Japonya'da evler - Vikipedi

Mount Mitake, Tokyo'da eski tarzda bir ev

Japonya'da evler, geleneksel ve modern stillerde üretilmişlerdir. Evler firmalar tarafından lojman olarak verildiği gibi savunma kuvvetleri birimlerinin de kendilerine ait özel lojmanları bulunmaktadır. Geleneksel Japon evleri tahta, kâğıt, kil ve pirinç samanı gibi tamamen doğal malzemelerden yapılmaktadır.

Genel istatistikler[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 yılında yapılan anketlere göre Japonya'da oturanların %61'i kendi evine sahiptir. Japonya'daki evlerin %96.6'sı yaşama mekânı olarak, %3.4'ü ise yaşama ve ticari mekân olarak bir arada kullanılmaktadır. Ortalama oda sayısı 4,77 olarak hesaplanmıştır, ortalama alanlar 94 metrekaredir. Oda başına düşen kişi sayısı ise 0,56 kişidir. Japonya'da evlerin %58'i kırsal bölgede yer almaktadır.

Otomobiller[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonya'da şehir merkezleri dışında halk evlerinin yakın yerlerine arabalarını park edebilmektedir. Ancak pek çok evde kapalı veya açık olmak üzere kişisel otopark bulunmaktadır. Apartmanların dışında park alanları bulunabildiği gibi, apartmanın ilk katı da garaj olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca otopark kapasitesini artırmak için asansörler kurulmuştur, böylece bir yerine iki kat otopark olarak kullanılabilir.

Güvenlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonya'da bulunan evlerde diyafon çok yaygındır. Telefonda olduğu gibi apartmanın girişindeki kişiyle daireden konuşulması mümkün kılınır. Bazı diyafonlar ise kameralıdır.

Ev satın alma[değiştir | kaynağı değiştir]

Özellikle büyük şehirlerde evler oldukça pahalıdır. Bu yüzden birçok kişi veya aile kiralık evlerde yaşarlar. Büyük şehirlerde yaşayanların yarısından azı kendi evinde oturmaktadır. Kırsal bölgelerde kendi evlerinde yaşayanların oranı daha yüksektir.

Gençler[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonya'da gençlerin yarısından fazlası aileleriyle yaşamaktadır. Bu oran kadınlarda, erkeklerden daha yüksektir. Evlendikten sonra da ailesiyle yaşayan çiftler bulunmaktadır.

Yaşlılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşlılar genelde çocuklarıyla yaşarlar. Yaşlıların bakımı genellikle en büyük erkek çocuğa düşer. Japonya'da yaşlıların yaşaması için yapılan evlere büyük bir talep vardır. Bu evlerin özellikleri bariyer bulundurmamalarıdır. Diğer bir deyişle bu dairelerde olabildiğince az basamak kullanılmıştır.

Şirket evleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirketler genellikle fabrikaların veya şirket bürolarının yanında bulunan apartmanlar veya evler bulundurabilir. Genellikle oralarda daha çok genç işçiler çalışmaya yeni başladıklarında kalırlar. 2003 yılında Japonya'da bu tipte 1,5 milyon ev bulunmaktadır.

Bir odalı evler[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonya'da küçük banyolu bir odalı evler de bulunmaktadır. Bu evler yaklaşık 10 metrekare olup, bu daireler küçük olduklarından dolayı yalnız yaşayan kişiler tarafından tutulmaktadır.

Evsizler[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonya'da evsizler nehir kenarlarında, tren istasyonlarında, şehir parklarında yaşamaktadırlar.

Japonya evlerinin tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonya tarihinde ilk evlerin toprağa çakılan kazıklar ile oluşturulduğu belirtilmektedir. 11. yüzyıla kadar birçok farklı toprak üstü modeli bulunan Japonya'da aristokrat sınıfın gelişmesi ile birlikte "shinden-zukuri" adı verilen ev tipleri ortaya çıkmıştır. Ardından bu ev tiplerini; Gassho ve kura-zukuri adı verilen ev modelleri izledi.[1]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The History of Japanese Houses - Japanese Houses - Virtual Culture - Kids Web Japan - Web Japan". web-japan.org. 2 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Houses in Japan ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]