Ulusal Arkeoloji Müzesi (Madrid) - Vikipedi

Ulusal Arkeoloji Müzesi
Museo Arqueológico Nacional
Harita
Açılış1871
KonumMadrid, İspanya
Koordinatlar40°25′25″K 3°41′22″B / 40.42361°K 3.68944°B / 40.42361; -3.68944
TürKamuya açık
Ziyaretçi141 bin[1]
YöneticiAndrés Carretero Pérez
Toplu ulaşımColón İstasyonu
Resmî siteMüze resmi internet adresi

Ulusal Arkeoloji Müzesi (İspanyolca: Museo Arqueológico Nacional), İspanya'nın başkenti Madrid'de Plaza de Colón meydanında bulunan kamuya açık arkeoloji müzesidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzenin kurulma kararı II. Isabel dönemindeki 20 Mart 1867 tarihli kararnâmeyle alınmıştır. Bu ihtiyaç Avrupa'nın diğer kentlerinde benzer müzelerin kurulması üzerine hissedilmiştir. Müzeye dair eserler daha önceden devlet bünyesindeki tarihi eserlerin toparlanmasıyla oluşturulmuştur. Koleksiyonda çok çeşitli eserler, paralar, madalyalar, arkeolojik buluntular, el yazmaları vb bulunur. 9 Temmuz 1871 tarihinde I. Amadeo tarafından Ventura Ruiz Aguilera sorumluluğunda açılmıştır. İlk açılan müze dört bölümden oluşur.

  1. İlkel dönem: 2.703 parça eser
  2. Orta Çağ: 3.033 parça eser
  3. Nümizmatik: Altın, gümüş ve bronzdan olmak üzere 103.096 parça eser
  4. Etnoğrafya: Asya, Afrika, Amerika ve Okyanusya kıtalarından 3.500 parça eser

Müze İspanya İç Savaşı sırasında soyulmuş, ünlü Quimbaya Definesi[a] başta olmak üzere çok sayıda altın para ve tarihi eser çalışmıştır. Bu dönemde çalınan eserlerin bir kısmı çok sonra ABD ve Meksika'da bulunmuş, İspanya'ya karşılığı alınarak iade edilmiştir. 19 Nisan 1941 tarihinde yayınlanan kanun hükmünde kararnâmeyle müze koleksiyonunda bulunan Amerika kıtasında ait eserler yeni oluşturulan Amerika Müzesi'ne verilmiştir.

Bina[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzenin ilk yeri geçici olarak tahsis edilmiş olan calle de Embajadores üzerinde eski bir saraydır. 1895 yılında müze Palacio de Bibliotecas y Museos kompleksine taşınır ve eserler calle Serrano tarafına bakan katlara yerleştirilir. Bina üzerinde sürekli olarak iyileştirme çalışmaları yapılsa da en kapsamlı restorasyon 1968-1981 yılları arasında olur. Bu dönemde üç olan kat sayısı beşe çıkartılır ve eserlerin çağdaş bir şekilde sergilenmesi için yeni olanaklar kullanılır. Son dönemdeki restorasyonlar nedeniyle müzede sadece tek bir salon ziyaretçilere açık durumdadır. 25 Temmuz 2011 tarihinde ise müze tamamen kapanır. 50 milyon euro mertebesinde kaynak harcanmakta olan çalışmaların 2013 yılı içinde tamamlanması beklenmektedir.

Koleksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzede 35600 yıllık olduğu düşünülen Altamira mağarasındaki duvar resimlerinin replikaları bulunur

Müzede 22 ayrı döneme ve konuya ait 34 ayrı salonda çeşitli eserler sergilenmektedir. Belli başlı bölümler şu şekildedir:

Koleksiyonlardaki 1.3 milyon parça tarihi eser arasında öne çıkan eserler şunlardır:

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İspanyolca adı Tesoro de los Quimbayas olan define savaşın ardından Cenevre'de bulunmuş ve İspanya'ya iade edilmiştir

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 2010 yılı verileri
  2. ^ İspanyolcası: Orante de Gudea
  3. ^ İspanyolcası: Cuencos de Axtroki

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]