Birit milah - Vikipedi

Birit milah (İbraniceבְּרִית מִילָה‎, lit. "Sünnet antlaşması", İbranice telaffuz: [bʁit miˈla]; Yidiş telaffuz: [bʁis ˈmilə]), inançlı Yahudi erkek çocuklarına sekiz günlükken Mohel tarafından yapılan sünnet törenidir. Bu törende mohel, bebeğe bir Yahudi adı verildikten sonra bebeğin sünnet derisini alır ve üreme organından kan akıtır.[1]

Yahudi dininin babası olan Avraam, tarihte ilk Brit Mila olan kişi olarak kabul edilir ve kendi kendini 99 yaşındayken Tanrı'yla yaptığı bir antlaşma sonucu sünnet etmiştir. Avraam, kendi soyundan gelenlere büyük bir sadakatla Tanrı'ya hizmet etmelerini öğreteceğine dair yemin etti. Buna karşılık Tanrı, Avraam'ın soyunun hayatta kalacağını garanti edeceğine dair söz verdi.[1] Nitekim, Avraam'ın soyu İshak oğlu Yakup aracılığıyla İsrailoğulları; ve İsmail aracılığıyla Araplar olarak devam etmektedir.

Sünnet töreninin diğer Yahudi törenlerinden ayıran bir özelliği, eğer sünnet günü şabat'a denk gelirse diğer törenler gibi ertelenmeyişidir. Sünneti erteletebilecek tek unsur bebeğin sağlığıdır.

Kan[değiştir | kaynağı değiştir]

Sünnet'te kan akıtılması esas olduğu için lokal anestezi gibi yollarla yapılan tören geleneklere aykırıdır çünkü bu tip prosedürler kan deveranını yavaşlattığı için kan akımını engeller. Yahudiliğe geçmek isteyen erkek sünnet olmalıdır; eğer erkek halihazırda sünnetliyse penisinin üstüne sembolik olarak bir damla kan akıtılarak sünnet töreni düzenlenir.

Tora'da sünnetle ilgili hükümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tora'nın Yaratılış kitabında Avraam ile Tanrı'nın antlaşması anlatılır:

Avram doksan dokuz yaşındayken Rab ona görünerek, "Ben Her Şeye Gücü Yeten Tanrı'yım" dedi, "Benim yolumda yürü, kusursuz ol. Seninle yaptığım antlaşmayı sürdürecek, soyunu alabildiğine çoğaltacağım." Avram yüzüstü yere kapandı. Tanrı, "Seninle yaptığım antlaşma şudur:" dedi, "Birçok ulusun babası olacaksın.Artık adın Avram değil, İbrahim olacak. Çünkü seni birçok ulusun babası yapacağım. Seni çok verimli kılacağım. Soyundan uluslar doğacak, krallar çıkacak. Antlaşmamı seninle ve soyunla kuşaklar boyunca, sonsuza dek sürdüreceğim. Senin ve senden sonra soyunun Tanrısı olacağım. Bir yabancı olarak yaşadığın toprakları, bütün Kenan ülkesini sonsuza dek mülkünüz olmak üzere sana ve soyuna vereceğim. Onların Tanrısı olacağım." Tanrı İbrahim'e, "Sen ve soyun kuşaklar boyu antlaşmama bağlı kalmalısınız" dedi, "Seninle ve soyunla yaptığım antlaşmanın koşulu şudur: Aranızdaki erkeklerin hepsi sünnet edilecek. Sünnet olmalısınız, sünnet aramızdaki antlaşmanın belirtisi olacak. Evinizde doğmuş ya da soyunuzdan olmayan herhangi bir yabancıdan satın alınmış köleler de içinde olmak üzere sekiz günlük her erkek çocuk sünnet edilecek. Gelecek kuşaklarınız boyunca sürecek bu. Evinizde doğan ya da satın aldığınız her çocuk kesinlikle sünnet edilecek. Bedeninizdeki bu belirti sonsuza dek sürecek antlaşmamın simgesi olacak.Sünnet edilmemiş her erkek halkının arasından atılacaktır, çünkü antlaşmamı bozmuş demektir."

—Yaratılış 17:1-14, [2]

Ayrıca, sünnet kuralı Tora'nın Levililer kitabında da yinelenir: "Çocuk sekizinci gün sünnet edilmeli"[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Musevi Cemaati". 4 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2010. 
  2. ^ Tekvin 17:1-14
  3. ^ Levililer 12:3