Säkrare sex – Wikipedia

Kondom

Säkrare sex är olika metoder för att minimera risken för att olika sexuellt överförbara sjukdomar sprids vid sexuellt umgänge. Arbete för att främja säkrare sex bedrivs på många håll i världen, ofta inom verksamheter som sysslar med arbete för sexuell hälsa, reproduktiv hälsa och reproduktiva rättigheter.

En viktig del av säkrare sex-budskapet är att lära folk att använda kondom på rätt sätt.

Arbete för säkrare sex[redigera | redigera wikitext]

I Sverige bedrivs säkrare sex-arbete av ett stort antal frivilligorganisationer[1][2][3][4][5][6][7] och myndigheter.[8][9][10][11][12][13] Det bedrivs också kampanjer[14] och målgruppsinriktade projekt[15][16][17] för säkrare sex.

I Sverige handlar arbete för säkrare sex om flera faktorer, inte enbart om kondomutdelning eller informations om sexuellt överförbara sjukdomar. En lika viktig del av arbetet är att bejaka en positiv syn på sexualitet, inspirera till samtal om sexualitet och informera om sexualitet, kroppens sexuella funktioner och sexuella relationer. Att ha kunskap om risken för smittspridning vid det enskilda tillfället och viljan och möjligheten att skydda sig mot denna smittspridning är grunden i säkrare sex för den enskilda individen.

Exempel på säkrare sex[redigera | redigera wikitext]

Sexuellt överförbara sjukdomar överförs i allmänhet via kroppsvätskor, som sperma, slidsekret eller blod, och/eller via kontakt mellan slemhinnor. Därmed är säkrare sex olika typer av sexuellt umgänge där dessa kroppsvätskor inte kommer in i någons kropp och slemhinnor inte kommer i kontakt med varandra eller med kroppsvätskor. Exempel på säkrare sex är penetrerande samlag med kondom, oralsex med kondom eller slicklapp, onani, lek med sexleksaker där leksakerna inte delas med andra eller rengörs innan de används av andra, BDSM-lekar där blod eller sperma inte kommer in i partnerns kropp och hångel som kyssar, smek och kramar. [18][19]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Begreppet säkrare sex introducerades i Sverige av RFSL 1985 i början av hivepidemin. Förebilden ”healthy sex” kom från USA, och fick senare benämningen safer sex. Det centrala budskapet i safer sex var "på mig - inte i mig", och byggde på grundprincipen att man vid analsex eller oralsex ska dra ut före utlösningen så att sperma inte kommer in i kroppen. RFSL överförde råden till svenska förhållanden och införde en mer sexualbejakande attityd där sex med kondom och sex utan utlösning inte skulle ses som en begränsning utan som en utveckling av sexlivet. Senare utvecklades arbetet mot att huvudsakligen rekommendera kondomanvändning och kunskap istället för sex utan utlösning och icke-penetrerande sex, eftersom det visade sig att folk inte följde den typen av råd ändå.[20]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ RFSU - om sitt arbete med sexuell och reproduktiv hälsa, där säkrare-sex-arbete ingår
  2. ^ RFSL - om hur RFSL började med säkrare -sex-arbete
  3. ^ RFSL Ungdom - om säkrare sex
  4. ^ SEXPERTERNA från RFSL Stockholm
  5. ^ Noaks Ark - om kurs om HIV och säkrare sex Arkiverad 4 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine.
  6. ^ Uppsala studentkår - om sitt säkrare-sex-projekt Kondoma mera Arkiverad 30 december 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  7. ^ ”Rädda Barnen - Om rapporten "Tell me more" om barns rätt till säkrare-sex-information.”. Arkiverad från originalet den 20 oktober 2011. https://web.archive.org/web/20111020063538/http://www.rb.se/press/nyheter/Pages/barnrattsexualunderv.aspx. Läst 1 januari 2010. 
  8. ^ UMO, ungdomsmottagningen på nätet - om säkrare sex.
  9. ^ ”Järva mansmottagning - om könssjukdomar”. Arkiverad från originalet den 18 juli 2012. https://web.archive.org/web/20120718024851/http://www.jarvamansmottagning.nu/pages/page.asp?pid=4&lid=1. Läst 1 januari 2010. 
  10. ^ Säkraresex.se Arkiverad 19 maj 2011 hämtat från the Wayback Machine., LAFAs webbplats om kondomer och säkrare sex.
  11. ^ Säkrare sex utomlands Arkiverad 27 januari 2012 hämtat från the Wayback Machine., informationsbroschyr från FHI
  12. ^ Jönköpings läns landsting - om sitt säkrare-sex-arbete Arkiverad 22 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  13. ^ EU - om sitt arbete med säkrare sex, inom ramen för abete för sexuell och reproduktiv hälsa
  14. ^ Color of Love, sommarkampanj för säkrare sex.[död länk]
  15. ^ SEXPERTERNA, säkrare-sex-verksamhet riktat till gruppen killar som har sex med killar
  16. ^ Sentry, säkrare-sex-projekt riktat till gruppen Män som har Sex med Män (MSM)
  17. ^ Västerbottens läns landsting - om säkrare-sex-projekt riktat till ungdomar[död länk]
  18. ^ RFSL, om säkrare sex
  19. ^ RFSL Ungdom, om säkrare sex
  20. ^ http://www.rfsl.se/halsa/?p=1941

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]