Dokuzuncu Gezegen - Vikipedi

Bir Ressamın Gözünden Dokuzuncu Gezegen
Dünyadan tahmini büyüklüğü

Dokuzuncu Gezegen veya Gezegen 9 (İngilizce: Planet Nine) Güneş Sistemi'nin dışında, farazi ve kuramsal bir dev gezegendir. Dokuzuncu gezegenin kütlesi Dünya gezegeninin 10 katıdır. Bu gezegenin varlığı, Kuiper Kuşağı'ndaki Neptünötesi cisimlerin olağandışı yörünge rotasyonundan tahmin edilmiştir.

Dokuzuncu gezegenin eliptik yörüngesi (Video 24 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)

20 Ocak 2016'da Caltech araştırmacıları, Konstantin Batygin ve Michael E. Brown bir başka dolaylı kanıt göstermekle yeni bilimsel model ile Neptünötesi cisimlerin olağandışı yörüngelerinin bir dev gezegenin etkisi altında olduğunu onayladılar.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yörünge[değiştir | kaynağı değiştir]

Dokuzuncu Gezegen Güneş'in etrafında çok eliptik bir yörünge izler. Gezegenin bu yörüngesinde bir tam tur dönmesi 10,000 ila 20,000 yıl arasında sürer.

Boyutu[değiştir | kaynağı değiştir]

Tahminlere göre Dokuzuncu Gezegen'in kütlesi yaklaşık Dünya'nınkinden 10 kat daha fazladır.

Kompozisyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Brown tahminlerine göre, Dokuzuncu Gezegen bir buz devidir (ice giant) ve bu konuda Uranüs ve Neptün'e benzer. Çoğunlukla ağır gazlardan ve buzlardan oluşan bir gezegendir.

İsimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Brown ve Batygin, Dokuzuncu Gezegen için "Jehoshaphat" ve "George" adlarını kullanıyorlar. "Biz kendi aramızda ona Fatty diyoruz." diyorlar fakat hala Dokuzuncu Gezegen'in resmi bir ismi yok.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]