Şablon tartışma:İslam konuları - Vikipedi

Fatımiler ve Osmanlılar[kaynağı değiştir]

Selam. Tarih bölümünde Fatimiler ve Osmanlı Devleti yer almaktadır. Bu şablonun İngilizcesi ve Farsçasında sadece Fatımiler var ve Osmanlı yok. Bu konu Şablon:İslam'ın tartışma sayfasında tartışılmıştır. Osmanlı koymamız uygunsuzdur ve Fatımiler için tartışılmalı. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 01:38, 30 Nisan 2008 (UTC)

Noumenon eklemiş. Orta çağ'ın kapanıp Yeni çağ'ın başlaması Fatih'in dolayısıyla Osmanlı'nın fethiyle olduğu için burdan yola çıkarsak yanlış bir yaklaşım değil. Arap toplumundan farklı bir toplumun İslam'ı yayma çabası.. Bence çok tuhaf değil. İyi çalışmalar.--Boyalikus 01:51, 30 Nisan 2008 (UTC)

Tekrar selam. Bu şablondaki Fetih w:en:Muslim conquests'tir. Dolayısıyla Fatımiler'den Osmanlı'ya uçmamız tuhaftır. Osmanlı'nın burda kalması için bi kaç tane daha eklenmelidir, bence. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 01:58, 30 Nisan 2008 (UTC)

Ama sonra bakalım. Önce mavileştirelim:) Takabeg ileti 01:59, 30 Nisan 2008 (UTC)
Arada bir Memlukluler kaçmış. Başkaca hilafet var mı ? --Boyalikus 02:08, 30 Nisan 2008 (UTC)
Memluk Devleti Abbasi halifelerini himaye etmiştir (bak: Halifelerin listesi). Kendiler halife olmadılar. Takabeg ileti 02:41, 30 Nisan 2008 (UTC)
  • Osmanlıyı ekledim. Niye? Zira halifelik ve halife makamını ellerinde bulundurmuşlardır. Bunu belirli bir önyargıyla yaptığım da yok - evet Arap dünyasında bunun pek anlam ifade edilmediğini ve sık sık dile getirilmediğini biliyoruz, nitekim İslam dünyası Arap dünyasından ibaret değildir ve özellikle de Hint yarımadasında ve diğer İslam ülkelerinde Osmanlının hilafeti büyük önem taşımış, iz bırakmıştır. Bu durumda Osmanlı'yı eklemezsek bir taraf benimsemiş olacağız. Hilafeti uzun sürmüş ve en azından göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir nüfus tarafından kabul edilmiş hanedan ve devletlerin hepsini koyarak çoğulcu oluruz. Halife sadece Araptan çıkar fikriyatı nitekim Orta Çağ'da da daha sonraları da çok tartışılmış ve genellikle de Arap dünyası dışında çok büyük kabul görmemiştir. Fetihler kısmı veya İslam devletinin doğrudan mirasçısı olmak, halife çıkarmak veya hilafet olmak ile aynı şey değildir. Osmanlıdan halife de çıktı, hilafet de çıktı ve çok da büyük bir tebaayı yönetti, bu tebaa biyat etti, halife saydı. Eğer bu konuda salt Arabî yolu izlersek, Fatimîleri de çıkarmamız gerekirdi zira Arabî olsalar da Fatimîlerin Şii olması hasebiyle Sünnî Arap dünyasında hilafetleri ne dense pek görülmez. Kısacası bunu çoğulculuk için yaptım benzeri örnekler çıkarsa gene yaparım yapmamız da gerekir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 04:05, 30 Nisan 2008 (UTC)
Bir de not: Eğer Şii bakış açısına göre yapılsaydı şablon o zaman da ilk üç halifeyi eklememiz sorunlu olacaktı... ? Bu sebeple tüm görüşlerin saydıklarının hepsini koyarak çoğulculukla durumu kurtarıyoruz. İlk üç halifenin de nitekim olmasının sebebi Sünnî bakış açısına sahip olmamız değil, tarihte bu kişilere biyat etmiş insanların olmuş olması ve bugün belirli bir topluluğun bunları tarihî halifeler arasında saymış olması. Umarım daha net açıklayabilmişimdir; teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 04:13, 30 Nisan 2008 (UTC)

İslam'ın Beş Şartı[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

İngilizce Vikipedi'deki şablon anladığım kadarıyla biraz daha Arabî-Sünnî bir perspektifle hazırlanmış. İslam'da Beş Şart kısmını İslam'da ibadete dönüştürüp gerek beş şarta gerekse Şii Fürû el-Din'e yer verdim. Tekrarlama oldu bazı ibadetlerde ama böylece bir bakışta güzel bir bilgi sunmuş oluyor. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 04:10, 30 Nisan 2008 (UTC)