De två kvinnorna – Wikipedia

De två kvinnorna
(La ciociara)
De två kvinnorna
De två kvinnorna
Sophia Loren och Eleonora Brown i en scen ur filmen.
Genredramafilm
RegissörVittorio De Sica
ProducentCarlo Ponti
ManusCesare Zavattini
Baserad påLa ciociara, roman av Alberto Moravia
SkådespelareSophia Loren, Eleonora Brown, Jean-Paul Belmondo, Renato Salvatori, Raf Vallone
OriginalmusikArmando Trovajoli
ProduktionsbolagTitanus
Premiär1960
Speltid110 minuter
LandItalien
SpråkItalienska
IMDb SFDb Elonet
SVT Play

De två kvinnorna, även Två kvinnor och på italienska La ciociara, är en italiensk dramafilm från 1960 i regi av Vittorio De Sica, baserad på Alberto Moravias roman Två kvinnor (1957). Den gav Sophia Loren en Oscar 1961 för bästa kvinnliga huvudroll; det första Oscar-priset i kategorin som gick till en roll med annat språk än engelska. Filmen vann också en Golden Globe 1962 som bästa icke-engelskspråkiga film.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Cesira (Loren) är en ung änka som lever i Rom under andra världskrigets slutfas. När bombningarna intensifieras sommaren 1943 bestämmer hon sig för att lämna staden med sin 12-åriga dotter Rosetta (Eleonora Brown). Cesira överlåter den lilla affär hon äger till sin mans gamle vän Giovanni (Raf Vallone) och beger sig tillsammans med dottern mot sitt barndomshem i Fondi. Där blir de bekanta med Michele (Jean-Paul Belmondo) som är en intellektuell antifascist och efter en tids tvekan inleder Cesira ett förhållande med mannen som även Rosetta blir mycket fäst vid.

Bara dagar före krigsslutet blir Michele tvingad att följa med fem tyska soldater som behöver en vägvisare med lokalkännedom. Han återvänder inte och när de allierade har intagit Rom bestämmer sig Cesira för att återvända till huvudstaden med Rosetta. På hemvägen blir mor och dotter utsatta för en gruppvåldtäkt av en grupp marockanska soldater, så kallade goumiers, som tjänstgör i den franska armén. Rosetta blir svårt traumatiserad och sluter sig i en apatisk tystnad som hennes mor förgäves försöker bryta igenom.

Referenser[redigera | redigera wikitext]