Lugano - Vikipedi

Lugano
Şehir
Lugano görüntüsü
Lugano arması
Arma
Switzerland üzerinde Lugano
Lugano
Lugano
Lugano'nun İsviçre'deki konumu.
Ülkeİsviçre İsviçre
Kanton Ticino
İlçe (Wahlkreises, District, Distretto)Lugano İlçesi (Distretto)
İdare
 • TürBelediye
 • Belediye BaşkanıMarco Borradori (Ticino Ligi)
Yüzölçümü
 • Toplam75.8 km²
Rakım273 m
Nüfus
 (2018)
 • Toplam63,185
 • Yoğunluk830/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Resmî site
www.lugano.ch
Sighignola zirvesinden Lugano

Lugano (Latince: Luganum), güney İsviçre'de İtalya sınırına yakın, Lugano Gölü kıyısında şehir. İsviçre'de tamamında İtalyanca konuşulan tek kanton olan Ticino'dadır.

İsmi ve arması[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu şehrin ismini benzerini ihtiva eden ilk yazılı belge 804 tarihli olup şehrin adı Luanasco olarak verilmektedir. Ancak 1189'den itibaren yazılı belgelerde şehir Lugano olarak anılmaktadır. Şehrin isminin Almanca belgelerde şekli Löwens, Lauis, Lauwis olarak verilmiştir; ama günümüzde bu isim varyantı kullanılmamaktadır.[1]

Lugano isminin aslının ne olup nasıl türetildiği hakkında çeşitli teoriler bulunmaktadır. En olası açıklamalar halk arasında konuşulan halk Latince'sinde bulunan "koru" anlamına gelen lucus sözcüğünden veya "golde yaşayan" anlamına gelen lakavannus sözcüğünden türetildiğidir.[2]

Şehir, 1200 yılından beri hemen hemen aynı özel armayı kullanmaktadır. Bu bir kalkan şekilli arma üzerinde bir kırmızı hac bulunmakta ve bu haçın dört boş köşesinde büyük harflerle "L", "V", "G" ve "A" bulunmaktadır. Bu harflerin Lugano isminin kısaltılması olduğu kabul edilmektedir.[3]

Coğrafya ve iklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Lugano şehri, Alpler'in güneyinde bulunan Maggiore Gölü ile Como Gölü arasında bulunan Lugano Gölü kenarında konumlanmıştır. Lugano Ticino kantonunun Alpler üzerinde bulunan "Monte Ceneri Geçidi"'nin güneyinde bulunan "Sottoceneri" adı verilen bölgenin ortasında bulunmaktadır.

Şehir merkezi göl sahilindedir ve göle akan Casserate Suyu'nun hemen batısındadır. Şehrin göl sahili 925 m rakımlı "Bre Dağı" ile 912 m rakımlı "San Salvatore Dağı" arasında hilal şeklinde bir körfezdir.

Şehrin tarihi gelişmesi belli bir plan veya programa göre olmadığı için şehri kapsadığı alan ve şehrin sınırları belirli bir geometrik hatta mantıki bir şekil göstermemektedir. Şehir değişik zamanlarda gelişigüzel gelişmiştir. Belirli zamanlarda bazı komşu köyler veya yakın varoşlar veya araziler şehrin parçası olmuşlar; belli bir plana bağlanmadan diğer taraflar ise şehrin parçası olmamışlardır. Özellikle şehrin uzak ve şehir ile araları ayrık iki semti bulunur. Bunlardan bir Villa Luganese'dir ve bağlı olduğu Lugano şehri ile arasında "Cadro" belediyesi bulunur. Diğeri ise büyük ve çok dağınık olarak az gelişmiş olan Lugano Gölü doğu sahilinde olup şehirle arasında Luagano Golü bükluna semttir. Diğer taraftan, Paradiso adlı bağımsız bir belediye Lugano'nun çok gelişmiş iç bölgesi tarafından ve Lugano Golü tarafından çepeçevre çevrelenmiştir.

Lugano şehri belediye sınırları içindeki şehir azarısını alana (1997'den beri) 32.09 km² olmaktadır. Bu alanın %10.1'i (yani 3.25 km²'si) tarım alanı olup %0.5'i tarım bitkileri yetiştirmede %8.4'ü yüksek yayla merası olarak hayvancılık için kullanılmaktadır. Bunun %0.5'i 6.73 km² (yani %21.0'i) orman olup bu alanın hepsi çok yoğun ağaçlıklı orman halindedir. Geriye kalan alanın 4.48 km (%14.0'ü) binalar ve yollar gibi şehirleşme için kullanılmakta; ve bu alanın %3.0 yollar gibi ulaşım enfrastrüktürü için kullanılmakta, diğerleri özel veya kiraya verilmiş evler, iş yerleri ve sanayi alanları ve %3.0'ü parklar, yeşil bölge alanları ve spor yapma alanları için kullanılmaktadır. Su alanı olan 0.04 km² (%0.1'i) göl alanıdır. 0.12 km (%0.4'ü) ise boş arazidir.

Lugano "okyanus tipi" hemen hemen "ıslak subtropik" iklimine yakın bir iklime sahiptir, Bu iklime uygun olarak kışlar nispeten ılık ve yazlar ise sıcak ve ıslak geçmekte ve yılın her döneminde yağışlar bulunmakta ama kışlar nispeten daha az yağışlı geçmektedir. Şehrin meteorolojik gözlem istasyonu rakımı 273 metredir. Buradaki gözlemlere göre şehirde yılın 103.3 günü ya yağmurlu ya da karlı geçmektedir ve yıllık toplam yağış ortalaması 1545 mm olur. En kuru geçen ay Aralık ayı olup aylık ortalama yağış ortalama 5.6 gün içinde ortalama 63 mm'dir. En yağışlı ay Mayıs olup ortalama yağış 194 mm'dir.[4]

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye sınırları içinde Lugano şehrinin nüfusu (14 Nisan 2013 tahminine göre) 666,034 kisidir. Böylece Lugano İsviçre'de nüfus itibarıyla 9. büyük şehir ve Ticino kantonunun en büyük şehri olmaktadır. Aynı zamanda İtalya dışında bulunan en büyük İtalyanca konuşulan şehirdir.

Lugano şehri nüfusunun tarihsel gelişmesi (şehre 1972'de eklenen semtlerin nüfusları 1972'den sonraki verilerden düşülerek elde edilen) şu Tarihî Nüfus Verileri tablosunda incelenebilir:[5]

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Lugano yakınlarında buluna bölgeleri istihdam merkezidir. Bu şehir ekonomik sektörlerine İsviçre dışından büyük miktarda işçi çekmiştir. Bu arada bir İtalyanca konuşulan bölge olduğu için İtalya'nın daha az gelişmiş kısımlarından işçi gelmiştir. Şehirde önemli iki ekonomik sektör ilgiyi çekmektedir.

Bunların başında turizm gelmektedir. 2009'da Lugano'da 1,584 otel odası ve 2,889 yataklı 80 otelden oluşan önemli turizm sektörü bulunmaktadır. Şehirde epeyce çok tarihi bina ve müze bulunmaktadır ve şehrin etrafında birçok doğa atraksiyonları bulunur. Lugano Gölü ve etrafındaki dağlar çok değişik turizm faaliyeti için yatırım çekmiş ve turistler için çok ilgi çekici hale getirilmiştir. Örneğin Lugano çevresindeki bölgede 300 km. aşkın dağ bisikleti sporu için özel bisiklet patikaları bulunmaktadır.

Diğer önemli sektör bankacılık ve finansman faaliyetleridir. Özellikle İtalyan yatırımcıların devlete vermek istemedikleri vergilenebilir gelirleri bu şehirdeki finansal kurumlar tarafından nemalandırmaktadırlar.

Fakat Lugano'da reel sektör üretimi de önemlidir. Şehirde tekstil sektörü ve makine sektörü önem kazanmakla beraber buhrandan etkilenmişlerdir. Şehirde ayrıca önemli tütün işleme fabrikaları ve çikolata üretim fabrika ve imalathaneleri de bulunmaktır.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Eurovision[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Eurovision Şarkı yarışması 24 Mayıs 1956'da Lugano kentindeki Kursaal Theatre'da gerçekleştirildi. İlk gecede Hollanda, İsviçre, Belçika, Almanya, Fransa, Lüksemburg ve İtalya yarıştılar. Gecenin birincisi Lys Assia'nın söylediği "Refrain" şarkısı ile İsviçre oldu.

Müzeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Lugano panoraması
Bre Dagi'ndan Lugano panoraması
Bre Dagi'ndan Lugano Gölü panoraması

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "History of the City". Lugano Şehri. Erişim tarihi: 18 Şubat 2009. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ Stefano Vassere, I nomi di lüogo - L'origine del nome di Lugano[ölü/kırık bağlantı] (1993)
  3. ^ "Lugano commune (Ticino canton, Switzerland)". Flags of the World Website. 17 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2012. 
  4. ^ "Temperature and Precipitation Average Values-Table, 1961–1990" (Almanca, Fransızca, ve İtalyanca). Federal Meteoroloji ve Klimatoloji – MeteoSwiss. 11 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2009. 
  5. ^ Kaynak:İngilizce Wikipedia "Lugano" maddesi population 16 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]