İspanya kraliyet ailesi - Vikipedi

Borbón-Anjou Hanedanı,[1][2][3] veya basitçe Borbón Hanedanı, İspanya Krallığı'nın hüküm süren kraliyet hanesidir. Şu andaki İspanya Kraliyet ailesi Kral Felipe, Konsort Kraliçe Letizia, onların çocukları Asturias Prensesi Leonor, Infanta Sofia ve kralın babası Kral Juan Carlos ve Kraliçe Sofia’dan oluşmaktadır.

Bourbon-Anjou Hanedanı, İspanya Kralı V. Philip'in soyundan gelen Bourbon Hanedanı'nın bir koludur. Kraliyet ailesi resmi ikametgahları Madrid Kraliyet Sarayı olmasına rağmen, Madrid'deki Zarzuela Sarayı'nda yaşıyor.

Unvanlar ve hitap şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliyet Ailesinin unvanları ve hitap şekilleri aşağıdaki gibidir:[4]

  • Tahtın sahibi Kral veya Kraliçe'dir. Onlara Majesteleri şeklinde hitap edilir.
  • Kralın eşi, Kraliçe (Eşi) unvanını taşır.
  • Hüküm süren İspanya Kraliçesi'nin eşi olarak bilinen Kraliçe'nin kocası, Prens unvanını taşır ve Ekselansları olarak adlandırılır Kraliçe II. Isabella'nın eşi Francisco de Asís de Borbón'a, karısı tarafından Kral unvanı ve Majesteleri hitap şekli verildi.
  • Kralın varisi veya olası varisi , Asturias Prensi veya Prensesi unvanını taşır.
  • Hükümdarın Asturias Prensi veya Prensesi dışındaki oğulları ve kızları, Infante veya Infanta unvanını taşır.
  • Asturias Prensi veya Prensesi dışındaki hükümdarın oğullarının ve kızlarının eşleri ve dulları/dulları, hükümdarın onlara verebileceği hitap ve onur biçimine hak kazanır.
  • Kral I. Juan Carlos'un varisleri ortadan kaldırılacak olursa, 1978 Anayasası, Cortes Generales'in İspanya'ya uygun olabilecek şekilde tahtın halefini belirleme hakkını saklı tutar.

Kraliyet Ailesi Üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Felipe VI ve Kraliçe Letizia, kızları Asturias Prensesi Leonor ve İnfanta Sofia ile birlikte .

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Feal Vázquez (2003). "Los símbolos de la Patria" (PDF). 28 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021. 
  2. ^ Fernández-Xesta y Vázquez (2012). "La heráldica familiar". ISSN 1137-1056. 10 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Iconografía de la idea de España en los manuales escolares durante la transición a la democracia (1976-1983)". 2009. ss. 109-130. ISSN 0214-400X. 21 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021. 
  4. ^ Royal Decree 1368/1987, dated 6 November, regulating titles, forms of address and honours pertaining to the Royal Family and to the Regents 13 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Boletín Oficial del Estado (BOE)