Sekaniler - Vikipedi

Sekaniler
(Tsekʼehne, Tsek’ene)
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Diller
Din

Sekaniler (Sekanice Tsekʼehne, Tsek’ene «kayadaki halk / people on the rocks», İngilizceSekani, Sikani, Siccanie, Secunnie, Beaver, FransızcaSékanais), Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde Rocky Mountain Trench'in Finlay ile Parsnip nehirlerinin drenaj sahasında yaşayan, avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, anasoylu, animist ya da şamanist Subarktik Kızılderilileri kültür grubundan Kızılderili halkı. Kuzey Atabaskları içindeki Yukon Atabaskları alt grubunda yer alırlar. Diğer Kanada Kızılderilileri gibi Sekaniler de yasal olarak Kızılderili rezervi adı verilen kamp benzeri toplama yerleşimlerde yaşamak zorundadırlar.

Komşuluk[değiştir | kaynağı değiştir]

Sekanilerin bütün komşuları kendileri gibi diğer Kanada Atabaskları olup, kuzeyde Kaskalar, kuzeydoğuda Denetalar, doğu ve güneydoğuda Danezalar, güneyde Dakeller, batıda ve güneybatıda Gitksanlar, kuzeybatıda ise Tahltanlar bulunur.[1] Son yüzyılda Algonkin halklarından olan Ova Krilerinin batıya doğru yayılmaları sonucu doğu komşuları arasında şimdi bunlar da bulunmaktadır.

Din[değiştir | kaynağı değiştir]

Animizm ve şamanizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Sekaniler ölülerini geleneksel olarak yakarlardı. Kremasyondan sonra yanık ceset ottan kulübede günlerce bekletilerek ruhunun sakinleşmesi sağlanır sonra da ağaç sırıklar üzerinde bir tabut içinde tutulurdu

Avcılık ve toplayıcılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer Atabask halkları gibi Sekaniler de avcı ve toplayıcı göçebelerdi. Balıklar besinlerinin bir parçası olsa da, komşuları olan Dakeller ve Nadotenlerin aksine, büyük av memelileri daha ağır basar. Üzümsü ve böğürtlensi meyveler özellikle de yaban mersini beslendikleri bitkilerin başında gelir.

Günümüzdeki gruplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaska Dena Council[2]

  • Kwadacha First Nation[3] (önceleri ‘Fort Ware Indian Band’ olarak bilinir, Sekanilerle Kaskalar birlikte, ana yerleşimi Fort Ware (şimdi Kwadacha), Prince George'un yaklaşık 570 km kuzeyinde, Rocky Mountain Trench'de Fox, Kwadacha, Finley nehirlerinin birleştiği noktada, rezervleri: Fort Ware #1, Sucker Lake #2, Weissener Lake #3, ca. 4 km², nüfus: 425)

Carrier-Sekani Tribal Council[4]

  • Takla Lake First Nation[5] (1959 yılında North Takla Band ile Fort Connelly Band'ın birleşmesiyle oluşturulmuştur, ana yerleşimi Takla Landing IR #7 ve #7A içinde yer alır, Prince George'un 320 km kuzeyi, Tatl'ah Bun (Takla Gölü)'nün en doğu kıyısında, Halkı baskın biçimde Kanada İngilizcesi ile Nadoten-Vetsuvetencenin Vetsuveten lehçesini konuşur, yakın zaman kadar Sekanice de konuşulurdu, bazıları ise Gitksanca ve Dakelcenin Stuart Lake lehçesini konuşur, Topluluk genel olarak Carrier (Dakel) adıyla tanımlanır, rezervleri: Driftwood River #1, Bear Lake (Upper Driftwood River) #1A, Bear Lake (Tsaytut Bay) #1B, Bear Lake (Tsaytut Island) #1C, Bear Lake (Kotsine) #2, Bear Lake (Sustut River) #3, Bear River (Fort Connelly) #4, Tsupmeet (Patcha Creek) #5, Klewaduska (Cataract) #6, North Takla Lake #7, North Takla Lake #7A, North Takla Lake (West Landing) #8, Takla Lake (Ferry Landing) #9, North Takla Lake (Bates Creek) #10, Cheztainya Lake #11, North Takla Lake #11A, North Takla Lake #12, nüfus: 703)[6]

Independent First Nations

  • McLeod Lake Indian Band[7] (‘McLeod Lake Tse'Khene First Nation’ olarak da bilinir, ana yerleşimi McLeod Lake IR McLeod Lake #1 üzerinde, McLeod Lake'nin kuzey ucunda, Prince George'un yaklaşık 150 km kuzeyi, rezervleri: Arctic Lake #10, Blue Lake #24, Bear Lake #32, Carp Lake #3, Davie Lake #28, Finlay Bay #21, Hominka #11, Kerry Lake East #9, Kerry Lake West #8, Mackenzie #19, McIntyre Lake #23, McLeod Lake #1, McLeod Lake #5, Pack River #2, Quaw Island #25, Sas Mighe Indian #32, Tacheeda Lake #14, Tom Cook #26, War Lake #4, Weedon Carp #6, Weedon Lake #27, Weston Bay #20, ca. 160 km², nüfus: 618)
  • Tsay Keh Dene First Nation (‘Tsay Keh Dene Band’ olarak da bilinir, önceleri ‘Ingenika Indian Band’ olarak adlandırılırdı, Geleneksel Tsay Keh toprakları kuzeyde Mt. Trace'nin açıklığı, batıda South Pass Peak, güneyde Nation River ve doğuda Mount Laurier, merkezi City of Prince George, Lake Williston'un kuzey bölgelerinde, rezervleri: Ingenika Settlement, Mesilinka, Parsnip #5 (on the left bank of the Parsnip River at Fort Grahame), Police Meadow #2 (6,5 east of the Finlay River, 24 km northwest of Fort Grahame), Tutu Creek #4 (on left bank of the Parnsip River at Fort Grahame), ca. 2 km², nüfus: 431)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Map of B.C. First Nations". 29 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2012. 
  2. ^ "Kaska Dena Council". 20 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2012. 
  3. ^ "Kwadacha Nation". 9 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2012. 
  4. ^ "Carrier Sekani Tribal Council (CSTC)". 14 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2012. 
  5. ^ "Takla Lake First Nation". 10 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2012. 
  6. ^ "Aboriginal Affairs and Northern Development Canada (AANDC) Source: Registered Population as of November, 2011". 9 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2012. 
  7. ^ "McLeod Lake Indian Band". 19 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2012. 

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lanoue, Guy. (1992). Brothers: the politics of violence among the Sekani of Northern British Columbia. Oxford & New York: Berg Publishers. ISBN 0-85496-746-X