Akalan, Çatalca - Vikipedi

Akalan, Çatalca
Harita
Çatalca'nın İstanbul'daki konumu
Çatalca'nın İstanbul'daki konumu
Ülke Türkiye
İlİstanbul
İlçeÇatalca
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2014)[1]
 • Toplam1,132
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0212
İl plaka kodu34
Posta kodu34540
Resmî site
[2]

Akalan, İstanbul ilinin Çatalca ilçesine bağlı bir mahalledir.

İlçeye 15 km. uzaklıkta Gökçe ali, Subaşı köyleri geçilerek tamamı asfalt yoldan gidilir. 320 Hane bulunan mahallede evler tek katlı, bahçeli olmasına karşın, beş kata kadar olanlar da mevcuttur. Binaların %50'si betonarme, %50'si yığma cinstendir.

Kasım 1997 Nüfus tespitinde 1062 Nüfusa sahip mahallede nüfus oranlandığında 0 – 25 Yaş % 40 25 – 50 yaş % 40 Elli yaş üstü ise %20 olan genç nüfusa sahiptir.

İlçeden Mahalleye saat tarifeli Minibüslerin yanı sıra sabah akşam Binkılıç – İstanbul seferleri yapan Otobüslerde mahallenin içine girip çıkarak ulaşımı sağlamaktadır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy alanı geniş bir Çanak biçiminde olup etrafı tepelerle çevrilidir. Yerleşim Kuzey yamacı kaplamaktadır. Mahallenin alt kısmından Viran değirmen deresi diye anılıp yazları kuruyan ufak bir dere geçmekte. Balık yaşamıyor.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy eski bir Rum yerleşimidir. Bu anda yaşayan mahallenin halkı Yunanistan,ın Serez ili Ihlamur mahallesinden göç eden Türklerdir. Deniz yoluyla Mimarsinana gelip burada temizlik ve sağlık konturolun dan geçtikten sonra Kara yoluyla da buraya gelip yerleşilmiş. Yunanistan ın Ihlamur mahallesi Çok geniş ve kalabalık bir yerleşim imiş Tamamı Türkiye ye göç edince Üçe bölünmüş bir kısmı Çiftlik köye bir kısmı İhsaniye ye bir kısmı da bu köye taksim edilerek iskan edilmiş.

Bundan dolayı bu üç yerleşimdeki halkın geniş bir akrabalık bağları da mevcuttur. 1924 Mübadele anlaşmasından sonra buraya gelen halkla burada yaşayan Rum halkı göç hazırlığı safhasında olduğu için bir müddet beraber yaşamak mecburiyetinde kalınmıştır. Rum halkı gidince mahallenin tamamı iskan olmuştur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]