Katalonya Ad ve Unvan Yetkili Kataloğu - Vikipedi

Katalonya Adı ve Unvan Yetkili Kataloğu (CANTIC), Katalonya Üniversiteleri Birliği Kataloğu (CCUC) içinde yer alan ve Biblioteca de Catalunya tarafından yönetilen bir yetki birliği kataloğudur. Amacı bibliyografik kataloglardaki erişim noktalarını standart hale getirmek, kataloglar arasındaki iletişimi geliştirmek ve temel olarak bilgi araştırma ve erişimini kolaylaştırmaktır. CANTIC, Katalan kültürü ile ilgili isim ve unvanlara özel muamele yapar. Bu makamlar tam yetki alır ve sonunda Enciclopèdia Catalana'ya erişim sağlar.

Tanım ve amaçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

CANTIC'in amacı,[1] Katalan kütüphaneleri tarafından ortaklaşa oluşturulan otorite kayıtlarının kataloğu görevini üstlenmektir. Bu kayıtlar, Katalanca bibliyografik kayıtların ad, ad-unvan ve unvan erişim noktalarından yetki kontrolünden oluşturulmalıdır. Bu sayede katalogların erişim noktalarının standardizasyonunu ve benzersizliğini garanti eder, bu da bibliyografik kayıtların değiş tokuşunu ve daha verimli iletişimini kolaylaştırır ve sonunda kullanıcıların yardımlı, kesin ve kapsamlı aramalar gerçekleştirmesini sağlar. CANTIC, Katalan kütüphane sisteminin kataloglarını standartlaştırmaya ve tutarlılık kazanmasını sağlayan ulusal bir hizmettir. Katalan Kütüphane Sisteminin iyileştirilmesi ve modernizasyonu için 20 Temmuz 2004 tarihli Katalan Hükûmeti Anlaşması çerçevesinde tasarlanan gelecekteki Benzersiz Katalonya Kataloğu'nun (CUC) oluşturulmasını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.[2]

Katılımcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Katılımcılar; Biblioteca de Catalunya, Casa Àsia, Centre de Lectura (Reus), Consorci de Bibliothèques de les Universitats de Catalunya, Il•lustre Col•legi d'Advocats de Barcelona, Museu d'Art Contemporani de Barselona, Museu Nacional d'Art de Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat de Vic, Universitat Jaume I, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra ve Universitat Rovira i Virgili.

Bakım ve güncelleme[değiştir | kaynağı değiştir]

CANTIC'in yetki kayıtları, CCUC tarafından onaylanan uluslararası kataloglama ilkelerine[3] ve Biblioteca de Catalunya'nın özelliklerine göre oluşturulur.[4] Kayıtlar MARC 21 ile kodlanmıştır.[5] İlgili kuruluşlar tarafından yetki kayıtlarının detaylandırılmasına yönelik prosedürü içeren bir CANTIC kılavuzu da bulunmaktadır.[6] Bibliyografik Standardizasyon Servisi, otorite kayıtlarının kalitesini sağlarken tüm katılımcılara eğitim ve destek sağlamaktan sorumludur. Veritabanının içeriğinin güncellenmesi aylık olarak yapılır ve Biblioteca de Catalunya'nın web sitesinde mevcuttur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ FERRAN, Imma. «El Catàleg d'autoritats de noms i títols de Catalunya (CÀNTIC) ». BiD : textos universitaris de biblioteconomia i documentació, Núm. 22 (juny 2009) [Consulta: 1 gener 2013].
  2. ^ Acord per a la millora i modernització del Sistema Bibliotecari de Catalunya en el període 2004-2007, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 20 de juliol de 2004.<"Archived copy" (PDF). 12 Nisan 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2012. >. [Consulta: 21 gener 2013].
  3. ^ Regles angloamericanes de catalogació. 2a ed. rev. de 2002, actualització de 2005. Barcelona : Biblioteca de Catalunya, cop. 2008
  4. ^ Concrecions a les AACR2 Part II (Encapçalaments, títols uniformes, referències), Ed. 2008. Barcelona : Biblioteca de Catalunya, 2008-
  5. ^ Format Marc 21 per a dades d’autoritat Ed. anglesa, Ed. concisa catalana
  6. ^ Manual CANTIC, actualització 2010

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]