Guadeloupe - Vikipedi

Guadeloupe
Gwadloup
ÜlkeFransa Fransa
PrefektörlükBasse-Terre
İdare
 • Guadeloupe Bölgesel Konseyi BaşkanıAry Chalus
Yüzölçümü
 • Toplam1,628 km²
En yüksek nokta1,467 m (4,812 ft)
Nüfus
 (2016)[1]
 • Toplam395,700
Zaman dilimiUTC-04.00
ISO 3166 koduGP FR-GP

Guadeloupe ([gwaˈdlup]), Antiller'de ada, Fransa'nın eski bir sömürgesi ve denizaşırı illerinden biri.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kullanımda olmayan Guadeloupe Bayrağı

Karayipler'de, Karayip Denizinde adalar, Porto Riko'nun güneydoğusunda yer almaktadır. Subtropikal iklimin etkisindedir, yüksek nem oranı değişiklik göstermektedir. Basse -Terre iç kısımdaki dağlar arasında volkanik özellik taşıyanıdır; Grande-Terre bölümü ise alçak bir kireçtaşı oluşumudur; diğer yedi ada da çoğunlukla volkanik özellik taşımaktadır. En alçak noktası: Karayip Denizi 0 m; en yüksek noktası: Soufriere 1,484 m'dir. Haziran - Ekim ayları arasında kasırgalar yaşanmakta olup; ülkede bulunan Soufrière aktif bir yanardağdır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Nüfusun etnik dağılımı; Siyah veya melezler %90, beyazlar %5, Doğu Hindistanlılar, Lübnanlılar, Çinliler %5 civarındalar. Ülkedeki inançlar Roma Katolikleri %95, Hindu ve pagan Afrikalılar %4, Protestanlar %1. Ülkede konuşulan dil Fransızcadır.

Yönetimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke iç ve dış işlerinde Fransaya bağlı bir sömürgedir.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekonomiye genel bakış: Guadalup ekonomisi tarım, turizm, hafif sanayi ve hizmet sektörüne dayanır. Turizm ülkede anahtar sektördür. Gelen turistlerin çoğu Amerikalı turistlerdir. Tarımda eskiden beri şekerkamışı en önemli ürünlerden olmuştur. Son dönemlerde ise şekerkamışı yerini yavaş yavaş başka ürünlere - muz, patlıcan ve çiçeklere bırakmıştır. Hafif endüstri şeker ve rom imalatı ile dikkati çekmektedir. Bazı sanayi malları ve yakıt dışarıdan ithal edilir. İşsizlik daha fazla genç nesil arasında yaygındır. Hurricane kasırgaları periyodik olarak ekonomiye ciddi ölçüde zarar vermektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Panorama - Guadeloupe". Institut national de la statistique et des études économiques. Gouvernment de France. 26 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2019.