Soundtrack - Vikipedi

Soundtrack bir kitap, drama, dizi, sinema filmi, radyo programı, televizyon programı veya video oyununun görüntülerine eşlik eden ve bunlarla senkronize olan kayıtlı müziktir. Türkçede tam karşılığı bulunmadığı için genellikle film müziği olarak kullanılan, İngilizce kökenli bir kelimedir.

Film endüstrisi terminolojisinde sesli film, film yapımında veya yapım sonrası oluşturulan veya kullanılan bir ses kaydıdır. Söz konusu müzik eseri bir filme değil de müzikal, tiyatro ya da operaya aitse, "film müziği" karşılığı kullanılamaz. Ya İngilizce karşılığı olan soundtrack kullanılır ya da "eserin müzikleri" şeklinde farklı tamlamalarla bu sözcüğün eksikliği giderilmeye çalışılır.

Film müziği, bir filme eşlik etmek için özel olarak yazılmış orijinal müziktir. Müzik, filmin film soundtrack'inin bir parçasını oluşturur ve genellikle önceden var olan müzik, diyalog ve ses efektlerini içerir. İpucu adı verilen ve belirli noktalarda başlayıp bitmek üzere zamanlanmış bir dizi orkestra, enstrümantal veya koro parçasından oluşur. Film müziği, söz konusu sahnenin dramatik anlatısını ve duygusal etkisini güçlendirmek için kullanılır.[1] Müzik notaları, filmin yönetmeni veya yapımcısının rehberliğinde veya onlarla işbirliği içinde bir veya daha fazla besteci tarafından yazılır. Daha sonra genellikle bir orkestra veya orkestradan oluşan bir müzisyen topluluğu tarafından gerçekleştirilir.

Ünlü soundtrack bestecileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ennio Morricone[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Zamanlar Amerika, Cinema Paradiso, Misyon (film), İyi, Kötü ve Çirkin, Bir Zamanlar Batıda, Dokunulmazlar (film, 1987)

John Williams[değiştir | kaynağı değiştir]

Er Ryan'ı Kurtarmak (Saving Private Ryan), Amistad, Kayıp Dünya (The Lost World), Sabrina, Jurassic Park, Evde Tek Başına (Home Alone), Indiana Jones üçlemesi, Güneşin İmparatorluğu (Empire of the Sun), Eastwick Cadıları (The Witches of Eastwick), Star Wars üçlemesi, E.T., Superman, Jaws, Harry Potterın ilk üç filmi, Bir Geyşanın Anıları (Memoirs of a Geisha)... gibi uzayıp giden, seksenden fazla soundtrack kompozisyonunu kapsayan bir filmografisi vardır.

Andrew Lloyd Webber[değiştir | kaynağı değiştir]

Cats, Evita, The Phantom of the Opera, Jesus Christ Superstar, Joseph and his Amazing Technicolor Dreamcoat, Sunset Boulevard müzikalleri ünlü bestelerindendir.

Danny Elfman[değiştir | kaynağı değiştir]

Batman (1989), Batman Dönüyor (Batman Returns) (1991), Görevimiz Tehlike (Mission Impossible), The Simpsons, Siyah Giyen Adamlar (Man in Black), Good Will Hunting, Çığlık 2 (Scream 2), A Simple Plan, Spider-Man, Siyah Giyen Adamlar 2 (MIIB), Hulk (The Hulk), Big Fish (Türkiye'de gösterime girmemişti), Spider-Man 2, Charlie'nin Çikolata Fabrikası (Charlie and the Chocolate Factory), Desperate Housewives (Umutsuz Ev Kadınları), Açık Deniz (Deep Sea) şeklinde uzun bir filmografisi vardır.

James Horner[değiştir | kaynağı değiştir]

Titanik, Braveheart, The Perfect Storm, Legends of the Fall, Aliens, The Spiderwick Chronicles, The New World, The Legend of Zorro, Flightplan, Troy, The Mask of Zorro, A Beautiful Mind gibi yüzden fazla film müziğinde imzası vardır.

James Newton Howard[değiştir | kaynağı değiştir]

Blood Diamond, ER, Lady in the Water, Batman Begins (Hans Zimmer ile), Unbreakable, Dinosaur, The Devil's Advocate, Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?, Fantastik Canavarlar: Grindelwald'ın Suçları

Hans Zimmer[değiştir | kaynağı değiştir]

Pirates of the Caribbean: At Worlds End, Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, The Da Vinci Code, Batman Begins, King Arthur, Madagaskar, Hannibal, The Lion King, The Simpsons Movie, The Rock, Interstellar

Gökhan Kırdar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurtlar Vadisi, Yabancı Damat, Haziran Gecesi, Kayıp, Sağır Oda, Pars: Narkoterör, İnadına Yaşamak, Geniş Zamanlar, Dede Korkut Hikayeleri, Ölümsüz Aşk, Hayalet, Köprü gibi birçok efsane dizi müziklerine imza atmıştır.

Kıraç[değiştir | kaynağı değiştir]

Zerda, Bir İstanbul Masalı, Aliye, Binbir Gece, Beyaz Gelincik, Aşk ve Ceza gibi dizi müziklerine imza atmıştır.

Toygar Işıklı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaprak Dökümü, Dudaktan Kalbe, Ezel, Fatmagül'ün Suçu Ne, Aşk-ı Memnu, Kuzey Güney, Karadayı, 20 Dakika, gibi popüler dizi müziklerine imza atmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Savage, Mark. "Where Are the New Movie Themes 12 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.?" BBC, July 28, 2008.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]