Transbaykal - Vikipedi

Çita, Transbaykal'ın ana şehridir

Transbaykal, Trans-Baykal, Transbaykalia (RusçaЗабайка́лье), ya da Dauriya (RusçaДаурия) Rusya'da Baykal Gölü'nün doğusunda ya da "ötesinde" (trans-) dağlık bir bölgesidir

Dauriya'nın bozkır ve sulak çevre manzarası, "Dauria'nın Manzaraları" adıyla Dünya Mirası'nın bir parçası olan Dauriya Doğa Koruma Alanı içinde korunmaktadır.

Köken bilimi ve tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Nerchinsk'ten 8 km uzaklıkta inşa edilmiş, bölgenin en eski binası Dormiyon Kilisesi, 1706-12.

Alternatif isim olan Dauriya, Daur halkının kökeninden türetilmiştir. Patomskoye Yaylası ve Kuzey Baykal Yaylasından Rus devlet sınırına kuzeyden güneye yaklaşık 1.000 km uzanır. Transbaykal bölgesi, batıdan doğuya doğru, Baykal'dan, Shilka ve Argun Nehirlerinin birleştiği meridyene kadar 1.000 km'yi aşmaktadır.

İmparatorluk Rusya'sında Dauriya, başkenti Nerchinsk'de, daha sonra Çita'da bir oblasttı ve 1920-1922 yılları arasında kısa ömürlü Uzak Doğu Cumhuriyeti'nin bir parçası oldu. Şu anda Buryatya ve Zabaykalskiy Krayı arasında bölünmüş ve neredeyse bu iki federal birimin tüm topraklarını oluşturur.

Fauna ve flora[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölge, birçok türe ismini vermiştir, buna Daurian Kirpisi ile şu kuşlar dahildir: Asya kahverengi sinekkuşu (Muscicapa daurica), Daurian küçük kargası, Daurian kekliği, Daurian kızıkkuyruğu, Daurian sığırcığı, Daurian Kızıl kuyruklu örümcek kuşu ve Kızıl kırlangıç (Hirundo daurica). Moğol vahşi eşeği (Equus hemionus hemionus) bölgede yok olmuştur.

Dahurian cehri (Rhamnus davurica) ismi ile ünlü Dahurian karaçam (Larix gmelinii) ismi de aynı kaynaktan türetilmiştir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya-Çin sınırındaki Amur Oblastı'nda bulunan Oktyabrsky (Октябрьский) köyü büyük bir uranyum madenciliği ve işleme tesisleri sitesine sahiptir.[1] Bölgenin bir kısmı Transbaykal Doğa Koruma Alanı içindedir.[2]

Transbaykal Doğa Koruma Alanı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Shandala N, Filonova A, Titov A, Isaev D, Seregin V, Semenova V, and Metlyaev EG (2009), Radiation situation nearby the uranium mining facility 9 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Environmental section poster P.9, 54th Annual Meeting of the Health Physics Society, 12-16 July 2009, Minneapolis, MN, USA.
  2. ^ "The exhibition "Iris Russia"". flower-iris.ru. 22 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Kamu malı Bu madde artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "madde adı gerekli". Encyclopædia Britannica (11. bas.). Cambridge University Press. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]