The Psychology of The Simpsons: D’oh! - Vikipedi

The Psychology of The Simpsons
Kitabın kapağı
YazarlarAlan S. Brown, Ph.D.
Chris Logan
Kapak sanatçısı
Todd Michael Bushman
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
KonularPsikoloji
Simpsonlar
Yayım1 Mart 2006
YayımcıBenBella Books
Medya türüBaskı
Sayfa240
ISBN1-932100-70-9
OCLC62593448
"Psychology of Popular Culture" serisi

The Psychology of the Simpsons: D’oh! (TürkçeSimpsonlar'ın Psikolojisi: D’oh!), Simpsonlar televizyon dizisindeki karakterleri psikolojik açıdan analiz eden, kurgu olmayan bir kitaptır. Psikologlar, danışmanlar ve okul psikoterapistleri dahil olmak üzere birçok katılımcı tarafından yazılmıştır. Kitap, Alan S. Brown ve Chris Logan tarafından düzenlendi ve 1 Mart 2006'da BenBella Books tarafından yayımlandı. Eleştirmenlerden genellikle olumlu eleştiriler almıştır.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap 1 Mart 2006'da BenBella Books tarafından "Psychology of Popular Culture Series", ya da kısaca "Smart Pop" serisinin bir parçası olarak yayımlandı.[1] Serideki diğer kitaplar; Superman, X-Men ve Matrix'i popüler kültür ve psikolojik olarak analiz eden kitaplardır.[2][3][4] BenBella'nın bu psikoloji serisi, Open Court Publishing Company'nin "pop felsefesi" serisinden esinlenilmiştir.[5] Kitabın editörleri Alan S. Brown ve Chris Logan'dı. Brown bir psikoloji profesörüdür. Logan ise bu alanda çalışan bir öğretim görevlisidir.[6] Kitap hem Simpsonlar'ın hayranlarına hem de psikoloji öğrencilerine hitap etmeyi amaçlamaktadır.[7]

İçeriği[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap, Brown ve Logan ile birlikte[6] aralarında psikologlar, danışmanlar, öğretmenler ve okul terapistlerinden oluşan yirmi dokuz kişi tarafından yazılmıştır.[1] Kitapta tartışılan genel konular arasında; aile, alkolün kötüye kullanımı, ilişkiler, benlik saygısı, seks, cinsiyet ve kişilik psikolojisi yer almaktadır.[1] Psikoloji alanındaki belirli konular arasında klinik psikoloji, bilişsellik, anormal psikoloji, evrimsel psikoloji, kumar bağımlılığı, klasik koşullanma ve aile terapisi yer alır.[1] Missouri Üniversitesi'nde psikoloji profesörü yardımcısı Denis M. McCarthy, Simpsonlar'da sunulan alkolizm için risk faktörlerini analiz etmektedir.[8] McCarthy, Bart'ın pasif kaçınmalı öğrenimini bir risk faktörü olarak alıntılamaktadır. Ayrıca, Maggie'nin de şiddet eğilimleri nedeniyle madde bağımlılığı için yüksek bir risk altında olduğunu belirtilmektedir.[8]

Her Simpsonlar bölümlerini akademik psikoloji konseptleriyle karşılaştıran materyaller içerse de, bölümlerin başlıkları ciddi özellik taşımamaktadır. Örneğin "Which One of Us is Truly Crazy" (TürkçeHangimiz Gerçekten Çılgın) ve "Looking For Mr. Smarty Pants" (TürkçeBay Zeki Pantolon Arıyor) bölümlerinin isimleri buna örnektir.[6] Kitabın editörü Chris Logan bunu şöyle açıklamaktadır: "Kitabın içeriği çok ciddi, ancak aşırı ciddi bir şekilde sunulmuyor."[6] The Simpsons Archive, kitapta mizah ve akademi arasındaki dengeyi şöyle açıklamıştır: "Neyse ki, çeşitli psikolojik teorilere ve akademik çalışmalara yapılan sayısız atıflara rağmen, kitabın içeriği çok ciddi hale gelmekten kaçınıyor ve kitap boyunca eğlendirici kalmayı başarıyor."[9]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap, Southern Methodist Üniversitesi'nin bir yayımında olumlu karşılandı.[6] Kitabın editörlerinden biriyle yapılan röportajda şunlar dile getirilmiştir: "Homer'ın birası ve TV'ye doymuş beynini gösteren aptal kapağı geçin, bununla birlikte hem TV izleyicileri hem de psikoloji öğrencilerine yönelik analizlere ulaşırsınız."[6] Ayrıca kitaptan, Andrew Billen'in yazdığı The Times'da olumlu bir şekilde bahsedildi: "The Psychology of The Simpsons D'oh! ve Reading The Sopranos'u övebilirim. Çünkü her iki eser de entelektüel çalışmaları destekleyecek kadar sağlam özelliklere sahiptir."[10] Ek olarak, The Simpsons Archive'de bulunan bir makale de kitap hakkında olumlu görüşlere sahiptir: "Eser ve olayları arasındaki bağlantı; eserde bulunan sağlam ve psikolojik noktalar Simpsonlar'dan açıklayıcı parçalar kullanılarak anlatılıyor."[9]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Brown, Alan S.; Chris Logan (1 Mart 2006). The Psychology of The Simpsons: D'oh!. Dallas, Teksas: BenBella Books. ISBN 1-932100-70-9. 
  2. ^ Yeffeth, Glen, (Ed.) (2006). The Man from Krypton: A Closer Look at Superman. BenBella Books. ISBN 1-932100-77-6. 
  3. ^ Wein, Len; Leah Wilson (2006). The Unauthorized X-Men: SF And Comic Writers on Mutants, Prejudice, And Admantium. BenBella Books. ISBN 1-932100-74-1. 
  4. ^ Yeffeth, Glen (April 2003). Taking the Red Pill: Science, Philosophy and Religion in The Matrix. BenBella Books. 
  5. ^ Weeks, Jerome (4 Ağustos 2006). "Formula for success: Small Dallas publisher is a powerful force in the pop culture universe". The Dallas Morning News. The Dallas Morning News Co. 
  6. ^ a b c d e f Staff (1 Ağustos 2007). "Simpsons psychology: Examining the heads of America's No. 1 dysfunctional family". Public Affairs. Southern Methodist University. 8 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2007. 
  7. ^ Staff. "Book Lists: Non fiction titles". Conestoga High School Library. 14 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2007. 
  8. ^ a b Quill, Elizabeth (14 Eylül 2007). "The Cerebral 'Simpsons'". The Chronicle Review. The Chronicle of Higher Education. 54 (3): Page A6. 
  9. ^ a b Paakkinen, Jouni (13 Haziran 2006). "Psychology and World and Simpsons". The Springfield Times. The Simpsons Archive. 15 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2007. 
  10. ^ ""Bauer power: it's all academic; The weekend's TV"". The Times. s. s.19. 3 Aralık 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]