İskender Paydaş - Vikipedi

İskender Paydaş
Genel bilgiler
Doğum adıAli İskender Paydaş[1]
Doğum22 Temmuz 1967 (56 yaşında)
Başladığı yerİstanbul
TarzlarTürk pop müziği
MesleklerMüzisyen, prodüktör, aranjör
Çalgılargitar, davul, org, trompet
Etkin yıllar1990-günümüz
Müzik şirketiDMC / Paydaş Production
İlişkili hareketlerNazan Öncel, Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Şebnem Ferah
Resmî sitehttp://www.iskenderpaydas.com

İskender Paydaş (d. 22 Temmuz 1967, İstanbul), Türk müzisyen, aranjör, yapımcı.

Kosova, Makedonya ve Kırım'da kökleri olan bir ailede dünyaya geldi.[2] Orkestra şefi olan babası Muhittin Paydaş'ın Muhittin Paydaş ve Lordlar grubunun provalarını evde yapmasından dolayı müzikle iç içe büyüdü. İlk enstrümanı olan davulla 3 yaşındayken tanıştı. 5 yaşında piyano derslerine başladı ve o yaşlarda "Büyük İskender" adıyla şarkıcılığa başladı. 5 ve 7 yaşlarında çıkardığı iki 45'lik single çıkardı. Babasının orkestrasıyla Türkiye turnesine çıkarak 145 konser verdi.

9 yaşında İstanbul Devlet Konservatuvarı piyano bölümüne başladı ve konservatuvar korosunda yer aldı. 12 yaşına kadar okulda gördüğü klasik eğitim ve teoriyi evde babasından gördüğü modern müzik ve pratikle birleştirdi. Daha sonra konservatuvarların katı yönlendirmelerinden bıktığı için okulu bırakan Paydaş, ilk rock grubunu kurdu.

Ortaokulu Şişli Koleji’nde, liseyi Kabataş Erkek Lisesi’nde bitirdi. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Latin Dili Edebiyatı, sonrasında Antropoloji ve Felsefe, sonra da Açık Öğretim İktisat Bölümlerinde okudu. Yüksek öğrenim yolculuğu Kayahan'la tanışmasıyla sona erdi.

1986'da Kayahan'ın orkestrasında klavye çalarak profesyonel müzik kariyerine başladı. Zagreb'de düzenlenen 1990 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Kayahan'a akordiyonuyla eşlik etti. Daha sonra başta Mirkelam olmak üzere onlarca sanatçıyla birçok şarkıda prodüktörlük, aranjörlük ve müzik yönetmenliği yaptı.

Aranjör ve müzik direktörü olarak Nilüfer, Nazan Öncel, Harun Kolçak, Aşkın Nur Yengi, Ajda Pekkan, Suat Suna, Kibariye, Orhan Gencebay, Sertab Erener, Mustafa Sandal, Levent Yüksel, Mazhar Fuat Özkan, Özgün, Atiye, Nil Karaibrahimgil, Keremcem, Sıla, Hadise, Deniz Seki, Murat Dalkılıç gibi isimlerle; prodüktör ve müzik yönetmeni olarak ise Şebnem Ferah, Emre Altuğ, Ajda Pekkan, Kurban, Mezdeke ve İlker Çalışkan gibi isimlerle çalıştı.

2011 ve 2014 yıllarında, imzasını attığı şarkıların sahnede özgürce yeniden yorumlanmış versiyonlarından oluşan Zamansız Şarkılar isimli iki albüm çıkardı. Bu albümlerle eş zamanlı kurduğu orkestrası zaman zaman konuk sanatçıların da katılımıyla konserler vermektedir.

İskender Paydaş, 2020 yılında AB Müzik ile birlikte PayRec adında yapım, müzik prodüksiyon ve eğlence şirketini hayata geçirdi. PayRec, İstanbul ve Bodrum'da dünya standartlarında kayıt stüdyosunu da bünyesinde bulundurmaktadır.

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Baba tarafından Makedonya ve Kosova kökenli, anne tarafından ise Kırım Tatarı ve Selanik kökenlidir.[3] 1993 Yılında sinema oyuncusu Yaprak Özdemiroğlu ile evlenip 2000 yılında boşandı. 2009 Yılında Ilgın Beyazıt ile evlendi. Çiftin Ömer Alef adında bir oğulları bulunmaktadır.[4]

Albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "MÜYORBİR Asil Üye Listesi" (PDF). muyorbir.org. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2017. 
  2. ^ "Yeni İskender Paydaş: 130-40=90 kilo". Hürriyet. 13 Kasım 2016. 16 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2016. 
  3. ^ "Baba tarafım Kosova ve Makedonya'ya dayanıyor. Anne tarafım ise Selanik ve Kırım Tatarı diyerek başlayalım". 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]