Otanis - Vikipedi

Otanis (GrekçeὈτάνης), Herodot'un Tarih adlı eserinde bir tarihî karakter. Bu ad ile işleri anlatılan kişinin tek bir kişi mi yoksa farklı kişiler mi olduğu tartışmalıdır.

Tarih'te Otanis[değiştir | kaynağı değiştir]

Üçüncü kitap: Thalia[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih'in üçüncü kitabının 69. paragrafında Pharnaspes'in oğlu, zengin ve yakışıklı bir İranlı olarak tanıtılan Otanis'in Phaidyme adında bir kızı olduğu bilgisi verilmektedir. Kitabın ilerleyen paragraflarındaysa üst düzey İran siyasetinde etkin bir kişilik olduğuna, I. Darius ile olan münasebetlerine ve güttüğü politikaya dair bilgiler verilmektedir.

Beşinci kitap: Terpsihore[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih'in beşinci kitabının 25. ve 28. paragraflarında Otanis'in Megabizos'un yerine kumandan olarak atanarak Trakya ve Küçük Asya'daki fetih faaliyetleri anlatılmakta, özellikle İyon Ayaklanması'nı bastırışı işlenilmektedir.

Yedinci kitap: Polimnia[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih'in yedinci kitabı Otanis'e dair en çok ilgi içeren kısımdır. Kitabın 40. paragrafına Patiramphes'in oğlu olarak tanıtılan Otanis, I. Serhas'ın arabacısı olarak görülmektedir. 61. paragrafta I. Serhas'ın eşi Amestris'in babası olduğu ve Yunan Seferi'nde orduyu kumanda ettiği bilgisi verilmekte, devam eden 62. paragrafta oğlu Anaphes'in de kumandan olarak sefere katıldığı aktarılmaktadır. 82. paragraftaysa Otanis'in oğlu olarak tanıtılan Smerdomenes'in de yine sefere kumandan olarak katıldığı belirtilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Herodotos (2012). Tarih. Müntekim Ökmen, çev. (8 bas.). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. ISBN 9789754587210.