Kitakyuşu - Vikipedi

Kitakyuşu
北九州市
Kitakyuşu şehri
Yukarıdan sola: Riverwalk Kitakyūshū, Kokura Kalesi, Tanga Pazarı, Mojiko demiryolu İstasyonu, Adachi Dağı'ndan Kokura gece görünümü, eski Higaşida maden eritme ocağı
Kitakyuşu bayrağı
Bayrak
Kitakyuşu arması
Arma
Japonya üzerinde Kitakyuşu
Kitakyuşu
Kitakyuşu
Kitakyuşu'nun Japonya'daki konumu
Ülke Japonya
BölgeKyūshū
PrefektörlükFukuoka
İdare
 • Belediye başkanıKenji Kitahaşi[1] (DPJ)
Yüzölçümü
 • Toplam486.81 km²
Nüfus
 (2010)
 • Toplam983,037
 • Yoğunluk2019.34/km²
Zaman dilimiUTC+9 = (JST)
Resmî site
kitakyushu.jp

Kitakyuşu (北九州市, Kitakyūshū-shi), Japonya'nın Fukuoka prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir .

Kitakyuşu, 940,978 (1 Haziran 2019) kişilik nüfusu ile Kyushu adasında ve Fukuoka prefektörlüğündeki en büyük ikinci kenttir (birincisi Fukuoka şehridir). Kyushu'daki üç şehirden biri olan Kitakyuşu, Japonya'nın hükûmet kararnamesi ile belirlenmiş olduğu 20 kentinden biridir ve 7 semtten oluşmaktadır.

Kitakyuşu, 1963 yılında tarihi Kokura kentinde merkezlenmiş belediyelerin birleşmesinden oluşmuş ve adı kelimenin tam anlamıyla Japonca'da "Kuzey Kyushu Şehri" anlamına geliyor. Kitakyuşu Kyushu'nun en kuzey noktasında Kanmon Boğazı'nda (bu boğaz Kyushu adasını Honshu adasından ayırmaktadır) bulunuyor. Kitakyuşu'nun karşısında Honshu adasında bulunan Şimonoseki kenti vardır. Kitakyuşu ve Şimonoseki, Kanmon Köprüsü ve Kanmon Tüneli gibi çok sayıda ulaşım bağlantısı ile birbirine bağlanmaktadır.

Kitakyuşu, Japonya'da kirliliği azaltma bakımından önemli bir konuma sahiptir.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kokura prefektörlüğü[değiştir | kaynağı değiştir]

Kokura prefektörlüğü, 1871'de hanlık sisteminin kaldırıldığında Fukuoka prefektörlüğünden ayrı olarak kuruldu. Eski ahşap yapım Kokura Bölge Ofisi hala ayakta ve restore ediliyor.1876'da Kokura prefektörlüğü Fukuoka prefektörlüğüne dahil edildi. Kokura şehri ise 1900 yılında kuruldu.

II. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Haziran 1944'te ABD'deki adalara düzenlenen bombalama baskınlarının (75 Boeing B-29 Superfortresses anakara Çin'den havalandı) başlangıç hedefi Kitakyuşu'daki Yahata idi.[3]

Kokura, 9 Ağustos 1945 tarihinde ABD'nin atom bombası Fat Man'in birincil hedefiydi. Ancak şehir kalın bulutlarla kaplı olması nedeniyle bomba ikincil hedef olan Nagazaki'ye atılmıştır.

Şehir[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitakyuşu şehri 10 Şubat 1963'te kuruldu ve 1 Nisan 1963'te hükûmet kararnamesi ile belirlendi. Şehir, eski feodal şehir Kokura kentinin etrafında toplanmış beş belediyenin (Moji, Kokura, Tobata, Yahata ve Wakamatsu) birleşmesinden doğdu. Kentin sembol işareti ortasında "kuzey" (, kita) karakteri taşıyan ve birleşen kasabaları temsil eden beş yapraktan oluşan bir çiçektir.

Kitakyuşu’nun yedi tane semti (ku):

Ad Japonca Yüzölçümü (km²)
Kokurakita
(idari merkez)
小倉北区 39,27
Kokuraminami 小倉南区 170,25
Moji 門司区 73,37
Tobata 戸畑区 16,66
Yahatahigashi 八幡東区 36.36
Yahatanishi 八幡西区 83,04
Wakamatsu 若松区 67.86

Nakama şehri, Fukuoka, 2005 yılında Kitakyuşu'nun sekizinci semti olacaktı (Nakama-ku olarak adlandırılacak). Ancak bu birleşme, Nakama Şehri tarafından başlatılmış olmasına rağmen, 24 Aralık 2004 tarihinde Nakama şehir konseyi tarafından reddedildi.

Demografik[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Ekim 2018 itibarıyla kentin tahmini nüfusu 945.595, toplam yüzölçümü 49.195 km2 (18.994 sq mi)'dir.[4] Ortalama nüfus yoğunluğu ise 1.922/km2 (4.980/sq mi)[dönüştürme: geçersiz seçenek]'dir. Şu anda Kitakyuşu ülkenin en kalabalık 15. şehridir. Bu şehir sadece 34.339 km2 (13.258 sq mi) alana sahip olan Fukuoka şehrinden çok daha büyük bir toplam alana sahiptir.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir 1986 aile filmi olan Koneko Monogatari burada çekildi. Bir yavru kedi ve pug köpeğinin dostluğunun hikâyesi olan bu filmin İngilizce versiyonu, 1989 yılında Amerika'da The Adventures of Milo and Otis (Milo ve Otis'in Serüvenleri) adında yayımlandı.

1958 komedi filmi Rickshaw Man, bir Kokura yerel halk kahramanı olan Muhomatsu'ya (ya da "Vahşi çam") dayanmaktadır. Bu kahraman Japonca "Desperado" olarak adlandırılmıştır. Kokura Gion Yamagasa festivalinde bu kahraman da kutlanır. Toshiro Mifune bu filmde taiko davul çalmaktadır.

2012 yılının sonlarında Kitakyuşu, Call of Duty: Black Ops II oyununda Magma adlı bir DLC haritası (harita Treyarch tarafından geliştirildi ve Activision tarafından yayımlandı) olarak yayınlandı. Haritada volkanik bir patlama nedeniyle şehir terk edilmiş ve şehrin bazı bölgeleri lavlarla kaplanmış durumdadır.

Festivaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Tobata semtindeki Tobata Gion Yamagasa festivali de dahil olmak üzere şehirde yaz aylarında düzenlenen festivaller (matsuri) vardır.

Kurosaki Gion (Temmuz)

Fukuoka Eyaletinin maddi olmayan bir kültürel varlığı olarak belirlenmiştir. İnsanlar yüksek oranda dekore edilmiş “savaş şamandıraları”nı sokaklarda çekerek dolaşır.[5] Tobata Gion (Temmuz)

İnsanlar omuzlarında yamagasa (gündüz bayrakları ve gece fenerleri ile süslenmiş katmanlı şamandıralar) omuzlarında taşırlar.

Kokura Gion (Temmuz)

İnsanlar sokak boyunca yüzen yamagasa geçit törenini çeker.

Bütün Gion festivalleri 400 yıl öncesine dayanıyor. Festival Salgın hastalıklara karşın hayatta kalmış olmayı kutlamak için icat edilmiştir.[6] Moji Minato Festivali (Mayıs)

Bu liman kenti festivali, sokaklarda şamandıraları çeken renkli kıyafetli insanları içerir.[7] Wakamatsu Minato Festivali (Temmuz)

Bu liman kenti festivali ateşi, davulları ve kappa'yı (salatalıkları seven efsanevi amfibi yaratıklar) kutlar.[8] Wasshoi Hyakuman Festivali (Ağustos)

Wasshoi Hyakuman Natsumatsuri, Kokura Kita semtindeki Belediye Binası yakınında büyük bir geçit töreni ve finali içeriyor. Kitakyuşu, Kokura, Yahata, Wakamatsu, Moji ve Tobata'nın birleşmesiyle kuruldu. Sonuç olarak, şehir, kuruluşunun onuncu yıl dönümünde, yerel festivalleri bir araya getirmeye başladı. Şehrin kuruluşunun 25. yıl dönümünde ise yerel festivallerin bir birleşimi olan bu festival şehir nüfusunun 1 milyona varması ile Wasshoi Hyakuman olarak yeniden adlandırıldı.

Yeşil Park Bit Pazarı (aylık, Ağustos ve Aralık hariç)

Bu pazarda 200'den fazla dükkân vardır.[9]

Çağdaş Sanat Merkezi (Center for Contemporary Art - CCA) Kitakyuşu.[değiştir | kaynağı değiştir]

Çağdaş Sanat Merkezi Mayıs 1997'de açıldı ve Maurizio Cattelan ve Anri Sala gibi uluslararası üne sahip sanatçıların eserlerini gösterdi.

Önemli yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kokura'nın merkezindeki Kokura Kalesi

Kokura Kalesi: Kokura Kalesi (小倉城, Kokura-jō), 1602 yılında Hosokawa Tadaoki tarafından yaptırılmıştır. 1632-1860 yılları arasında Ogasawara hanının (Harima'dan) mülkiyeti idi. Kale, 1865 yılında Kokura ve Choshu hanları arasındaki savaşta yakıldı.

Hiraodai karst platosu: Hiraodai karst platosu iyi bir manzaraya sahiptir. Hiraodai'deki kireçtaşı taşlarının otlayan koyunlara benzediği söylenir. Kireçtaşı mağaralarından bazıları halka açıktır. Alan Sugao ve Nanae Şelalelerini içerir. Sugao yaklaşık 20 metredir. Nanae "yedi aşama" demektir.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitakyuşu Metropolitan İstihdam Bölgesi Haritası

Nippon Steel Corporation büyük bir işveren olmakla birlikte, Yahata ve Tobata fabrikalarının sayısı 1960'lı yılların ilk günlerinkinden çok daha azdır. Haritalama ve navigasyon yazılımıyla bilinen Zenrin şirketi,[10] Toto Ltd.[11] ve Yaskawa Electric Corporation burada merkezlenmiştir.[12] Bir havayolu şirketi olan StarFlyer, Kokuraminami'daki Kitakyushu Havaalanı'nda merkezlenmiştir.[13]

Bridgestone, 2009 yılında Kitakyuşu'da inşaat ve madencilik araçlarının büyük ve çok büyük arazi lastiklerini üretmek üzere bir tesis açtı.

Kitakyuşu Metropolitan İstihdam Alanı GSYİH'si 2010 yılında 55,7 milyar ABD Doları idi.[14][15]

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Riverwalk Kitakyuşu ve Kokura Kalesi hendeği
Colet Izutsuya büyük mağazası (eskiden Isetan ve ondan önce Sogo olarak biliniyordu)
Wakato Feribotu
Wakato Köprüsü
Mori Ōgai'nin Kokura Kita semtindeki evi

Kanmon Boğazlarının güney tarafında stratejik bir konumda bulunan Kitakyushu, Honshu ile Kyushu arasındaki trafik için önemli bir ulaşım merkezidir ve büyük bir limana sahiptir.

Demiryolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehrin merkez tren istasyonu olan Kokura İstasyonu, JR West Sanyō Shinkansen'deki son durak olan Fukuoka terminalinden bir önceki istasyondur. Tüm Şinkansen seferleri bu istasyonda duruyor. JR Kyushu'nun Kagoşima' ve Nippō Ana Hatları yerel ve ekspres trenleri bu istasyonda da hizmet vermektedir. Şehirde, ulaşım Kitakyuşu Monorayı ve otobüsler ile sağlanmaktadır.

Moji-ku'daki Mojikō İstasyonu, JR Kyushu ağındaki en önemli hat olan Kagoşima Ana Hattı'nın kuzey terminalidir.

Hava[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitakyuşu Havaalanı 16 Mart 2006'da açıldı. Önceki Kokura Havaalanından daha büyüktür ve Seto İç Denizi'ndeki yapay bir adadaki konumu sayesinde 24 saat çalışmayı destekler. Yeni bir hızlı demiryolu bağlantısı havalimanının ile Kokura İstasyonu'na bağlanması bekleniyor. Şehirde bulunan StarFlyer adında yeni bir havayolu, havalimanı açıldığında faaliyete başladı.

Deniz[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitakyuşu Kyushu, Chugoku ve Shikoku'daki en büyük feribot limanıdır. Şimonoseki, Matsuyama, Tokushima, Kōbe, Osaka, Tokyo, Ulsan (Kore), Busan (Kore) ve şehir sınırları içindeki izole adalar ile Kitakyuşu arasında feribot seferleri yapılmaktadır. Ana feribot limanı Şin-Moji'dedir ve Moji'de ve Kokura İstasyonu'nun yakınında feribotlar vardır.

Kanmon-Kitakyuşu bölgesinde, üç banliyö hattı vardır: Wakato Feribotu, Kanmon Boğazları Feribotu ve Kanmon Boğazları Yolcu Gemisi.

Kara Yolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Otoyollar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitakyuşu metropol bölgesi, şehre hizmet veren ve toplamda 53 kilometrelik dört şeritli otoyol oluşturan beş güzergâhtan ibaret Kitakyuşu Otoyolu ile kaplıdır. Bu otoyolların bazıları, özellikle şehir merkezindekiler, yerden yükseltilmişlerdir. Güzergâh 1 şehir merkezine, güzergâh 2 ise liman alanına hizmet vermektedir. Güzergâh 3, güzergâh 1 ve 2 arasındaki kısa bir bağlayıcıdır ve 4 numaralı güzergâh, şehrin çoğunda kuzeyden güneye hizmet veren Kitakyuşu Otoyolu ağının en uzun güzergâhıdır. Güzergâh 5, iç liman alanına hizmet veren kısa bir bağlantıdır.

Köprüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitakyuşu'da, şehir ve diğer yerler arasında birçok köprü vardır. Bunlardan en büyükleri Kanmonkyo Köprüsü (Kitakyuşu ve Şimonoseki arasında), ve Wakato Köprüsü'dür (Tobata ve Wakamatsu arasındadır). Şehrin batı sınırındaki Onga Nehri üzerinde daha küçük köprüler mevcuttur.

Önemli figürler[değiştir | kaynağı değiştir]

Samuray[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Roman yazarı Mori Ogai: Kokura'da yıllarca yaşadı. Kokura Kita'daki evi halka açıktır. Burada Kokura Nikki'yi (Kokura günlüğü) yazdı. Ev Kokura İstasyonu'na on dakikalık yürüme mesafesindedir.
  • Yazar Seichō Matsumoto: Kokura'da doğdu. Kokura Kalesi yakınlarındaki şehir merkezinde yer alan bir müze onun çalışmalarına adanmıştır.
  • Yazar Ashihei Hino: Wakamatsu semtinde doğdu ve doğum yeri ziyarete açıktır.

Bilim adamları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Amerika'da "Mr. Tornado" olarak bilinen Profesör Ted Fujita, şimdiki Kokura Minami semtindeki Kikugaoka'da doğdu.

Müzisyenler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 175R, Kitakyuşu'dan bir Japon punk grubu[16]
  • 1000 Travels of Jawaharlal (emo punk)[17]

Yemek yeme yarışmacısı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yuka Kinoşita, yemek yeme yarışmacısı ve YouTuber.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversiteler ve yüksek okullar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal üniversiteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet üniversiteleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel üniversiteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ortaokullar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Higashi Chikushi Ortaokulu
  • Kyushu Kadın Ortaokulu
  • Orio Aishin Ortaokulu
  • Seinan Jo Gakuin Üniversitesi OrtaokullarOrtaokulu

Teknoloji kolejleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kitakyushu National College of Technology (Kitakyuşu Ulusal Teknoloji Koleji)

Meslek kolejleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kyushu Tıp Sporları Okulu

Araştırma Enstitüleri ve Lisansüstü Okulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Spor[değiştir | kaynağı değiştir]

Honjo Stadyumu

Profesyonel takımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Spor alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Anō Dome
  • Honjō Atletik Stadyumu - Giravanz Kitakyuşu için ev stadyumu
  • Kitakyuşu Belediyesi Beyzbol Stadyumu
  • Kitakyuşu Belediyesi Spor Salonu
  • JRA Kokura Yarış Pisti
  • Sayagatani Stadyumu
  • Wakamatsu Kyōteijō - Wakamatsu Tekne Yarışları

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitakyuşu, Japonya dışındaki aşağıdaki şehirlerle kardeş şehirdir.[18]

Japonya'da da bir şehir Kitakyuşu şehri ile kardeş şehirdir:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "市長の部屋" (Japonca). 北九州市役所. 14 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2015. 
  2. ^ Cruz, Wilfrido et al. (1998) Urban and Industrial Management in Developing Countries, p. 5.
  3. ^ Shigeru Mizuki, A History of Japan Vol 3 Showa 1944-1953, p.152
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2019. 
  7. ^ 北九州ぐるりん観光ナビ【門司みなと祭】 1 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Kitakyushu-area.jp. Retrieved on 2013-12-09.
  8. ^ Festivals 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Kqkicks.antazi.com. Retrieved on 2013-12-09.
  9. ^ フリーマーケット出店者の皆様へお知らせ - グリーンパーク【響灘緑地】 13 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Kpfmmf.jp. Retrieved on 2013-12-09.
  10. ^ "Corporate Info 6 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Zenrin. Retrieved on March 6, 2019.
  11. ^ "Corporate Data 11 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." TOTO. Retrieved on April 9, 2014.
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2019. 
  13. ^ "会社概要 24 Mart 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." StarFlyer. Retrieved on December 20, 2010. "本社 〒800-0306 福岡県北九州市小倉南区空港北町6番 北九州空港スターフライヤー本社ビル"
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2019. 
  15. ^ Conversion rates - Exchange rates 1 Şubat 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - OECD Data
  16. ^ 175R – Free listening, concerts, stats, & pictures at 9 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Last.fm. Retrieved on 2013-12-09.
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2019. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2015. 
  19. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]