Abdukarim Mirzayev - Vikipedi

Abdukarim Mirzayev
Doğum20 Şubat 1982 (42 yaşında)
Denov, Surhanderya, Özbekistan SSC
MilliyetÖzbek
VatandaşlıkÖzbekistan
EğitimÖzbekistan Ulusal Sanat ve Tasarım Enstitüsü (1999-2004)
Kastamonu Üniversitesi (2018-)
MeslekYönetmen, gazeteci, blog yazarı
Etkin yıllar2003-
MemleketÖzbekistan
Dinİslam (Sünni)
Çocuk(lar)3

Abdukarim Mirzayev (RusçaАбдукарим Мирзаев); Özbek gazeteci, film yönetmeni ve blog yazarı.[1][2] En çok Kırgızistan'daki olayları anlatan 2010 tarihli ″Dardga da'vo istab″ filmi ile tanınır.[3][4] Film, her iki ulusun entelektüellerinin mevcut durumdan bir çıkış yolu bulmasının, kanlı olaylar sonucunda kaybedilen iyi komşuluk geleneklerini geri getirmenin yollarını tartışıyor.[5][6]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mirzayev Abdukarim Rustamovich, 20 Şubat 1982'de Özbekistan SSC'ye bağlı Surhanderya ilinin Denov İlçesinde doğdu. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

İş aktiviteleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2003-2005 – Poytaxt (Başkent) radyosunda gazeteci ve radyo sunucusu.
  • 2005-2007 – Zamin Fm radyosunda gazeteci ve radyo sunucusu.[7]
  • 2003-2017 – Özbekistan NTRC Yoshlar (Gençlar) Televizyonu ve Radyo Kanalı'nın gazeteci ve sunucusu.
  • 2013-2015 – Diydor, eğitim ve tiyatro stüdyosunda yüksek kategori öğretmen olarak çalıştı.

Yaratıcı etkinlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Abdukarim Mirzayev'in yaratıcı çalışmaları çeşitlidir. 2003-2015 yılları arasında çeşitli televizyon ve radyo projelerine katıldı, belgeseller ve öyküler yaptı.[8][9]

Projeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Radyo projeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dilkash radyo projesi

Poytaxt (Başkent) radyosunda canlı olarak yayınlandı. 2003-2005 yılları arasında program, her biri üç saat olmak üzere haftada beş gün yayınlandı. Radyo projesi, canlı hayran çağrılarına ve insanların sosyal sorunları hakkında samimi konuşmalara dayanıyordu.

Üçüncü şahıs radyo projesi

Gösteri Zamin Fm'de canlı yayınlandı. 2005 yılında başlayan proje, haftada iki kez üçer saat sürdü. Projenin temel amacı, üçüncü bir kişinin insan ilişkilerine ve gerçeklerine karşı tutumunu ifade etmektir. Proje adını Özbekistan Halk Şairi Abdulla Aripov'un "Üçüncü Adam" şiirinden alıyor. Şiir bağlamında iki adam, iki taraf arasındaki ilişkiyi bir "üçüncü kişi", bir "üçüncü bakış", genel olarak bir üçüncü kişinin sınırları olarak yorumladılar.

İmza programı

İmza programı, toplumdaki "pek ünlü olmayan" kişilerle samimi röportajlar sunan Zamin Fm'deki bir başka canlı radyo projesidir. Programın amacı sıradan insanların günlük faaliyetlerini, hayallerini, sorunlarını, acılarını ve sevinçlerini paylaşabilmek, izleyicilere "ideal" görünenlerden değil, sıradan insanlardan öğrenmemiz, kıskanmamız, taklit etmemiz ve sonuca varmamız gereken yönler olduğunu göstermek. Programın sonunda her program konuğundan imza alinacaktı.

TV projeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugün gösterisinin "Yedinci Adım" sayfası

Özbekistan'ın NTRC Yoshlar (Gençlar) TV Kanalında yayınlandı. Gösteri, edebi, sanatsal ve sosyal konulardaki felsefi fikirlere dayalı geniş bir gözlemi gerektiren, insanların hayatlarında ve sebeplerinde meydana gelebilecek küçük ama çok önemli durumlarla ilgili. Gösteri, hayatımızda meydana gelen olaylarla ilgili sonuçlar, yaklaşımlar, sohbetler, sahnelenen hikâyeler şeklinde hazırlanıyor.[10] Hikâye projesi Özbekistan'ın NTRC Yoshlar (Gençlar) TV Kanalında yayınlandı. Özbek edebiyatından çeşitli hikâyeler okundu.

Hayot soʼqmoqlari belgesel diziler

Özbekistan'ın NTRC Yoshlar (Gençlar) TV Kanalında yayınlandı. Özbekistan'ın geleceğine önemli katkılarda bulunan yazarların, kültür ve sanat çevrelerinin, bilim adamlarının, akademisyenlerin ve politikacıların hayatları hakkında söyleşiler yapıldı.

Yan defter projesi

Özbekistan'ın NTRC Yoshlar (Gençlar) TV Kanalında yayınlandı. Bu proje aynı zamanda insanları hayatın endişelerinden uzaklaşmaya ve etrafındakileri ve kendileri hakkında düşünmeye teşvik eden kısa hikâyeler ve yaşam olayları anlatıyor.

Sıradan insanlar projesi

Özbekistan'ın NTRC Yoshlar (Gençlik) TV Kanalında yayınlandı. Proje, Özbekistan'ın farklı bölgelerinde yaşayan bahçıvanlar, çobanlar, hemşireler, öğretmenler ve diğer profesyoneller hakkında televizyon programları içeriyordu.

Yoldaki Adam projesi

Program, Özbekistan NTRC Gençlik TV Kanalında yayınlandı. Gösteri, Özbekistan dışında çekilen ve yayınlanan ilk turizm projesidir. Yoldaki Adam Seyahat Gösterisi Şubat 2018'den Mayıs 2019'a kadar yayınlandı. Gösterinin süresi 25-35 dakikadır. Gösteri farklı yerlerde, farklı şehirlerde, tarihi yerlerde, ormanlarda, denizlerde ve dağlarda çekildi. Yazar ve yönetmen Abdukarim Mirzayev, çeşitli konulardaki görüş ve tutumlarını dile getirdi. Felsefi gözlemde ve bu fikirler temelinde çeşitli olaylar ve hikâyeler anlatılmıştır. Yoldaki Adam gösterisi sosyal, felsefi ve eğlenceli bir proje.

Uzun metrajlı film "İnsan olmak zor"

Özbekistan'ın NTRC Yoshlar (Gençlar) TV Kanalında yayınlandı. Beş bölümlük edebi-sanatsal bir film.

2013-2015 yılları arasında Diydor Eğitim ve Tiyatro Stüdyosu'nda iki saatlik "etik ve estetik" dersleri verdi. Bu dersler sanat ve sanatçı etiği, insan ve sanat, sanat ve toplum, sanat ve zaman, sanatçı ve sosyal yaşam hakkındaydı. Yıllar içinde Diydor Eğitim Tiyatrosu ve Yoshlar (Gençlar) TV Kanalı ile birlikte bir dizi projeyi yönetti.

Özbek edebiyat projesi

Özbekistan'ın NTRC Yoshlar (Gençlar) TV Kanalında yayınlandı. Ali Şîr Nevaî'nin gazellerine adanmış 30 bölümlük bir gösteri. Gösterinin her bölümünde Ali Şîr Nevaî'nin bir gazali okundu ve anlamları açıklandı. Projenin yönetmeni ve yazarı Abdukarim Mirzayev, sanat yönetmeni Bahodir Yuldashev ve bir dizi edebiyat bilim insanı.

Belgeseller
  1. Sulaymontogʻ etaklarida (Sulaymontog'un eteklerinde)
  2. Iztirob (Istirap)
  3. Dardga daʼvo bormi?
  4. Adolat istab
  5. Immigratsiyami, intigratsiyami? (Göçmenlik mi yoksa entegrasyon mu?)
  6. Muhammad Yusuf (Özbekistan Halk Şairi Muhammed Yusuf hakkında)
  7. Fenomen (Özbekistan'ın Onurlu Sanatçısı Otanazar Matyokubov Hakkında)[11]
Dardga daʼvo istab[değiştir | kaynağı değiştir]

Abdukarim Mirzayev, 2010 olayları hakkında birçok belgesel yaptı. Belgesel, Kırgızistan'ın güneyinde meydana gelen 2010 isyanlarına[12] adanmış filmlerden biridir.[13][14][15]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Abdukarim Mirzayev'in filmografisi". allmovies.uz. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ Abdukarim Mirzayev hakkında
  3. ^ "Национальные меньшинства в Кыргызстане: В поисках панацеи". vesti.kg. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2020. 
  4. ^ "УЖАСЫ НАЦИОНАЛИЗМА". alishernavoiy.com. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2020. 
  5. ^ "Национальные меньшинства в Кыргызстане: В поисках панацеи". vesti.kg. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2020. 
  6. ^ "Тошкентда Ўш қирғинига оид фильм намойиш қилинди". ozodlik.org. 31 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "«Zamin FM» FM 105,8 — территория сбывшихся желаний". infocom.uz. 19 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "«Odamlar hikoyalarni shunchaki eshitish emas, ulardagi ma'noni uqishsa deyman» – Abdukarim Mirzayev bilan suhbat". kun.uz. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2020. 
  9. ^ "«Baxtning birinchi sharti – o'z-o'zini aldamaslik» - Abdukarim Mirzayev bilan suhbat (2-qism)". kun.uz. 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Yettinchi qadam loyihasi". yoshlartv.uz. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "„Fenomen" — Otanazar Matyoquv haqida hujjatli film". ckpiz.ru. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Deadly clashes in Kyrgyzstan's southern city of Osh". 16 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2020. 
  13. ^ "УЖАСЫ НАЦИОНАЛИЗМА". alishernavoiy.com. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "КОРЫСТНЫЕ…". alishernavoiy.com. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "«МЫ ДОЛЖНЫ ОТКРЫТЬСЯ ДРУГ ДРУГУ»". alishernavoiy.com. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.