Roman Malinovski - Vikipedi

Roman Malinovski
1913 yılında Duma milletvekiliyken
Kendi dilinde adıРоман Вацлавович Малиновский
DoğumRoman Vatslavoviç Malinovski
1876
Ölüm1918
Ölüm sebebiKurşuna dizilme
MeslekAjan
İşverenOhranka
Siyasi partiRus Bolşevik Partisi

Roman Vatslavoviç Malinovski (Rusça: Роман Вацлавович Малиновский) (1876-1918) Rus Bolşevik Partisi Merkez Komitesine kadar yükselmiş Ohranka ajanıdır.

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

1899 yılında hırsızlıktan hapse atılır. 1901-1905 yılları arasında Rus Ordusunda er olarak görev yapar. 1905 Devrimi sırasında ayaklanmanın içindedir. 1906 yılında Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'ne girer. St. Petersburg'da metal işçileri sendikasında çalışır.

Ohranka ajanı[değiştir | kaynağı değiştir]

1910 yılında Rus gizli polis teşkilatı Ohranka tarafından gözaltına alınsa da serbest bırakılacaktır çünkü gözaltındayken Ohranka için ajanlık yapmaya karar vermiştir. Artık bir ajan olarak Bolşevik Partisi kademelerine sızabilecektir. 1912 yılında Lenin'nin desteğiyle Merkez Komitesine dahil edilir. Duma’da Bolşevikleri temsil eden 6 milletvekilinden birisidir. Gizli ajan olarak birçok önemli Bolşevik liderin (aralarında kendilerini ihbar edenin Malinovski olduğunu bilmeksizin sürgüne gönderilen Stalin ve Sverdlov da vardır) Sibirya'ya sürgüne gönderilmesine sebep olur. 1913 yılında kendisine gelen ihbarlar üzerine Malinovski'nin ajan olduğunu bildiren Menşevik lider Martov'a rağmen Lenin Malinovski'yi savunur. 1914 yılında gerçek kimliği ortaya çıkmasından çekinerek Almanya'ya kaçar. I. Dünya Savaşı patlak verince Almanlar tarafından savaş esiri olarak enterne edilir. Hala onun yanında olan Lenin, Malinovski'nin tutuklu bulunduğu hapishaneye giyecek vb gönderir.

Açığa çıkan arşivler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekim Devrimi'nin zaferinden sonra Bolşevikler Okhrana gizli belgelerine ulaşırlar ve gerçekten de Malinovski'nin ajan olduğunu görürler. Savaştan sonra 1918 yılında Rusya'ya dönen Malinovski, Petrograd Sovyetine girmeye çalışmış ancak Grigory Zinoviev tarafından teşhis edilmiştir. Yakalandıktan sonra suçunu itiraf etmiş ve cezasını bildiğini söyleyerek gerekenin yapılmasını istemiştir. Mahkemeye sevk edildikten sonra ölüm cezasına çarptırılmış ve kurşuna dizilmiştir.

Lenin'in öz eleştirisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Lenin'e Malinovski'nin ajan olduğu kanıtlarıyla beraber gösterildiğinde Lenin şunları söylemiştir:

Malinovski şüphesiz birçok insanı mahvetmiştir. Ancak Partinin onbinlerce, yüzbinlerce emekçi nezdinde kazandığı önem ve etki Malinovski veya onun gibiler tarafından ne yönlendirilebilir, ne kontrol edilebilir ne de durdurulabilir!

— Lenin[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Spartacus Online internet sitesinden". 9 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2008. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]