Hans Zimmer - Vikipedi

Hans Zimmer
Hans Zimmer, 2018
Genel bilgiler
Doğum adıHans Florian Zimmer
Doğum12 Eylül 1957 (66 yaşında)
Frankfurt, Batı Almanya
TarzlarFilm müziği
MesleklerBesteci
ÇalgılarPiyano, Klavye, Gitar
Etkin yıllar1977–günümüz
Müzik şirketiRemote Control Productions
Resmî sitehttp://www.hans-zimmer.com

Hans Florian Zimmer (Almanca telaffuz: [ˈhans ˈfloːʁi̯aːn ˈtsɪmɐ]; d. 12 Eylül 1957), Alman film müziği bestecisi ve müzik yapımcısıdır. İki Oscar ve dört Grammy Ödülü kazandı, üç Emmy ve bir Tony Ödülü'ne aday gösterildi. Zimmer ayrıca 2007 yılında The Daily Telegraph tarafından yayınlanan Yaşayan En İyi 100 Dahi listesinde yer aldı.[1]

Eserleri, elektronik müzik seslerini geleneksel orkestra düzenlemeleriyle bütünleştirmesiyle dikkat çekmektedir. Zimmer 1980'lerden bu yana 150'den fazla film için müzik besteledi. Aslan Kral (1994) ve Dune (2021) ile En İyi Orijinal Müzik dalında iki Akademi Ödülü kazandı. Eserleri arasında Gladyatör, Son Samuray, Karayip Korsanları serisi, Kara Şövalye üçlemesi, Inception, Man of Steel, Interstellar, Dunkirk ve No Time to Die yer almaktadır.

Zimmer, Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınmadan önce kariyerinin ilk dönemlerini Birleşik Krallık'ta geçirdi. DreamWorks Pictures ve DreamWorks Animation stüdyolarında film müziği bölümünün başkanıdır ve kurduğu Remote Control Productions,[2] eski adıyla Media Ventures adlı şirket aracılığıyla diğer bestecilerle birlikte çalışmaktadır. Santa Monica, Kaliforniya'daki stüdyosunda, film müziklerinin demo versiyonlarının hızlı bir şekilde oluşturulmasına olanak tanıyan geniş bir bilgisayar ekipmanı ve klavye yelpazesi bulunmaktadır.[3]

Zimmer, Christopher Nolan, Ridley Scott, Ron Howard, Gore Verbinski, Michael Bay, Guy Ritchie ve Denis Villeneuve gibi yönetmenlerle birçok projede işbirliği yaptı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Zimmer, Batı Almanya'nın Frankfurt Am Main şehrinde doğmuştur. Çocukluğunda Königstein-Falkenstein'da yaşamış, buradaki evinde piyanoyla ilgilenmiş ancak derslerin disiplininden hoşlanmadığından sadece kısa bir zaman diliminde piyano dersleri almıştır.

Besteci olarak filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Top 100 living geniuses". The Daily Telegraph. Londra. 30 Ekim 2007. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2011. 
  2. ^ "Hans Zimmer". Filmtracks. 5 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2009. 
  3. ^ "Breaking the Rules – interview with Hans Zimmer". SoundtrackNet. 10 Temmuz 2006. 1 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2009. 
  4. ^ "IMDB Film Künyesi". 5 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2015.