Martha Root - Vikipedi

Martha Root tam ismiyle Martha Louise Root (10 Ağustos 1872, Richwood, Ohio - 28 Eylül 1939, Honolulu, Hawaii) Bahâîlik inancını tebliğ eden Amerikalı bir gezgin.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Martha'nın iki abisi vardı ve Pennsylvania'da ailesinin bir süt çiftliği işlettiği yerde yaşıyordu. Aile kısa bir süre sonra Pennsylvania, Cambridgeboro'ya taşındı ve bir mandıra çiftliği ve çok sayıda girişimcilik işletti. Çocukken Martha, hemcinslerine benzer aktivitelere katılmak yerine hep kitap okumayı tercih etmiştir. On dört yaşındayken, Niagara Şelaleleri'ne yapacağı bir gezi için yazarak para biriktirmiştir. Martha, 16 yaşında Cambridgeboro Lisesi'nden mezun oldu ve imla, okuma, aritmetik, coğrafya, dilbilgisi, Latince, cebir, geometri alanlarında çalışmaları tamamladığı ve iyi bir ahlaki karaktere sahip olduğu için onurlandırıldı. Önce Avrupa'ya, ardından beş yıl boyunca Oberlin Koleji'ne gidip Latince, Yunanca, Fransızca, Almanca ve İngilizce'yi içeren kendi programını tasarladı. Aynı zamanda edebiyat, konuşma, psikoloji, matematik ve İncil çalışmaları için de zaman buldu.1893'te Martha AElionian'ın bir üyesi oldu ve 1895'te Oberlin'den mezun olmadan Chicago Üniversitesi'ne gitti. Birkaç edebi makale yayınladı ve lisans derecesi aldı. 1895'te Chicago Üniversitesi'nden mezun oldu.

İş Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Martha'nın ilk işi, bir okul öğretmeni ve lise müdürü olarak Pennsylvania'daki Union City'de idi. Ayrıca bu süreçte bazı hikâyeler yayınladı. 1900'de Pittsburgh Chronicle Telegraph'ın dernek editörlüğünü yaptı. O sonbaharda Pittsburgh Dispatch için de çalıştı ve otomobiller hakkında yazılar yazdı.

Bahai İnancına Giriş[değiştir | kaynağı değiştir]

Martha, Bahai Roy C. Wilhelm'le tanıştı ve onun aracılığıyla daha sonra aralarında Thornton Chase ve Arthur Agnew'in de bulunduğu bir grupla, “Azizler ve Günahkarların yeri” olarak bilinen Chicago'daki bir restoranda birçok eski inananlarla tanıştı. Birkaç ay süren yoğun araştırma ve düşünme sonra, Martha 1909'da Pittsburgh'da Bahailiği kabul etti.

Abdulbaha ile Tanışma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bahai İnancının kurucusu Bahaullah'un oğlu Abdulbaha 1911 ve 1912 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada ziyaretlerine başladı. Martha pek çok ziyaretine katıldı ve onun Pittsburgh'daki konuşmasını ayarladı. Bu süre zarfında Martha göğüs kanserine yakalandı.

Dünya Turu[değiştir | kaynağı değiştir]

Abdulbaha ile görüştükten sonra Martha Bahai İnancının öğretilerini yayacağı yolculuklarına başladı. Yaşadığı parasızlık ya da kötü sağlığının onu durdurmasına izin vermedi. 30 Ocak 1915'te Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrıldı ve Avrupa'daki bazı ülkeleri ziyaret ettikten sonra Filistin ve Bahai kutsal yerlerini ziyaret etmek istedi, ancak Birinci Dünya Savaşı nedeniyle gidemedi. Bunun yerine Mısır'a gitti ve orada altı ay kaldı. Bu süre zarfında gazete yazıları yazdı. Daha sonra Bombay, Rangoon, Japonya ve Hawaii'ye gitti. 29 Ağustos 1915'te San Francisco'ya gelerek Amerika Birleşik Devletleri'ne geri döndü.

Amerika Birleşik Devletleri'nde beş yıl kaldıktan sonra 1920'de Kanada'ya gitti ve öğretim programları düzenlediği Saint John, Montreal, Londra ve Saint Thomas'ı ziyaret etti. Daha sonra Meksika'ya ve ardından başkanla görüşeceği Guatemala'ya gitti, ancak siyasi bir devrim nedeniyle toplantı asla gerçekleşmedi. 1921'de göğüs kanseri yayıldı, sık sık ağrı çekiyordu bu nedenle seyahatleri daha sınırlı hale geldi.

3 Kasım 1922'de babasının ölümünden sonra, 50 yaşında bir kez daha seyahatlerine başladı. Bahaullah ve Bahai İnancının öğretilerini yaymak için Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya ve Çin'in birçok yerine seyahat etti. Daha sonra Avustralya, Yeni Zelanda, Tasmanya ve Hong Kong'a gitti ayrıca Güney Afrika'da bazı radyo yayınlarına başladı.

Kutsal Topraklara Ziyaret[değiştir | kaynağı değiştir]

1925'te Martha Root, Bahai kutsal topraklarına gitti ve Behiye Hanım ile Şevki Efendi ile tanıştı. Daha sonra Birleşik Krallık, Almanya, Yunanistan, Yugoslavya ve Çekoslovakya'ya gitti ve bir kez daha Bahai İnancını öğretti. Şevki Efendi bunu yapmamasını tavsiye etmesine rağmen daha sonra İran'a gitti lakin şahla görüşemedi.

Son Yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

1930'da Japon İmparator Hirohito ile görüşmek istedi, ancak ABD'li yetkililer onun erişimini engelledi. Bunun yerine İmparator'a bazı Bahai kitapları ve başka hediyeler gönderdi. 1937'de sağlığının bozuk olduğu sırada Hawaii, Çin ve Hindistan'a seyahat ederek ders vermeye devam etti. 1938 yıllında Hawaii'ye döndü 1939'da burada öldü.[1][2][3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Martha Louise Root – Bahai Chronicles". bahaichronicles.org (İngilizce). 29 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020. 
  2. ^ "Bahá'í Reference Library - God Passes By". reference.bahai.org. 12 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020. 
  3. ^ "Ambassador at the Court". bahai-library.com (İngilizce). 7 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020.