Tofu - Vikipedi

Kinugoshi Tōfu (Japonya)

Tofu (Çince: 豆腐, pinyin: dòufǔ, Japonca: 豆腐, Romaji: Tōfu), Japonya, Tayland ve Çin'de yenilen soya ile yapılan tipik Uzak Doğu yemeğidir.

Anlam olarak Japonca soya(豆) ve pıhtı (腐) karakterlerinden türemiş bir kelimedir. Haşlanmış soya fasulyesinden elde edilen ve asit ya da tuzlu bileşiklerle kestirilerek elde edilen soya peyniridir. Sade ve nötr lezzeti ile hem tatlı hem de tuzlu olarak çorbadan tatlıya, yemekten kızartmaya kadar birçok farklı alanda kullanılabilen bir üründür. Yemeklerin içine eklenebileceği gibi sadece tofudan da yemekler yapılabilir. Örneğin Japonya'da tofuya soya sosu ve taze soğan katılarak yenir. İçeriğinde bulunan yoğun miktarda kalsiyum ve proteinin yanında sıfıra yakın yağ oranıyla her yaştan insanın tüketimine uygun besleyici bir besin maddesi olma özelliği taşımaktadır. Bunun yanı sıra zengin bir demir ve B vitamini kaynağıdır.Özellikle vegan beslenme tarzını benimsemiş kişilerin protein ihtiyaçlarını karşılamak açısından son derece özel bir yeri vardır. Yapısal özellikleri bakımından farklı tür ve çeşitleri mevcuttur.

Kökeni hakkında tezler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin kökenli bir yemektir. Bencao Gangmu (本草纲目 / 本草綱目 pinyin: Běncǎo Gāngmù; Wade-Giles: Pen-ts'ao Kang-mu; Doğa Bilimi Kataloğu)'a göre, kökeni MÖ 2. yüzyılda Han Hanedanı döneminde Huainan Kralı (淮南王 huáinán wáng) Liuan (劉安 liúān)'a kadar uzanır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]