İlaca bağımlı kılma - Vikipedi

İngilizce literatürde Medicalization olarak ele alınan ilaca bağımlı kılma pratiği, gerek hekimlerin bireysel tercihleri ve yönlendirmeleri gerekse de devletlerin belirlediği fakat arka planında ilaç firmalarının dayatması olabilen sağlık politikalarıyla bir hastalığın önlemesinde veya tedavisinde tıbbi ilaç kullanımının etkisiz ve gereksiz olmasına rağmen hayat boyu veya uzun süreli kullanımının teşvik edilmesi veya zorunlu kılınmasıdır. İnsan vücudunda yaşa bağlı ortaya çıkan doğal fiziki dejenerasyonlar gibi olağan kronik durumların bir hastalık olduğu ve ilaç kullanımı ile düzeltilebileceği yanlış algısı üzerinden bireyi ve toplumu uzun süreli ilaç kullanımına mahkûm edip, ilaç kullanımının adeta bir yaşam tarzı olarak sürdürülmesine neden olan iatrojenik tıp uygulamasına verilen isimdir.

Terim olarak ortaya atıldığı 1970'li yıllardan bugüne, ilaca bağımlı kılma pratiği sosyal, anti-kapitalist ve feminist perspektiflerden tartışılagelmiş ve çoğunlukla "ticarileşmiş" tıbbın doğal sonucu ve dayatması olarak nitelendirilmiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Illich, Ivan (Temmuz 1975). "The medicalization of life" (PDF). Journal of Medical Ethics. 1 (2). ss. 73-77. PMID 809583. 9 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Ağustos 2015.