Nestor - Vikipedi

Bazı kaynaklara göre,[1] bu fincan Nestor için Hecamede kykeon içinde içki karıştırırken görülmektedir. Attika kırmızı figürlü fincan, c. 490 M.Ö. Vulci'den .

Nestor (Gerenyalı Nestor), Homeros'un Odysseia'sında anlatılan efsanevi bilge Pylos Kralı'dır.[2] 1939'daki kazılar onun sarayını ortaya çıkarmıştır ve bölgedeki kazılar yakın zamanda yeniden başlamıştır.

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Nestor, Pylos Kralı Neleus [3] ve Orchomenus Kralı Amphion'un [4] kızı Chloris'in oğludur.[5][6] Başka kaynaklarda, Nestor'un annesine Polymede denmektedir.[7]

Karısı ya Eurydice ya da Anaxibia'ydı ; çocukları Peisistratus, Thrasymedes, Pisidice, Polycaste, Perseus, Stratichus, Aretus, Echephron ve Antilochus'dur. Geç kaynaklarda, Nestor'un Epicaste adında bir kızı vardır ve Epicaste, Telemakhos'tan Homeros'u doğurmuştur.[8][9]

Mitoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Maceraları[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslen Gerenyalı olan Nestor, bir Argonaut'tur , kentaurlarla savaşmaya yardım eder ve ayrıca Kalydon Domuzu avına katılır. Herakles, Nestoru ve Neleus'un tüm kardeşlerini öldürdükten sonra, Neleus Pylos Kralı olur. Tanrı Apollon'un annesi Chloris ve kardeşlerinden aldığı hayatı ona lütfederek, üç jenerasyon boyunca yaşadığı söylenir.[10]

Nestor ve oğulları Antilokhos ile Thrasymedes, Truva Savaşı'nda Akhaların safında katılmışlardır. Savaş başladığında Nestor çok yaşlı olmasına rağmen, cesareti ve konuşma yetenekleriyle dikkat çeker. İlyada'da sık sık genç savaşçılara tavsiyelerde bulunur ve Agamemnon ile Akhilleus'a uzlaşmalarını tavsiye eder. Kendisi savaşmak için çok yaşlıdır, ancak Pylos birliklerine liderlik eder, arabasını sürerken atlarından biri Paris tarafından atılan bir okla öldürülür. Ayrıca sağlam bir altın kalkanı vardır. Homeros sık onu "Gereyalı binici" olarak anar.Patroklos'un cenaze oyunlarında Nestor, oğlu Antilochus'a araba yarışını nasıl kazanacağı konusunda tavsiyelerde bulunur. Antilochus daha sonra Memnon tarafından savaşta öldürülür.

Odysseia'da , Nestor ve ordusu güvenle Pylos'a dönmeyi başarırlar. Çünkü bazı Yunanların yaptıklarına kızgın olan Athena'yı (muhtemelen Küçük Aias'ın yaptıklarına kızgındır) yatıştırmak için Agamemnon ile birlikte kalmayı; Truva'yı yağmaladıktan sonra hemen terk etmeye tercih ettiği için evine güvenle ulaşmayı başarır.[11] Odysseus'un oğlu Telemakhos, babasının akıbetini öğrenmek için Pylos'a gider. Nestor, arkadaşının oğlu [12] Telemakhos'u cömertçe ağırlar, ancak babasının akıbeti hakkında herhangi bir bilgi veremez. Odysseia'da ayrıca Nestor'un karısı Eurydice ve yaşayan oğulları da Echephron, Stratius, Aretus, Thrasymedes ve Peisistratus'dan da bahsedilir. Nestor'un ayrıca Pisidice ve Polycaste adında iki kızı vardır.

Nestor'un Tavsiyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Nestor'un İlyada'daki tavsiyeleri, yaşı ve tecrübesi nedeniyle dinleyicileri tarafından her zaman saygı duyulur;ancak benzer durumlarla karşı karşıya kaldığında geçmişte kendi kahramanca eylemlerini anlatıp övünmeden de geçmez.

Odysseia'da da, Telemakhos babasının akıbeti hakkında bilgi alma umuduyla, Helen ve Menelaos'a ziyaretinden dönerken Nestor'un evine tekrar uğrar ve Nestor'un aşırı konukseverliğine dayanamayarak, Nestor'un oğlu Peisistratos'a kendisini hemen eve dönmesine izin vermesi için izin ister. Peisistratos, Telemakhos'un ayrıldığını öğrendiğinde babasının çok kızacağını üzülerek belirtse de, hemen kabul eder.

Nestor ve oğulları Pylos sahilinde Poseidon'a kurban keserken (Çatı kırmızı-figürü calyx-krater, 400-380 BC).

Nestor'un İlyada'daki tavsiyeleri bazen uğursuz olarak da değerlendirilmiştir. Örneğin, Patraklos'un, 11. Kitap'ta tavsiye istemek için Nestor'a geldiğinde; Nestor onu Akhilleus'un kılığına girmesi için ikna eder. Aslında Patraklos sadece Akhilleus adına yaralı Machaon hakkında bilgi almak için gelmiştir.[13] Ancak Nestor, onu ikna ederek Patraklos'un ölümüne sebep olacak olaylar zincirini de başlatmış olur.[14]

Homeros, Nestor'u çelişkili bir karakter olarak tasvir eder . Bir yandan onu bilge bir adam olarak tanımlar; ancak bazen Nestor, Akhalara Homeros'un zamanında çağdışı olduğu bilinen tavsiyelerde bulunur. – örneğin, orduları kabilelere ve klanlara göre düzenlemek veya savaşta savaş arabalarını etkin bir şekilde kullanmak.[15] Ayrıca Nestor'un tavsiyesi çoğu zaman etkisizdir. Nestor'un 2. Kitap'ta Zeus'un Agamemnon'a gönderdiği rüyayı sorgusuz sualsiz kabul etmesi ve Akhalıları savaşa teşvik etmesi, 4. Kitap'ta Akhalılara gerçekte felakete sebep olan mızrak tekniklerini kullanma talimatı vermesi [16] ve 11.Kitap'ta Patraklos'a tavsiyelerde bulunarak onun ölümüne sebep olması bazı örneklerdendir. Yine de Nestor asla sorgulanmaz ve bunun yerine sık sık övülür.[17]

Hanna Roisman, İlyada'daki karakterlerin, Nestor'un öğütlerinin kalitesi ile sonuçları arasındaki uyuşmazlığı görmezden geldiğini, çünkü İlyada dünyasında, "sonuçların eninde sonunda her zaman keyfi ve kararsız tanrıların elinde olduğu ile açıkar. ... işler ters gittiğinde kahramanlar sorumlu olarak görülmezler." İlyada'da insanlar ille de sonuçlara göre değil, insan olarak yargılanırlar.[18] Bu nedenle Nestor, 1. Kitaptaki girişinde açıklandığı gibi, sahip olduğu nitelikler nedeniyle iyi bir danışman olarak görülmelidir - "tatlı sözlerin", "net sesli hatip"in ve "sesi baldan daha tatlı akan" bir adam olarak. " [19] Bunlar Nestor'u oluşturan unsurlardır ve Homeros'un İlyada 3.150–152'de onu iyi bir danışmanın olarak tanımlasıyla paralellik gösterirler.[18] Nestor doğası gereği iyi bir danışmandır ve tavsiyesinin sonuçlarının bununla hiçbir ilgisi yoktur; bugün iyi danışmanlara nasıl bakıldığından farklı bir bakış açısıdır.

İlyada'da Nestor'un Hikayeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

7.Kitapta, Hektor Akhalıların en güçlüsünü kendisi ile düelloya davet eder. Menelaos aday olur ama onun gitmesini istemezler. Nestor sözü alır konuşmaya başlar. Kendisinin genç olduğu zamanlarda, İardanos boyunca, Pheia duvarının önünde Arkadialılar ile Pyloslular savaşmaktadır. Demir topuz ile savaşan Arkadialıların önderi Ereuthalion’dur. Ereuthalion’un babası da Kral Areithoos’tur ve düzen kurarak onu Lykurgos öldürmüştür. Ares’in Areithoos’a verdiği silahlarını soymuş almıştır. Yıllar geçip yaşlanınca uşağı Ereuthalion’a vermiştir. İşte Arkadialılar ile Pyloslular’ın savaşında Ereuthalion, Ares’in verdiği bu silahları giyinmiştir. Nestor Ereuthalion’un karşısına çıkıp Athena’nın verdiği güç ile onu öldürmüştür. Bu hikâyeden sonra Nestor, aday olan dokuz yiğit arasında Hektor'un karşısına çıkacak adamı belirlemek için kura çekmeyi teklif eder.

11.Kitapta Patraklos, Makhaon'un iyi olup olmadığını öğrenmek için geldiğinde Nestor yine konuşmaya başlar ve gençliğine dönmeyi dilediğini söyler. Bir zamanlar Hypeirokhos'un oğlu İtymoneus'u öldürüp, hayvanlarını çalmış ve Pylos'a götürmüştür. Herakles, Pylosluların çoğunu öldürdüğü için bir avuç kişi kalmıştır; Neleus'un on iki oğlundan da sadece Nestor kalmıştır. Malları, kalan Pyloslular ile paylaşır. Athena, ona bir gün Epioların Pylos'a yakında bulunan kente saldıracağını haber verir. Nestor da oğlu savaşmasın diye atları saklar ve kendisi yaya savaşa gider. Savaş başladığında Nestor bir sürü Epiolu öldürür ve en sonunda düşman kaçar. Nestor böyle bir yiğittir işte.

23. Kitapta, Patraklos'un cenaze oyunlarında, Akhilleus bir ödülü Nestor'a verir ve Nestor yine geçmişteki yiğitliklerini anlatmaya başlar. Gençken, Epiolar kralı Buprasion'da oğulları şerefine böyle ödülleri koymuştur. Nestor da Enops'un oğlu Klytomedes’i yumruk yumruğa dövüşte yenmiştir. Ankaios’u güreşte, İphiklos’u koşuda, Phyleus’la Polydoros’u kargı atmada geçmiştir. Sadece Aktor’un iki oğlu araba yarışında onu geçmişlerdir.

Metinlerde referans[değiştir | kaynağı değiştir]

Nestor, William Shakespeare'in Venedik Taciri adlı oyununda, I. Perde'nin 1. Sahnesinde, yalnızca çok ciddi bir şakaya gülen kişi olarak bahsedilir.[20]

Nestor aynı zamanda Shakespeare'in Truva Savaşı sırasında geçen Troilus ve Cressida oyununda da bir karakterdir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Nestor'un Kupası

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dalby, A. (1996) Siren Feasts, London, p. 151, 0415156572
  2. ^ Homer, Odyssey 17.108-112
  3. ^ Hyginus, Fabulae 10 29 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. & 14.4 29 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Apollodorus, Bibliotheca 1.9.9; Scholia on Homer, Odyssey 11.281 citing Pherecydes
  5. ^ Pausanias, Graeciae Descriptio 9.36.8; Tzetzes, Allegories of the Iliad Prologue 516
  6. ^ Allegories of the Iliad. Goldwyn, Adam; Kokkini, Dimitra tarafından çevrildi. Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts, London, England: Dumbarton Oaks Medieval Library. 2015. ss. 39, Prologue 516. ISBN 978-0-674-96785-4. 
  7. ^ Allegories of the Iliad. Goldwyn, Adam; Kokkini, Dimitra tarafından çevrildi. Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts, London, England: Dumbarton Oaks Medieval Library. 2015. ss. 39, Prologue 517. ISBN 978-0-674-96785-4. 
  8. ^ "Hesiod, The Homeric Hymns, and Homerica" 3 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Contest of Homer and Hesiod)
  9. ^ Greek Oracles. 1967. ss. 136-137 citing the Certamen, 12. 
  10. ^ Hyginus, Fabulae 10. In this account, the myth speculates that this Chloris, mother of Nestor, was one of the Niobids and Apollo, who killed her siblings, granted her son long life for the compensation of that murder.
  11. ^ Odyssey Book III.140-170
  12. ^ "... In Book 3 of the Odyssey, when Telemakhos journeys to Pylos and calls upon Nestor, Odysseus’ comrade at Troy, seeking news about his long- missing father, he finds Nestor on the seashore, presiding over the Pylians’ grand sacrifi ce to Poseidon, the sea god." Cambridge University Press Festivals, Feasts and Gender Relations in Ancient China and Greece (2010), page 74
  13. ^ Reinhardt, Karl (1961). Die Iliad und ihr Dichter, Gottingen, 258–61.
  14. ^ Pedrick, Victoria (1983). "The Paradigmatic Nature of Nestor's Speech in Iliad 11". Transactions of the American Philological Association. 113: 55-68. doi:10.2307/284002. 
  15. ^ Kirk, G. S. (1987) The Iliad: A Commentary, 1. Books 1–4 Cambridge University Press, 0521281717.
  16. ^ Postlethwaite, N. (2000) Homer’s Iliad: A Commentary on the Translation of Richmond Lattimore, Exeter, on 4.301–9.
  17. ^ Examples include Iliad 2.372, 4.293 and 11.627.
  18. ^ a b Roisman, Hanna (2005). "Nestor the Good Counselor". Classical Quarterly. 55: 17-38. doi:10.1093/cq/bmi002. 
  19. ^ Iliad 1.247–253
  20. ^ "Who is Nestor?Why is he referred to in the extract? | Merchant of Venice Questions | Q & A | GradeSaver". www.gradesaver.com (İngilizce). 12 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.