Romain Rolland - Vikipedi

Romain Rolland Nobel Edebiyat Ödülü sahibi
Romain Rolland
Doğum29 Ocak 1866(1866-01-29)
Clamecy, Nièvre
Ölüm30 Aralık 1944 (78 yaşında)
Vézelay
MeslekDrama, roman ve deneme yazarı, sanat tarihçisi
MilliyetFransız
Dönem1902-1944
Önemli ödülleriNobel Edebiyat Ödülü (1915)

Romain Rolland (d. 29 Ocak 1866, Clamecy, Fransa – ö. 30 Aralık 1944, Vézelay, Fransa), Nobel Edebiyat Ödüllü Fransız yazar.

1886'da École normale supérieure'e girdi. Önce felsefe okuduysa da yarıda bırakıp tarih bölümüne kaydoldu. 1889'da mezun olduktan sonra iki yıl Roma'da kaldı. Burada Nietzsche ve Wagner'in arkadaşı olan Malwida von Meysenbug ile karşılaşması ve İtalyan başyapıtlarını keşfetmesi, düşüncesinin gelişiminde belirleyici oldu. 1895'te Fransa'ya dönüp "Les origines du théâtre lyrique moderne. Histoire de l’opéra en Europe avant Lulli et Scarlatti" başlıklı teziyle doktorasını verdi. Sonraki yirmi yıl boyunca Paris'teki çeşitli liselerde ders verdi. Bu arada 1902-1911 arasında École des Hautes Études Sociales'in yeni kurulan müzik okulunu yönetti; 1903'te Sorbonne'daki ilk müzik tarihi kürsüsüne atandı; 1911'de kısa süreliğine Floransa'daki Fransız Enstitüsü'nün müzik bölümünü yönetti.

İlk kitabı 1902 yılında, 36 yaşındayken yayımlandı. "Halk tiyatrosu" savunuculuğuyla tiyatronun demokratikleşmesine önemli katkıda bulundu. Bir hümanist olarak Hindistanlı filozofların çalışmalarını benimsedi.

Romain Rolland yaşamı boyunca barış yanlısı oldu. Aynı zamanda bir vejetaryen olan Rolland, pasifist enternasyonalist değerlerini koruyan birkaç büyük Fransız yazardan biriydi. Birinci Dünya Savaşı'nı Au-dessus de la mêlée (1915) kitabıyla protesto etti. 1915'te “edebi üretiminin yüce idealizmine ve anlattığı hakikat sevgisine ve sempatisine bir övgü olarak”[1] Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

Rolland ve Edmund Bordeaux Szekely 1928'de zihin, beden ve ruhun bütünleşmesi fikirlerini tanıtmak ve genişletmek amacıyla Uluslararası Biyojenik Derneği'ni kurdular. 1932 yılında, Willi Münzenberg tarafından organize edilen Savaşa ve Faşizme Karşı Dünya Komitesi'nin ilk üyeleri arasında yer aldı.

Kendini tamamen yazmaya adamak için Cenevre Gölü kıyısındaki Villeneuve'e taşındı. Hayatı sağlık sorunları ve sanat sergilerine yaptığı seyahatler nedeniyle kesintiye uğradı. Maksim Gorki'nin daveti üzerine Moskova'ya yaptığı ziyaret (1935), zamanının en büyük adamı olarak gördüğü Josef Stalin'le tanışmasını sağladı. Stalin'e duyduğu hayranlığa rağmen, arkadaşlarına yapılan zulme karşı müdahale etmeye çalıştı. Yazar Victor Serge'nin serbest bırakılması için yürütülen kampanyaya katıldı ve Stalin'e Nikolay Buharin için af dileyen bir mektup yazdı. Serge'in tutukluluğu sırasında (1933-1936) Rolland, aralarındaki siyasi anlaşmazlıklara rağmen Serge'in yazılarının Fransa'daki yayınlarıyla ilgilenmeyi kabul etmişti.

1937'de, 1940'ta Almanlar tarafından işgal edilen Vézelay'da yaşamak üzere geri döndü. Çalışmalarına hiç ara vermeden 1940'ta anılarını tamamladı. En tanınmış romanı Jean-Christophe olan Rolland, 30 Aralık 1944'te Vézelay'de öldü.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Beethoven Aklın Sınırlarını Aşmak
  • Gandhi: Umudun Direnişi
  • Michelangelo Bir Dehayı Anlamak
  • Mahatma Gandhi
  • Beethoven'ın Hayatı
  • Jean-Christophe 1
  • Jean-Christophe 2
  • Jean-Christophe 3

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Romain Rolland Kimdir?". 6 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi.