE și de trenurile expres belgiene, precum și linia LMV3 Liège-Aachen[3]. Legătura de 34 km Bruxelles-Louvain este asigurată pe linii clasice modernizate ce permit viteze maxime de 200 km/h.

Din 13 decembrie 2009, Thalys circulă pe o nouă linie de mare viteză, între Anvers și Amsterdam (LMV 4 în Belgia și HSL Zuid în Olanda) [3].

Trenuri[modificare | modificare sursă]

Trenurile Thalys sunt similare trenurilor TGV franceze, fiind adaptate caracteristicilor diferite ale rețelelor electrice și sistemelor de semnalizare din fiecare țară traversată.

Ramele sunt de 2 tipuri diferite, în funcție de caracteristici, și astfel de destinație:

  • ramele PBA sunt tricurent și funcționează pe linia Paris-Bruxelles-Amsterdam
  • ramele PBKA sunt cvadricurent și deservesc și Köln (de unde și numele Paris-Brussels-Köln-Amsterdam).

Thalys International exploatează 27 de rame repartizate astfel:

Tip Curent SNCF SNCB DB NS
PBKA cvadricurent 6 7 2 2
PBA tricurent 10 0 0 0

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Thalys entreprise ferroviaire” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Thalys (). „Thalys lance IZY : la nouvelle alternative low-cost entre Paris et Bruxelles” (PDF). Thalys. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  3. ^ a b fr Le 13 décembre, Thalys accélère! Arhivat în , la Wayback Machine.

Legături externe[modificare | modificare sursă]