İstanbulya - Vikipedi

İstanbulya adasının havadan görüntüsü

İstanbulya veya Astipalya (Yunanca: Αστυπάλαια Astypalea), 2011'deki sayımına göre 1334 kişilik bir nüfusa sahip Ege Denizi'nde bulunan bir Yunan adasıdır. Ege Denizi'nin güneydoğusundaki On İki Ada'dan biridir. Bununla birlikte, adanın birçok kültürel[1] ve ekolojik[2] bileşeni Oniki Ada'dan ziyade Kiklad Adaları'nın göstergesi olduğundan, pek çok bilim insanı Astypalaia'yı Kiklad Adaları'nın bir uzantısı olarak kabul eder.

Astifalya limanı

Ada, en uç kısımlarında 18 kilometre uzunluğunda ve 13 kilometre genişliğindedir ve 97 km2’lik bir alanı kaplar. En büyükleri Ardacık Adası ve Ofidoussa olan ıssız adacıklar ile birlikte Kalimnos bölgesinin bir parçası olan Astipalya ilini oluşturur. İlin toplam yüz ölçümü 114.077 km2’dir. İl merkezi Astipalya ya da (ada sakinleri tarafından adlandırıldığı şekliyle) Çora’dır.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Astipalya adası, adını antik Yunan figürü olan Astipaleya’dan aldığı düşünülür. Ada, İtalya yönetimindeyken adı Stampalya, Osmanlı'da ise İstanbulya (استانبوليه) idi.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Astypalaia ve kalesinin görünümü
Chora'nın görünümü

Yunan mitolojisinde Astypalaia, Poseidon tarafından kaçırılan kanatlı, balık kuyruklu leopar biçimindeki bir kadındı.[3] Ada, Megara veya muhtemelen Epidaurus tarafından kolonileştirilmiştir ve yönetim sistemi ve binaları çok sayıda yazıttan bilinmektedir.[4] Yaşlı Pliny, Roma'nın Astypalaia'ya özgür bir devlet statüsü verdiğini kaydeder.[5] Ege Roma eyaleti Insulae'ye atandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Vlachopoulos, Andreas; Angelopoulou, Anastasia (2019). Early Cycladic Sculpture in Context from Beyond the Cyclades: Mainland Greece, the North and East Aegean. s. 202-226. 
  2. ^ Cattaneo, Cristina; Grano, Mauro (2016). "Contribution to the knowledge of vascular flora on Astypalea Island (Dodecanese, Greece)". Phytologia Balcanica. 22 (3). 
  3. ^ Theoi.com
  4. ^  Önceki cümlelerden bir veya daha fazlası artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Astropalia". Encyclopædia Britannica. 2 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 819. 
  5. ^ Gary Reger, "The Aegean" in Hansen and Nielsen eds., An Inventory of Archaic and Classical Poleis (Oxford 2004), 737.