Kyūshū - Vikipedi

Kyūshū
九州
Harita
Coğrafya
Kyūshū'nun Japonya'daki konumu
Kyūshū'nun Japonya'daki konumu
Kyūshū'nun Japonya'daki konumu
BölgeDoğu Asya
TakımadasıJapon Takımadaları
Yüzölçümü&0000000000000035.64000035,640 km2
Sıralama37.
ZirveKujū Dağı (1,791 m)
Siyasi
Ülke  Japonya
Yerleşim yerleri
Demografi
Nüfus&İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri..İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.13,231,995
Nüfus yoğunluğu332.38 kişi/km2

Kyūshū (Japonca九州, "dokuz vilayet"), Japonya'nın dört büyük adası ve sekiz bölgesinden biridir. Kyūshū, Honshū'nun güneybatısında[1] ve Shikoku'nun batısında yer almaktadır ve Honshū'dan Kanmon Boğazı ile ayrılmaktadır. Kyūshū, Fukuoka, Saga, Nagasaki, Kumamoto, Ōita, Miyazaki ve Kagoshima prefektörlüklerinden oluşmaktadır.[2] Ek olarak Ryūkyū Adaları ile Okinawa prefektörlüğü de Kyūshū Bölgesi'ne dahil edilmektedir.

Kyūshū, adını Meiji Restorasyonu öncesindeki dokuz eski vilayetten almaktadır.[2] Adanın eski adları Kyūkoku (九国, "dokuz ülke"), Chinzei (鎮西) ve Tsukushi-shima'dır (筑紫島).

Kyūshū, subtropikal bir iklime sahip olup dağlık ve teknotik etkinliğe sahiptir. Ada, Japonya'nın en büyük aktif yanardağı olan Aso Dağı'na ve birçok kaplıcaya ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede ağır sanayi kuzeyde Fukuoka, Kitakyushu, Nagasaki ve Ōita kentlerinde yer almakta olup kimya, otomotiv, yarı iletken ve metal işleme endüstrileri bulunmaktadır. Kyūshū, Honshū'ya Kanmon Tüneli ve Köprüsü ile bağlanmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nussbaum, Louis-Frédéric. (2005). "Kyūshū" in Google Kitaplar'da Japan Encyclopedia, p. 588, s. 588,
  2. ^ a b "Kyushu". Encyclopædia Britannica. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]