Karlaplan, Stockholm – Wikipedia

Karlaplan från luften i september 2014. I bakgrunden syns Fältöverstens stora komplex.

Karlaplan är en stjärnplats med en park och en fontänÖstermalm i centrala Stockholm. Där möts Karlavägen, Narvavägen, Östermalmsgatan, Lützengatan, Värtavägen och Styrmansgatan.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Platsen fick sitt nuvarande namn samtidigt med Karlavägen i samband med namnrevisionen i Stockholm 1885. Namnvalet gick under kategorin fosterländska och historiska namn och skall hedra svenska konungar som Karl X Gustav, Karl XI och Karl XII.

Karlaplan som stjärnplats har sitt ursprung i Lindhagenplanen från 1866. Förebilden med en stjärnplats och därifrån utstrålande alléer kom från bland annat Place de l'Étoile i Paris och liknande platser i Wien och Berlin. Karlaplan började anläggas 1896 med gräsmatta och buskar på den tidigare Ladugårdslandstullens plats, även kallad Hökens port, efter Karl XI:s djurgårdsvaktare Lars Larsson Höök, som hade sin stuga här. Senare hovjägmästare hade sin bostad i Djursborg.

Karlaplans fontän, augusti 2011.
Karlaplans fontän, augusti 2011.


År 1886 planterades de första träden på “Carlaplanen”, som den då hette. 1905 fick dock en del av de nyplanterade lindarna bytas ut på grund av en gasläcka i marken. En planeringsskiss upprättad av Stockholms parkavdelning 1917 visar en liten cirkelformad grönanläggning utan fontän. Under första världskriget kompletterades planteringen med bland annat kastanjer och popplar. Under första världskrigets nödår uppläts gräsmattan för grönsaksodling, bland annat fanns här kål, som ett fotografi från 1917 illustrerar.[1]

Parkavdelningens ursprungliga förslag med gångvägar och rabatter i traditionell stil bearbetades i slutet av 1920-talet av arkitekt Ragnar Hjorth. Hans förslag med en stor cirkulär bassäng och en fontän godkändes av stadens skönhetsråd och gatunämnden. 1930 började den 1100 m² stora fontänbassängen anläggas, som ligger något försänkt i förhållande till kringliggande gatunivå. Runt dammen planterades flera rader alléträd och häckväxter med gräsmatta däremellan. I dammen var det tillåtet för barn att bada eller "plaska" och den kraftfulla fontänen blev snart ett riktmärke för flanörerna på Karlavägen och Narvavägen.

Carl Milles Flygarmonumentet står i den norra delen av parken, vilket invigdes av prins Carl den 15 maj 1931. Den delen kallas numera Gösta Bohmans plats, uppkallad efter tidigare ekonomiministern och moderatledaren Gösta Bohman och invigd i juni 2009.[2]

Historiska bilder[redigera | redigera wikitext]

Kvarter runt Karlaplan[redigera | redigera wikitext]

Den första stadsplanen från 1911 för kvarteren norr om Karlaplan.
Karlaplan 1899
Karlaplan från Karlavägen 1919
Kålodling på Karlaplan under första världskriget

Karlaplan omges av åtta kilformade kvarter som 1879 stadsplanerades första gången för området söder om Karlaplan och 1911 för området norr om Karlaplan. Sedan dess har flera anpassningar skett och nya stadsplaner fastställts.

Från norr, medurs:

Husen runt Karlaplan[redigera | redigera wikitext]

Till Karlaplan hör även en kort gatstump som utgör förlängningen av Styrmansgatan samt delen framför Fältöversten som numera heter Gösta Bohmans plats.

Bilder byggnader (urval)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]