Musikinstrument – Wikipedia

En instrumentmakare stämmer stallet till en fiol. Det är viktigt att alla delar i ett akustiskt musikinstrument har samma resonans (frekvens). Med en liten "stämmpinne" knäpper han på stallet och med sitt gehör kan han avgöra om stallet har den rätta resonansen.
En akustisk gitarr är ett exempel på ett musikinstrument.
Ett rockbands olika musikinstrument.

Ett musikinstrument är ett redskap som används för att framställa eller spela musik. Den mänskliga rösten räknas normalt inte som ett musikinstrument, och inte heller handklappningar, då dessa musikyttringar framställs enbart med den mänskliga kroppen och inte kräver redskap.[1] En musiker som spelar ett instrument kallas instrumentalist, och en musiker som kan spela flera kallas multiinstrumentalist.

Klassificering av musikinstrument[redigera | redigera wikitext]

System för att klassificera musikinstrument finns dokumenterade från åtminstone 300 f.Kr. Varje epok och kultur har därefter utvecklat sin egen systematik. Dokumentationen av dessa system kan förstås variera högst avsevärt.

Indelning i familjer[redigera | redigera wikitext]

Musikinstrument kan indelas i olika familjer:

Klassificering efter tonomfång[redigera | redigera wikitext]

Ofta jämför man musikinstrumenten med den mänskliga rösten och dess tonomfång. Detta ger en kategorisering, "på ena ledden", efter de namn på de olika sångstämmor som brukar användas i västvärlden. Denna kategorisering kombineras ofta med någon av de andra nedan, man talar till exempel om violinfamiljen som inkluderar samtliga dessa stämmor.

Klassificering efter klangfärg[redigera | redigera wikitext]

En gitarr låter inte som en xylofon. De olika klangfärger som musikinstrumenten har är viktiga för örat.

Uppdelningen mellan blås-, sträng- och membraninstrument har grekiskt ursprung. Undergrupperna, som knäpp- och stråkinstrument, är av yngre datum.

I Indien delade man redan innan vår tideräkning upp instrumenten i stränginstrument, blåsinstrument, självljudande instrument och membraninstrument. Detta system adopterades av Erich von Hornbostel och Curt Sachs i början av 1900-talet. Deras system kallas Hornbostel-Sachs systemet. En femte kategori har tillkommit sedan dess: elektroakustiska instrument som elpiano. Denna kategorisering är särskilt vanlig bland musiketnologer.

Klassificering efter spelsätt[redigera | redigera wikitext]

Spelteknik har ofta central betydelse för musiker. En cembalo, ett piano och ett elpiano spelas på likvärdigt sätt men deras konstruktion och klangfärg är mycket olika.

Klassificering efter geografisk och historiskt ursprung[redigera | redigera wikitext]

Omfång för olika musikinstrument[redigera | redigera wikitext]

Nedan redovisas en jämförelse mellan olika musikinstruments tonomfång.

klockspelxylofonvibrafoncelestarörklockormarimbaidiofontimpanimembranofonSLAGVERKkornetttrumpethorn (musikinstrument)trombontubaBRASS-/BLECKBLÅSINSTRUMENTorgelflöjt- och rörbladskombinationerblockflöjtblockflöjtblockflöjtblockflöjtblockflöjtblockflöjtpiccoloflöjtflöjtflöjtflöjttvärflöjtmunspelmunspeldragspelharmoniumbälginstrumentxafonklarinettsaxofonklarinettsaxofonsaxofonsaxophonebasklarinettsaxofonenkla rörbladsinstrumentoboeengelskt hornfagottkontrafagottdubbla rörbladsinstrumentTRÄBLÅSINSTRUMENThammarklavercembalopianoklaverinstrumentbanjomandolingitarrharpaknäppinstrument, dvs strängarna knäpps vanligtvisfiolaltfiolcellokontrabasstråkinstrumentSTRÄNGINSTRUMENTsopranmezzosopranalttenorbarytonbasstämmaröst


Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]