İsveç mutfağı - Vikipedi

Krema soslu İsveç köftesi, patates püresi, brokoli ve kekreyemiş reçeli

İsveç mutfağı, İsveç'in geleneksel mutfağıdır. İsveç'in Kuzeyden güneye doğru genişliği nedeniyle, Kuzey ve Güney İsveç mutfağı arasında bölgesel farklılıklar bulunmaktadır.[1]

Tarihsel olarak, taze gıdalar güneyde daha büyük bir rol oynamışken, uzak kuzeyde, ren geyiği ve diğer av hayvanı yemekleri gibi etler yenilirdi ve bazılarının kökü Sami kültürüne dayanmaktaydı. Birçok geleneksel yemekte, örneğin geleneksel köftesi ile tart ve keskin narenciye reçelli kahverengi krema sosu gibi basit ve zıt lezzetler kullanılmaktadır.

İsveçliler geleneksel olarak 17. ve 18. yüzyıllar boyunca Fransız mutfağından günümüzde suşi ve kafeterya lattesine kadar değişen dış etkilere açıktı.

Genel özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

İsveç mutfağı, kültürlü süt ürünleri, gevrek ve yumuşak (genellikle şekerli) ekmekler, çilek ve sert çekirdekli meyveler, sığır eti, tavuk, kuzu eti, domuz eti, yumurta ve deniz ürünleri etrafında merkezlenmiş olarak tanımlanabilir. Patatesler genellikle haşlanmış garnitür olarak servis edilir. İsveç mutfağında çavdar, buğday, yulaf, beyaz, koyu, ekşi hamur ve tam tahıllı ve yassı ekmekler ve gevrek ekmekler dahil olmak üzere farklı şekil ve boyutlarda çok çeşitli ekmekler bulunur. Pek çok şekerli ekmek türü vardır ve bazıları baharat kullanır. Köfte başta olmak üzere pek çok et yemeği yaban mersini reçeli ile servis edilmektedir. Sıcak veya soğuk olarak servis edilen kuşburnu çorbası ve yaban mersini çorbası (blåbärssoppa) gibi yüksek viskoziteli meyve çorbaları, İsveç mutfağına özgüdür. Zeytinyağı daha popüler hale gelmesine rağmen, tereyağı ve margarin birincil yağ kaynaklarıdır. İsveç'in pastacılık geleneğinde çeşitli mayalı çörekler, kurabiyeler, bisküviler ve kekler bulunur; birçoğu çok şekerli ve genellikle kahve (fika) ile yenir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Food by country - Sweden". www.food bycountry.com. 8 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2018. 
  2. ^ Rob Hincks, "Swedish semla: more than just a bun 6 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.," Feb. 20, 2012.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]