Altıncı Beş Yıllık Plan (Sovyetler Birliği) - Vikipedi


Altıncı Beş Yıllık Plan veya tam adıyla SSCB Ulusal Ekonomisinin Geliştirilmesi için Altıncı Beş Yıllık Plan, Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Nikita Kruşçev tarafından 1956 yılındaki Sovyetler Birliği Komünist Partisi 20. Kongresi'nde açıklanan Sovyetler Birliği ekonomisini geliştirmek için başlatılan sanayi geliştirme planı. Genel olarak kamulaştırma, 1956-1962 ücret reformu ile beraber ücret sisteminin standartlaştırılması ve Sovyet halkının yaşam standartları üzerine değişikleri içerir.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Altıncı Beş Yıllık Plan önceki planlar gibi beş yıl değil, yedi yıllık bir gelişme programı benimsedi. Komünizmin 20 yılı şiarına uygun olarak ekonomik planma yapıldı. Kruşçev'in Ekim 1964'te görevinden görevinden uzaklaştırılmasından bu plan "macera" olarak nitelendirildi ve Sovyetler Birliği'nde her zamanki gibi beş yıllık planlama yapmaya döndüler.

Plan uyarınca beş yıllık dönem boyunca milli gelir 1.5 kattan fazla arttı, brüt endüstriyel çıktı yüzde 64, tarım yüzde 32, sermaye yatırımları ise iki kattan fazla arttı.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "О СОВЕТСКИХ ПЯТИЛЕТКАХ" (Rusça). 30 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018.