Faşist yönetim altında Romanya Krallığı - Vikipedi

Romanya Krallığı, iki farklı parti tarafından yönetilen iki ayrı rejimden oluşan toplam altı ay boyunca Faşist yönetim altında kaldı. Önce Aralık 1937 ile Şubat 1938 arasında Ulusal Hristiyan Parti vardı, ardından Eylül 1940 ile Ocak 1941 arasında Demir Muhafızlar vardı. 1938'den 1940'a kadar tek yasal parti olan Ulusal Rönesans Cephesi de diktatör Ion gibi faşist olarak anıldı.

Ulusal Hristiyan Partisi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlçelere göre 1937 Romanya genel seçimlerinin sonuçları

Ulusal Hristiyan Parti, 1935'te Octavian Goga'nın Ulusal Tarım Partisi ile Alexandru C. Cuza'nın Ulusal Hristiyan Savunma Birliği'nin birleşmesiyle kuruldu. Bu yeni parti, özellikle İtalyan korporatizmini taklit etmeye çalışırken güçlü bir Faşist tınıya sahipti. 1937 Romanya genel seçimlerinin ardından, Goga 28 Aralık 1937'de Başbakan olarak atandı. Görev süresi 10 Şubat 1938'de sona erdi. Kabinesinin kısa iktidarı sırasında Yahudi karşıtı yasalar çıkarıldı ve Romanya'nın dış politikası Almanya, İtalya ve Japonya'ya kaydı.

Goga'nın kabinesi Batı yanlısı ve Mihver yanlısı bakanlar arasında bölündü. Böyle bir bölünme, Kral Carol'ın Büyük Güçler arasında tarafsız bir yol izleme kararını yansıtıyordu. Böylece, Kral hala nihai olarak dış politikanın kontrolündeydi. O zamanlar Goga muhtemelen Almanya'daki en tanınmış Rumen'di. Goga'nın kabinesindeki önemli Alman yanlıları arasında Ion Gigurtu (Ticaret ve Sanayi Bakanı) ve Eugen Savu (Maliye Bakanı) yer alırken, Batı yanlıları Armand Călinescu (İçişleri Bakanı) ve General Ion Antonescu (Milli Savunma Bakanı) tarafından temsil ediliyordu. Dışişleri Bakanı, Ulusal Hristiyan Parti üyesi ve dolayısıyla Alman yanlısı Istrate Micescu idi. Ancak, Carol'ın emirlerini yerine getireceğine söz verdi. Çelişkili açıklamalarda bulundu: Bir yandan Romanya ile Mihver Devletleri arasında kalıcı bağlar kurma sözü verdi (31 Aralık 1937), ancak daha sonra Milletler Cemiyeti ve Çekoslovakya'dan yana olduğunu açıkladı. Goga, Almanya ile yeni bir ticaret anlaşması yapmak istediğini, ancak aynı zamanda Fransa ile geleneksel bağlarını sürdürmek ve İngiltere ile bağlarını güçlendirmek istediğini belirtti. Nihayet başbakan olarak göreve gelir gelmez Çekoslovakya, Fransa, Polonya, Yugoslavya, İtalya ve Almanya'ya dostluk telgrafları gönderdi. Bir Alman hayranı olmasına rağmen Goga, Yeni Yıl telgrafında Hitler'e, Almanya ile yakın bağların Reich'ın Romanya'nın toprak bütünlüğünü tanımasına bağlı olacağını açıkça belirtti. Macaristan'ı yabancılaştırmak istemeyen Hitler, deklarasyon için Goga'ya "minnettarlığını" gönderdi. Tüm bunlara rağmen, Goga'nın kabinesi, Birinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bir Alman yanlısı unsuru dahil eden ilk kabine oldu ve Hitler, hükûmetinin iktidara gelişini "ilk mutlu Yeni Yıl etkinliği" olarak nitelendirdi.

Ulusal Hıristiyan Partisi'nin logosu

Goga, partisinin oyların yalnızca % 9'unu alarak meclis çoğunluğunu oluşturamadığı için Parlamento toplanamadan feshedildi. Goga hükûmeti parlamentonun desteği olmadan kanunlar ve kararnameler çıkardığı için rejimi fiili bir diktatörlüktü.

8 Şubat'ta Goga, Demir Muhafızların lideri Corneliu Zelea Codreanu ile bir anlaşmaya vardı. Kral Carol'ın Goga'yı Başbakan olarak atamasının ana nedeni Demir Muhafızlara karşı bir önlem olarak hizmet etmek olduğundan, Goga kırk sekiz saat içinde derhal görevden alındı.

Yahudi karşıtı mevzuat[değiştir | kaynağı değiştir]

Goga hükûmeti radikal bir antisemitik iç politika başlattı. Pek çok Rumen tarafından ülkedeki Yahudi azınlığın ekonomi ve yüksek öğrenimdeki orantısız konumu olarak görülen durumu azaltmayı amaçlayan yasa çıkardı. Sonuç olarak, Yahudiler çalışmayı boykot etti ve bankalardan paralarını çekerek ekonomiyi durma noktasına getirdi. Sonunda, Batı'nın Goga'nın antisemitik politikalarından duyduğu hoşnutsuzluk, 10 Şubat 1938'de Kral tarafından görevden alındığında iktidardan düşmesine katkıda bulundu. Kral, hükûmeti kurmak için antisemitik Ulusal Hristiyan Parti'yi seçerek, Aralık 1937 seçimlerinde oyların %15,6'sını almış olan daha popüler Demir Muhafızların desteğini çekmeyi umuyordu (karşılaştırıldığında, Ulusal Hristiyan Parti 1937'den daha az oy aldı). oyların %10'u). Goga yönetiminde antisemitizm devlet politikası haline geldi. 30 Aralık'ta birkaç "Yahudi" gazetesi yasaklandı. Diğer önlemler arasında Yahudilerin alkol ve tütün satmasının yasaklanması, kafe ve restoranlarda yabancıların (Yahudiler dahil) çalıştırılmasının yasaklanması ve Bükreş'te kayıtlı 1.540 Yahudi avukatın işlerini yapma haklarının askıya alınması yer alıyor. Bu önlemler, 21 Ocak 1938'de yayınlanan ve 225.222 Yahudiyi Romanya vatandaşlığından çıkaran bir kararnameyle sonuçlandı. Goga hükûmeti kısa süre sonra düşmesine rağmen, bu kararname iptal edilmedi ve 15 Eylül 1939'da Rumen vatandaşları olarak bu büyük Yahudi grubunun hepsinin hakları iptal edildi. Goga'nın düşüşüne rağmen, antisemitizm sonraki herhangi bir hükûmet için çok güçlü bir politika haline geldi. görmezden gelmeyi göze almak. Goga'nın 28 Aralık 1937'de Başbakan olarak atanması, Faşist şiddetin resmi bir onayı olarak görüldü. Romanya haftalar içinde kaosa sürüklendi: Yahudi dövmesi normal oldu, on binlerce Lăncieri (Ulusal Hristiyan Parti'nin paramiliter kanadı) Demir Muhafızlara karşı sokak şiddeti ve çete savaşı yürüttü, dükkanlar kapatıldı ve döviz kuru düştü . Romanya iç savaşın eşiğinde görünüyordu.

Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

Goga'nın hükûmeti, Nazi Almanya'sından sonra Avrupa'daki ikinci antisemitik hükûmetti ve Rumen Yahudilerin üçte birini vatandaşlıktan çıkardı. Goga-Cuza hükûmeti, antisemitik önlemleri nedeniyle "Almanlardan daha Nazi" olarak anılıyordu.

Romanya Kralı, Goga hükûmetinin başarısızlıklarını kendi kraliyet diktatörlüğünü ilan etmek ve ülkenin durumunu parlamenter demokrasi sistemine yüklemek için kullandı. Yükselen Demir Muhafızlarla kişisel olarak ilgilenmek için tam güç aldı. Şubat bitmeden, yeni bir Anayasa yürürlüğe girdi ve buna göre Parlamento, gerçek güç Kral ve onun Kraliyet Konseyi'nde olmak üzere bir danışman rolüne indirildi. Başbakan olarak Goga'nın halefi Patrik Miron Cristea idi.

Octavian Goga bugün Romanya'nın ulusal şairlerinden biri olarak anılıyor ve tüm siyasi kariyeri Romanya halkı tarafından neredeyse tamamen unutulmuş durumda. Örneğin Cluj-Napoca'daki "Octavian Goga Bölge Kütüphanesi" onun adını almıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]