Turismul în Albania

Logo cu sloganul turistic al Albaniei

Turismul în Albania reprezintă o ramură-cheie pentru activitatea economică a țării și este în continuă dezvoltare. Acesta se caracterizează prin moștenirea culturală bogată reprezentată de vestigii datând din perioada în care zona era locuită de iliri și de greci. De-a lungul istoriei, teritoriul Albaniei a fost ocupat și populat de romani, bizantini, venețieni și otomani. Țara are plaje virgine, peisaje montane, bucate tradiționale, artefacte arheologice, tradiții unice și ospitalitate, prețuri reduse și o atmosferă sălbatică în zonele rurale. 

Țara se află în Europa de Sud-Est, învecinându-se cu Muntenegru la nord-vest, Kosovo la nord-est, cu Macedonia de Nord la est și Grecia la sud. Marea Mediterană, împreună cu Marea Adriatică și Marea Ionică formează aproape întreaga graniță de vest a țării. Lungimea litoralului este de aproximativ 481 de kilometri și este format din plaje nisipoase și stâncoase, golfuri, peșteri, stânci, faleze și lagune.[1] Este o țară cu relief predominant muntos. În nord se află Alpii Albanezi (vf. Jezerce, 2.693 m). Alți munți sunt munții Albaniei Centrale cu vf. Korab (2.764 m), la granița cu Macedonia și munții Pindului în sud-est. Albania are și ieșire la Marea Adriatică și la Marea Ionică.

Țara are o un climat mediteranean distinct.[2] Posedă o mare diversitate de microclimate datorită reliefului său. Cele mai călduroase zone din țară se găsesc în zonele de coastă unde clima este puternic afectată de mare, în timp ce provinciile din nord și est au parte de un climat mai rece.

Tirana, capitala țării, este cunoscută pentru moștenirea sa culturală și pentru diversitate religioasă, având clădiri viu colorate în stil arhitectonic italian, dar și sovietic.[3][4] Regiunea centrală a Albaniei cuprinde situri arheologice, castelul, peșteri și lagune, perfecte pentru bird-watching. În sud-vestul țării se află Riviera Albaneză, cunoscută pentru plajele albăstrii și de turcoaz, fiind o atracție turistică pentru turiști locali și străini.[5] Mai multe localități din această zonă sunt cunoscute la nivel național: Dhërmi, Lukovë, Palasë, Qeparo și Borsh.

Cu un total de 3,8 milioane de vizitatori, Albania este cea de-a 25-a cea mai vizitată țară din Europa.[6] Editura Lonely Planet a clasat Albania, într-unul din ghidurile sale, pe locul întâi în topul destinațiilor care trebuie să fie vizitate în 2011.[7] New York Times a clasat Albania pe locul al patrulea într-un top format din 52 de destinații de vizitat în 2014.[8] Într-un articol din Huffington Post au fost prezentate 10 motive pentru care ar trebui vizitată Albania în 2013.[9] În trecut, Albania folosea sloganul turistic „O nouă dragoste mediteraneană”.[10] Potrivit Institutului Albanez de Statistică, 4,73 de milioane de cetățeni străini au vizitat Albania în 2016.[11]

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

Albania oferă nenumărate atracții turistice, printre care: Lacul Blue Eye, Castelul Rozafa, Muzeul Național de Istorie al Albaniei, Dajti.

Turiștii pasionați de istorie găsesc pe tot teritoriul Albaniei nenumărate ruine ale cetăților și castelelor, vechi și de sute de ani:

  • Krujë Castle
  • Porto Palermo Castle
  • Castelul Lëkurësi
  • Parcul național Butrint
  • Berat Castle

Comorile geografice sunt de asemenea la mare căutare printre rândurile turiștilor:

  • Munții Jezerski
  • Defileul și Canionul Osum
  • Trecătoarea Llogara
  • Munții Tomorr

Orașe din patrimoniul UNESCO[modificare | modificare sursă]

În Albania există trei orașe ce fac parte din patrimoniul UNESCO: orașele medievale Gjirokaster și Berat și cel orașul antic Butrint.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sustainable Development of Sea-Corridors and Coastal Waters: The TEN ECOPORT project in South East Europe (ed. Chrysostomos Stylios, Tania Floqi, Jordan Marinski, Leonardo Damiani). Springer. . p. 85. ISBN 9783319113852. 
  2. ^ Ministerul Mediului din Albania. „Albania's Second National Communication to the Conference of Parties under the United Nations Framework Convention on Climate Change” (PDF). unfccc.int (în engleză). Tirana. p. 28. 
  3. ^ The New York Times (). „Tirana, Breaking Free From Communist Past, Is a City Transformed”. nytimes.com (în engleză). 
  4. ^ The Guardian (). „The most colourful cities in the world – in pictures”. theguardian.com (în engleză). 
  5. ^ The New York Times (). „52 Places to Go in 2014”. nytimes.com (în engleză). p. 1. 
  6. ^ Mark Hillsdon (). „The European capital you'd never thought to visit (but really should)”. telegraph.co.uk. 
  7. ^ „400,000 More Tourists Visited Albania in 2008”. balkantravellers.com (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „52 Places to Go in 2014”. The New York Times. . 
  9. ^ Giray, Leyla (). „10 Reasons 2013 Is The Time To Visit Albania”. The Huffington Post. 
  10. ^ Auzias, Dominique; Labourdette, Jean-Paul (). Albanie. ISBN 2746925338. Accesat în . 
  11. ^ „Arrivals of foreign citizens by Lëvizjet e shtetasve shqiptarë dhe të huaj and Month”. databaza.instat.gov.al (în engleză). [nefuncțională]

Legături externe[modificare | modificare sursă]