Avon - Vikipedi

Avon 1886 yılında David H. McConnell tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuş olan bir doğrudan satış şirketidir. Günümüzde 100'den fazla ülkede 6 milyondan fazla bağımsız satış temsilcisi ile satış yapmaktadır. Yaklaşık yıllık cirosu 10 milyar dolardır.[1]

Ürünleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çevreyi koruma[değiştir | kaynağı değiştir]

Avon Türkiye'de tüm dünyadaki sürdürülebilir çevresel uygulamalara uygun bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir. Kağıt tüketimini düşürmek için siparişlerin neredeyse tamamı İnternet aracılığı ile alınmaktadır. Bu bağlamda yakın zamanda AVON Türkiye Gebze Tesisinde, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği girişimiyle başlatılan Çevreci Tesis Ödülü'nün sahibi olmuştur. Doğrudan Satış Derneği'nin (DSD) kurucu üyelerinden biri olan AVON, derneğin yönetiminde aktif rol almaktadır.

İhtilaf[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin usulsüzlük suçlamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

En az 2008'den beri, Avon'un çeşitli çalışanlarının ve yöneticilerinin davranışları, olası rüşvet ve Yabancı Yolsuzluk Uygulamaları Yasası'nın ihlalleri de dahil olmak üzere olası yasa ihlalleri açısından soruşturulmaktadır.

Avon, 2008 yılının Haziran ayında rüşvet iddialarının ardından Çin bölümüyle ilgili bir soruşturma başlattı. Hem Asya'da hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde en az dört yönetici 2010 yılında askıya alındı ve daha sonra araştırılan faaliyetlerdeki rollerinden ötürü kovuldu. The New York Times'a göre Avon, soruşturmayla ilgili yasal ücretler ve masraflar için 170 milyon dolardan fazla harcadı: 2009'da 59 milyon dolar ve 2010'da 95 milyon dolar ve 2011'in ilk çeyreğinde 22.5 milyon dolar. Times, son taksitin 250 milyon dolara yakın olabileceğini bildirdi, ardından Avon bulguları Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı'na ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) rapor edecek ve bu kuruluşların verebileceği cezaları müzakere etmeye çalışacak. 24 Şubat 2011'de Avon, Menkul Kıymetler ve Borsa komisyonuna soruşturmanın yatırımcı kaybına neden olabilecek kurumsal bir risk faktörü olduğunu vurgulayan bir rapor sundu.

Avon, 2014 yılında toplam 135 milyon dolarlık rüşvet ücretini çözdü; Ceza cezalarında 68 milyon dolar, geri kalan faiz, rahatsızlık ve SEC tarafından açılan bir hukuk davasının para cezalarında.

Hayvan üzerinde test[değiştir | kaynağı değiştir]

Avon, 1989'da Amerika Birleşik Devletleri'nde yerleşik bir şirket olarak artık hayvan deneylerine katılmayacağına söz verdi. Avon, o zamandan beri, hayvanlara ihtiyaç duymayan kozmetik ürünleri test etmek için daha güvenli yöntemler sunmak için dünya çapında çalıştığını iddia etti. Bu yöntemler arasında in vitro testler, bilgisayar simülasyonları ve insan gönüllüler üzerinde kozmetiklerin test edilmesi yer alır.

Avon, Amerika Birleşik Devletleri'nde satılan kozmetik ürünleri için hayvanlar üzerinde test yapmasa da, bazı özel ürünler diğer ülkelerde kapsamlı testler gerektirmektedir. Çin'de, hayvan testleri için derece gerektiren özel ürünler arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, güneşten koruyucu ürünler, beyazlatma / pigmentasyon ürünleri ve saç boyası / perma / veya büyüme ürünleri bulunur. Bazı ülkelerde hayvanlar üzerinde test yapılmasını gerektiren yasalara rağmen, Avon ürünlerini bu yargı alanlarında dağıtmayı tercih ediyor. Çeşitli ülkelerdeki yasalar, şirketlerin belirli ürünleri o ülkede satmak için ticari bir işletme aracılığıyla hayvan testleri için ödeme yapmasını gerektirir. Avon küresel olarak hayvanlar üzerinde test yapılmadığı için, Hayvanların Etik Muamelesi İçin İnsanlar (PETA), Avon'u gaddarlıktan arındırılmış listesine dahil etmedi.

2019'da Avon, yasal düzenlemelerin gerektirdiği tüm hayvan testlerini sona erdirerek, hayvanlar üzerinde test gerektirmeyen ürünler sunmak için yeni yollar geliştirerek tüm markalarında bileşenlerin ve ürünlerin tüm hayvan testlerini durduran Çin'de satış yapan ilk küresel güzellik şirketi oldu. yeniden formüle eden ürünler olarak. PETA, o zamandan beri Avon Products Inc.'i "Yasal Değişiklik için Çalışan" şirketler listesine eklediğini duyurdu.

Büyük pazarlardan çekilme[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekim 2013'te Avon, o ayın sonunda Fransa'daki şubesinin kapatıldığını duyurdu. Fransız çalışanları, işçileri aylarca karanlıkta tutmakla ve şirketin kamuya açıkladığı güven, saygı ve dürüstlük değerlerini ve "açık ve samimi iletişim" kültürünü sürdüren sosyal açıdan sorumlu bir şirket olma değerlerine uygun hareket etmemekle suçladılar. Ocak 2014 itibarıyla, Avon France'a kayyum atandı.

Bunu 15 Şubat 2018'de Facebook aracılığıyla Avon Avustralya ve Yeni Zelanda'nın yıl sonuna kadar kapatılacağına dair bir duyuru takip etti. Bu karar 220 iş ve 21.400 çalışanın kaybıyla sonuçlandı. Şirket, müşterileri ve çalışanları ile zayıf iletişim kurduğu için eleştirilere maruz kaldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Avon Kozmetik". kozmetik.avon.com.tr/. 24 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017.