Validebağ Korusu - Vikipedi

Validebağ Korusu
Yüksek bir bölgeden koruya bakış
Alan türü Doğa koruma alanı
Devlet  Türkiye
Şehir İstanbul
Koordinatları 41°00′47″N 29°02′46″E / 41.013°K 29.046°D / 41.013; 29.046
Kapladığı alan 354 bin m2
Koruma tedbirleri 1. Derece Doğal SİT Alanı

Validebağ Korusu ya da Adile Sultan Korusu, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan ve 354 bin m2 alana sahip olan, İstanbul’un Anadolu yakasının ikinci en büyük yeşil alanıdır. İstanbul'un Kadıköy ilçesinin Koşuyolu semti ile Üsküdar ilçesinin Altûnizâde semti ve Barbaros mahallesinin kesiştiği bölgede yer almaktadır.[1]

Koru, 1996 yılında İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından birinci derece doğa koruma alanı ilan edildi. 1999 yılında ise doğal SİT alanı olarak tescil edildi. Ayrıca içinde yer alan tarihi binalar da tescil edildi.

Korunun hafif meyilli bir arazi yapısı vardır. Anıt ağaçlar da dahil olmak üzere, yaşları 15 ila 400 arasında değişen 40'ı aşkın türdeki ağaç ve ağaççık ile çok çeşitli bitki türlerini barındıran koruda, 100'ü aşkın kuş türü ile çeşitli böcek, sürüngen, kaplumbağa, kirpi, sincap gibi birçok hayvanlar, ekolojik bir denge içinde barınmaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık 200 yıl önce Sultan III. Selim (1798–1807), annesi Mihrişah Valide Sultan (ö.1805) için, Çamlıca eteklerinde yer alan arazide bir bağ köşkü inşa ettirdi. Bu yapı, daha sonra Sultan Abdülmecid tarafından, annesi Bezmialem Valide Sultan'a (ö.1853) hediye edildi. Bezmiâlem Valide Sultan, yurt içinden ve yurt dışından getirttiği ağaç ve bitki türleriyle araziyi modern bir botanik bahçesine dönüştürdü. Koru da Vâlide Sultan'a ithafen Vâlide Bağı adıyla anılmaya başlandı.

Bezmiâlem Valide Sultan'ın vefatından sonra Validebağ Korusu, Altunizade Ailesi'nin mülkiyetine geçti. Altunizâde İsmail Zühdü Paşa, 1860 yılında burada bir köşk inşa ettirdi. Bir süre sonra da köşkü Sultan Abdülaziz'e armağan etti.

Sultan Abdülaziz, 1853 yılında kızkardeşlerinden Âdile Sultan için hassa mimarlarından Nikoğos Balyan'a koru içinde bir konut yaptırdı. Günümüzde Adile Sultan Kasrı olarak anılan bu yapı, öğretmenevi, huzurevi ve kültür merkezi olarak kullanılmaktadır. Yine aynı dönemde Abdülaziz tarafından yaptırılan tarihî bir av köşkü bulunmaktadır. Bu köşk de günümüzde İzci Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Cumhuriyet dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

1927 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın kullanımına tahsis edilmiş olan Validebağ Korusu'nda öğretmenevi olarak hizmet veren Âdile Sultan Kasrı, Abdülaziz Av Köşkü, Çamlı Köşk gibi tarihî eserlerin yanı sıra Validebağ Fen Lisesi ile Üsküdar Devlet Hastanesi ek birimleri de burada faaliyet göstermektedir.

Daha önceleri döner sermaye ile bakımlı bir durumda olan koru, 1980’li yıllarda çevre düzenlemesi ve bakım için, öğretmenevi bütçesinde yaşanan kesintiler nedeniyle kaderine terk edildi. 1990’lı yılların sonunda deresi kurutuldu, çevrede çok sayıda inşaat başlatıldı ve her sene ilkbahar ve sonbaharda koruda konaklayan leylekler artık gelmemeye başladılar. 1999 yılında yaşanan Gölcük Depremi sonrasında koru içerisinde bulunan binaların bakımsız olması neden gösterilerek, koru gözden çıkarılmaya çalışıldı. Bu yıllardan itibaren çevresinde beliren inşaatlar neticesinde civar belediyelerin rant uğruna çıkar çatışmasına sahne oldu ve günümüzde de koru üzerinde hak iddia edilmesi konusunda inat edilmektedir.

Her şeye rağmen doğal güzelliğini ve ekosistem olma özelliğini koruyan koru, gün boyunca, özellikle sabahları spor, yürüyüş ve gezinti amaçlı olarak yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Hızla betonlaşan ve düzensiz büyüyen İstanbul’da, şehrin gürültüsünden, kalabalığından ve kirli havasından kaçmak isteyenler için bir sığınak işlevini sürdürmektedir. 1999 yılındaki depremden sonra da binlerce insanın çadır kurarak sığındıkları doğal bir toplanma alanı olmuştur.

Koru’da biriken çöpler, kısmen Koru’da faaliyet gösteren kurumların görevlilerince, zaman zaman da gönüllüler tarafından toplanmaktadır.[2] Koru içerisinde son zamanlarda gerek bazı sivil inisiyatifler, gerekse gönüllüler tarafından ağaçlandırma çalışması da yapılmaktadır,[3] Bu çalışmalarla Koru'da doğal yollarla eksilen ya da tahrip olan doğal yaşamın yeniden canlandırılmasına ve zaman içerisinde Koru'ya zarar veren çalışmalar engellenmeye çalışılmaktadır.

Koru'da ayrıca öğretmenevi olarak kullanılan alana ilaveten Adile Sultan Kasrı etrafında son 10 yılda ciddi manada bir doğa katliamı yaşanmaktadır. Bunun için Adile Sultan Kasrı etrafında bulunan ve daha önce çay bahçesi olarak hizmet verilen alan kapatılmış, düğün ve eğlence hizmeti alanı açılması adına birçok ağaç ve çalı yok edilmiştir. Alana serilen mermerler sonrasında Kasır ciddi şekilde su alma tehlikesi altındadır. Etrafa yayılan gürültü ve ışıklandırma dolayısıyla da doğal hayata zarar verilmektedir. Son olarak öğretmenevi yanında bulunan alana yapılmak istenen otopark ve getirilen inşaat malzemeleri üzerine eylemler yapılmış ve alana ağaçlandırma yapılarak yapılaşmaya engel olunmaya çalışılmıştır.[4]

Koru özellikle 2000'li yıllardan sonra Üsküdar Belediyesi tarafından kullanılmak isteniyor. Buna karşı özellikle mahalle halkı, mahalle muhtarları ve Validebağ Gönüllüleri Derneği büyük çaba göstermiştir. Üsküdar Belediyesi, korunun belediyeye tahsisini Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nden talep etti.

2014 Ekim ayı itibarıyla Koru'nun Kuzeybatı sınırında yer alan ve çevresi yapılaşmayla sarılan arazi için, daha önce yeşil alan olarak tahsis edilen ve sonrasında dinî tesis alanı olarak verilen karar doğrultusunda Üsküdar Belediyesi'nin girişimiyle cami yapılmak istendi, ancak mahalle halkı ve sivil toplum örgütleri, civar alanda birçok cami olduğunu, alanın yeşil alan olarak kalması gerektiğini ifade ederek cami yapımına karşı çıkmışlardır. Ancak bu itiraz, bazı çevrelerce kamuoyuna "cami istenmiyor" şeklinde aktarıldı ve karşı kampanya yürütülmeye çalışıldı. İnşaat alanında polis koruması ve zırhlı araçlar eşliğinde cami inşaatı tamamlandı ve 2015 Ramazan Bayramı'nın birinci günü hizmete girdi. Şu anda yapılan caminin bitişiğinde bulunan alana yol yapılmak istenmekte, bunun için asfaltlama çalışması yapılmakta ve koru içerisinden yol geçirilmeye çalışılmaktadır. Koru'nun doğal yapısının ve bütünlüğünün bozulacağı gerekçesiyle gönüllüler tarafından resmi ve hukuki girişimler devam etmektedir.

Korudan geri kalan alanda millet bahçesi adıyla kent parkı oluşturulması hazırlığı yapıldığı, 2020 yılı sonunda basına yansıdı.[5]

Hukukî durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Validebağ Korusu, 1990'lı yılların başından itibaren yapılaşma tehdidine ve yanı başında bulunan 50 dönümlük arazinin yapılaşmaya açılacağı endişesiyle toplanan imzalar ve kurulan Validebağ Gönüllüleri Derneği tarafından açılan davalar sonucunda 1999 yılında İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından birinci derece doğal koruma alanı ilan edildi. Böylelikle, Koruma Kurulu'nun onayı olmadan koruda inşa faaliyeti gerçekleştirilmesinin önüne geçilmişti. Ayrıca koruda hayvan otlatılması, kurban kesimi, toplu piknikler ve mangallı piknik yapılması yasaklanmıştır.

Popüler kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Rıfat Ilgaz'ın en önemli eseri "Hababam Sınıfı"ndan uyarlanmış filmler Adile Sultan Kasrı'nda çekilmiştir.

Bitki Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağaç, Ağaççık ve Çalılar[değiştir | kaynağı değiştir]

2013 ve 2014 yıllarında Peyzaj Mimarı  Canan Atay ve Orman Mühendisi  Cengiz Eltan tarafından Validebağ Korusunda yapılan saha çalışmaları sonucunda aşağıda belirtilen türler tespit edilmiştir.

No Bilimsel Adı Adı
1 Pinus nigra Karaçam
2 Pinus brutia Kızılçam
3 Pinus pinea Fıstık Çamı
4 Pinus pinaster Sahil Çamı
5 Abies nordmanniana subsp. equi trojani Kazdağı Göknarı
6 Taxus baccata Porsuk
7 Cupressus arizonica Arizona Servisi
8 Cupressus goveniana Kokulu Servi
9 Cupressus sempervirens var.pyramidalis Akdeniz Servisi Piramidal
10 Cupressus semp.var horizontalis Akdeniz Servisi
11 Thuja orientalis Doğu Mazısı
12 Juniperus communis Adi Ardıç
13 Juniperus sabina Sabin Ardıcı
14 Cedrus libani Lübnan Sediri
15 Thuja occidentalis Batı Mazısı
16 Thuja plicata Boylu Mazı
17 Quercus robur Saplı Meşe
18 Quercus petraea Sapsız Meşe
19 Quercus cerris Saçlı Meşe
20 Quercus frainetto Macar Meşesi
21 Quercus infectoria Mazı Meşesi Meşe
22 Quercus pubescens Tüylü Meşe Meşe
23 Quercus macrolepis Anadolu Palamut Meşesi
24 Quercus aucheri Boz Pırnal
25 Quercus coccifera Kermes Meşesi
26 Platanus oxidentalis Batı Çınarı
27 Tilia platyphyllos Büyük Yapraklı Ihlamur
28 Tilia tomentosa Gümüşi Ihlamur
29 Populus alba Ak Kavak
30 Populus nigra Kara Kavak
31 Salix cinerea Boz Söğüt
32 Salix babylonica Salkım Söğüt
33 Alnus orientalis Doğu Kızılağacı
34 Acer campestre Ova Akçaağacı
35 Fraxinus excelsior Adi Dişbudak
36 Calluna vulgaris Süpürge Çalısı
37 Pistacia atlantica Atlantik Fıstığı
38 Pistacia vera Fıstık Ağacı
39 Phillyrea angustifolia Dar Yapraklı Akçakesme
40 Phillyrea latifolia Geniş Yapraklı Akçakesme
41 Laurus nobilis Akdeniz Defnesi
42 Cercis siliquastrum Erguvan
43 Spartium junceum Katırtırnağı
44 Prunus laurocerasus Karayemiş
45 Robinia pseudoacacia Yalancı Akasya
46 Paliurus aculeatus Karaçalı
47 Rubus fruticosus Böğürtlen
48 Cistus parvifolius Pembe Çiçekli Laden
49 Berberis vulgaris Adi Kadın Tuzluğu
50 Mespilus germanica Muşmula
51 Pyrus elaeagnifolia Ahlat
52 Purunus domestica Erik
53 Pirus malus Elma
54 Ficus carica İncir
55 Olea europaea Sp Zeytin
56 Cornus mas Kızılcık
57 Lavandula stoechas Karabaş Otu
58 Ligustrum vulgare Adi Kurtbağrı
59 Aesculus hippocastanum Beyaz Çiçekli At Kestanesi
60 Aesculus X carnea Kırmızı Çiçekli At Kestanesi
61 Cydonia oblonga Ayva
62 Chaenomeles speciosa (Sweet) Nakai Japon Ayvası
63 Morus nigra Kara Dut
64 Morus alba Ak Dut
65 Prunus avium Kiraz
66 Vitis vinifera L. Üzüm Asma
67 Elaeagnus angustifolia Kuş İğdesi
68 Pyracantha coccinea Kızıl Ateş Dikeni
69 Cotoneaster salicifolius Söğüt Yapraklı Dağ Muşmulası
70 Cotoneaster Microphyllus Küçük Yapraklı Dağ Muşmulası
71 Viburnum tinus Kartopu
72 Paulownia tomentosa Tüylü Pavlonya
73 Juglans nigra Kara Ceviz
74 Celtis australis Çitlenbik
75 Gleditsia triacanthos Gladiçya
76 Maclura pomifera Yalancı Portakal Ağacı
77 Catalpa bignonoides Sigara Ağacı
78 Prunus mahaleb Mahlep
79 Prunus amygdalus Badem
80 Spirea vanthouttei İspirya
81 Tamarix tetrandra Ilgın
82 Rosa canina Kuşburnu
83 Rosa sempervirens Yaban Gülü
84 Acer pseudoplatanus Dağ Akçaağacı
85 Hydrangea sp. Ortanca
86 Nerium oleander Zakkum
87 Cedrus deodora Himalaya Sediri
88 Cedrus atlantica Atlas Sediri
89 Eriobotrya japonica Malta Eriği

Çokyıllık Bitkiler, Soğanlı Bitkiler ve Sarmaşıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Peyzaj Mimarı Canan Atay tarafından çok küçük bir alanda yapılan çalışmalar sonucunda aşağıda verilen liste oluşturulmuştur.

No Bilimsel Adı Adı
1 Alcea rosea Gül Hatmi
2 Convolvulus spp. Tarla sarmaşığı
3 Ecbalium elaterium Eşek hıyarı
4 Malva spp. Ebegümeci
5 Nigella spp. Çörekotu
6 Onosma spp. Emzikotu
7 Ranunculus spp. Düğün çiçeği
8 Scabiosa spp. Uyuzotu
9 Symphytum spp. Karakafes otu
10 Muscari spp. Dağ sümbülü
11 Ornithogalum spp. Akyıldız
12 Lamium spp. Ballıbaba
13 Salvia spp. Adaçayı
14 Verbascum spp. Sığırkuyruğu
15 Onopordum spp. Eşek dikeni
16 Senecio spp. Kanarya otu
17 Solidago spp. Altın başak
18 Taraxacum spp. Karahindiba
19 Astragalus spp. Geven
20 Lathyrus spp. Mürdümük
21 Mentha spp. Nane
22 Papaver spp. Gelincik
23 Geranium spp. Turna gagası
24 Oxalis spp. Yonca
25 Polygonum spp. Madımak
26 Carduus spp Ayı pençesi
27 Centaurea spp. Peygamber çiçeği
28 Cirsium spp. Deve dikeni
29 Veronica spp. Yavşan otu
30 Anagalis spp. Fare kulağı
31 Borago officinalis Hodan
32 Euphorbia spp. Sütleğen
33 Eryngium spp. Diken
34 Thymus spp. Kekik
35 Clematis spp Ormanasması
36 Hedera helix Orman sarmaşığı

Kuş Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Koru, dünyanın önemli kuş göç yollarından birisi üzerinde olup kuşların dinlenme, beslenme barınma, üreme için konakladıkları doğal bir habitattır.

İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu tarafından 2000 yılından beri kuş gözlemleri yapılarak Kuşbank veritabanına kaydedilmektedir. 15 Kasım 2014 tarihinde alınan rapora göre bu alanda yapılmış ve kaydedilmiş 180 gözlem sonucunda 119 farklı tür kaydedilmiş ve onaylanmıştır.

No

Ulusal yaygın isim

Bilimsel isim

İngilizce İsim

1

Karabatak

Phalacrocorax carbo

Cormorant

2

Balaban

Botaurus stellaris

Great Bittern

3

Gece Balıkçılı

Nycticorax nycticorax

Grey Heron

4

Gri Balıkçıl

Ardea cinerea

Night Heron

5

Erguvani Balıkçıl

Ardea purpurea

Purple Heron

6

Kara Leylek

Ciconia nigra

Black Stork

7

Leylek

Ciconia ciconia

White Stork

8

Çeltikçi

Plegadis falcinellus

Glossy Ibis

9

Arı Şahini

Pernis apivorus

European Honey Buzzard

10

Kara Çaylak

Milvus migrans

Black Kite

11

Yılan Kartalı

Circaetus gallicus

Short-toed Snake-eagle

12

Saz Delicesi

Circus aeruginosus

Western Marsh Harrier

13

Çayır Delicesi

Circus pygargus

Montagu's Harrier

14

Atmaca

Accipiter nisus

Eurasian Sparrowhawk

15

Yaz Atmacası

Accipiter brevipes

Levant Sparrowhawk

16

Şahin

Buteo buteo

Common Buzzard

17

Kızıl Şahin

Buteo rufinus

Long-legged Buzzard

18

Küçük Orman Kartalı

Aquila pomarina

Lesser Spotted Eagle

19

Kerkenez

Falco tinnunculus

Common Kestrel

20

Aladoğan

Falco vespertinus

Red-footed Falcon

21

Delice Doğan

Falco subbuteo

Eurasian Hobby

22

Bıldırcın

Coturnix coturnix

Quail

23

Çulluk

Scolopax rusticola

Eurasian Woodcock

24

Karabaş Martı

Larus ridibundus

Common Black-headed Gull

25

Gümüş Martı

Larus michahellis

Yellow-legged Gull (L. michahellis)

26

Hazar Martısı

Larus cachinnans

Caspian gull

27

Kaya Güvercini

Columba livia

Rock Pigeon (Dove)

28

Tahtalı

Columba palumbus

Common Wood-pigeon

29

Kumru

Streptopelia decaocto

Eurasian Collared-dove

30

Üveyik

Streptopelia turtur

European Turtle-dove

31

Küçük Kumru

Spilopelia senegalensis

Laughing Dove

32 Guguk Cuculus canorus Cuckoo

33

Yeşil Papağan

Psittacula krameri

Rose-ringed (Ring-necked) Parakeet

34

Ebabil

Apus apus

Common Swift

35

Boz Ebabil

Apus pallidus

Pallid Swift

36

Ak Karınlı Ebabil

Tachymarptis melba

Alpine Swift

37

Arıkuşu

Merops apiaster

European Bee-eater

38

Gökkuzgun

Coracias garrulus

Roller

39

İbibik

Upupa epops

Eurasian Hoopoe

40

Boyunçeviren

Jynx torquilla

Eurasian Wryneck

41

Alaca Ağaçkakan

Dendrocopos syriacus

Syrian Woodpecker

42

Küçük Ağaçkakan

Dendrocopos minor

Lesser Spotted Woodpecker

43

Tarlakuşu

Alauda arvensis

Eurasian Skylark

44

Orman Toygarı

Lullula arborea

Wood Lark

45

Kum Kırlangıcı

Riparia riparia

Sand Martin

46

Kır Kırlangıcı

Hirundo rustica

Barn Swallow

47

Kızıl Kırlangıç

Hirundo daurica

Red-rumped Swallow

48

Ev Kırlangıcı

Delichon urbicum

Northern House-martin

49

Ağaç İncirkuşu

Anthus trivialis

Tree Pipit

50

Çayır İncirkuşu

Anthus pratensis

Meadow Pipit

51

Sarı Kuyruksallayan

Motacilla flava

Yellow Wagtail

52

Sarı Başlı Kuyruksallayan

Motacilla citreola

Citrine wagtail

53

Dağ Kuyruksallayanı

Motacilla cinerea

Grey Wagtail

54

Ak kuyruksallayan

Motacilla alba

White (Pied) Wagtail

55

Çıtkuşu

Troglodytes troglodytes

Winter Wren

56

Dağbülbülü

Prunella modularis

Hedge Accentor (Dunnock)

57

Karatavuk

Turdus merula

Eurasian Blackbird

58

Tarla Ardıcı

Turdus pilaris

Fieldfare

59

Öter Ardıç

Turdus philomelos

Song Thrush

60

Kızıl Ardıç

Turdus iliacus

Redwing

61

Ökse Ardıcı

Turdus viscivorus

Mistle Thrush

62

Çalı Kamışçını

Acrocephalus palustris

Reed warbler

63

Saz Kamışçını

Acrocephalus scirpaceus

Marsh Warbler

64

Ak Mukallit

Hippolais pallida

Olivaceous Warbler

65

Maskeli Ötleğen

Sylvia melanocephala

Sardinian Warbler

66

Kara Boğazlı Ötleğen

Sylvia rueppelli

Rueppell's Warbler

67

Çizgili Ötleğen

Sylvia nisoria

Barred Warbler

68

Küçük Ak Gerdanlı Ötleğen

Sylvia curruca

Lesser Whitethroat

69

Ak Gerdanlı Ötleğen

Sylvia communis

Common Whitethroat

70

Boz Ötleğen

Sylvia borin

Garden Warbler

71

Kara Başlı Ötleğen

Sylvia atricapilla

Blackcap

72

Orman Çıvgını

Phylloscopus sibilatrix

Wood Warbler

73

Çıvgın

Phylloscopus collybita

Common Chiffchaff

74

Söğütbülbülü

Phylloscopus trochilus

Willow Warbler

75

Sürmeli Çalıkuşu

Regulus ignicapilla

Firecrest

76

Çalıkuşu

Regulus regulus

Goldcrest

77

Kızılgerdan

Erithacus rubecula

European Robin

78

Benekli Bülbül

Luscinia luscinia

Thrush Nightingale

79

Bülbül

Luscinia megarhynchos

Common Nightingale

80

Kara Kızılkuyruk

Phoenicurus ochruros

Black Redstart

81

Kızılkuyruk

Phoenicurus phoenicurus

Common Redstart

82

Çayır Taşkuşu

Saxicola rubetra

Whinchat

83

Taşkuşu

Saxicola torquatus

Common Stonechat

84

Boz Kuyrukkakan

Oenanthe isabellina

Isabelline Wheatear

85

Kuyrukkakan

Oenanthe oenanthe

Northern Wheatear

86

Benekli Sinekkapan

Muscicapa striata

Spotted Flycatcher

87

Küçük Sinekkapan

Ficedula parva

Red-breasted Flycatcher

88

Halkalı Sinekkapan

Ficedula albicollis

Collared Flycatcher

89

Kara Sinekkapan

Ficedula hypoleuca

European Pied Flycatcher

90

Uzun Kuyruklu Baştankara

Aegithalos caudatus

Long-tailed Tit

91

Mavi Baştankara

Parus caeruleus

Blue Tit

92

Büyük Baştankara

Parus major

Great Tit

93

Sıvacı

Sitta europaea

Wood Nuthatch

94

Bahçe Tırmaşıkkuşu

Certhia brachydactyla

Short-toed Treecreeper

95

Sarıasma

Oriolus oriolus

Eurasian Golden-oriole

96

Kızıl Sırtlı Örümcekkuşu

Lanius collurio

Red-backed Shrike

97

Kara Alınlı Örümcekkuşu

Lanius minor

Lesser Grey Shrike

98

Kızıl Başlı Örümcekkuşu

Lanius senator

Woodchat Shrike

99

Maskeli Örümcekkuşu

Lanius nubicus

Masked Shrike

100

Alakarga

Garrulus glandarius

Eurasian Jay

101

Saksağan

Pica pica

Black-billed Magpie

102

Küçük Karga

Corvus monedula

Eurasian Jackdaw

103

Ekin Kargası

Corvus frugilegus

Rook

104

Leş Kargası

Corvus cornix

Hooded Crow

105

Sığırcık

Sturnus vulgaris

Common Starling

106

Serçe

Passer domesticus

House Sparrow

107

Söğüt Serçesi

Passer hispaniolensis

Spanish Sparrow

108

Ağaç Serçesi

Passer montanus

Eurasian Tree Sparrow

109

İspinoz

Fringilla coelebs

Chaffinch

110

Dağ İspinozu

Fringilla montifringilla

Brambling

111

Küçük İskete

Serinus serinus

European Serin

112

Florya

Carduelis chloris

European Greenfinch

113

Saka

Carduelis carduelis

European Goldfinch

114

Kara Başlı İskete

Carduelis spinus

Eurasian Siskin

115

Kocabaş

Coccothraustes

Hawfinch

116 Sarı Çinte Emberiza citrinella Yellowhammer

117

Kirazkuşu

Emberiza hortulana

Black-headed Bunting

118

Kara Başlı Çinte

Emberiza melanocephala

Ortolan

119

Tarla Çintesi

Miliaria calandra

Corn Bunting

Koru'da ayrıca çeşitli böcek, sürüngen, kaplumbağa, kirpi, sincap gibi birçok hayvanlar yine ekolojik bir denge içinde barınmaktadırlar.

Kelebek Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Validebağ Korusunda gözlenen kelebek türlerinin listesi.

No Tür Bilimsel adı
1 Atalanta Vanessa atalanta
2 Anadolu yırtıkpırtığı Nymphalis egea
3 Benekli bakırgüzeli Lycaena phlaeas
4 Benekli iparhan Melitaea didyma
5 Büyük beyazmelek – Lahana kelebeği Pieris brassicae
6 Büyük sevbeni Satyrium ilicis
7 Çayıresmeri Maniola jurtina
8 Çokgözlü esmer Aricia agestis
9 Çokgözlü mavi Polyommatus icarus
10 Çitlembik kelebeği Libythea celtis
11 Diken kelebeği Vanessa cardui
12 Erik kırlangıçkuyruk Iphiclides podalirius
13 Hatmi zıpzıp Carcharodus alceae
14 Karaağaç nimfalisi Nymphalis polychloros
15 Karanlık ormanesmeri Pararge aegeria
16 Kırlangıçkuyruk Papilio machaon
17 Kutsalmavi Celastrina argiolus
18 Küçük ateşgüzeli Lycaena thersamon
19 Küçük beyazmelek Pieris rapae
20 Küçük esmerboncuk Lasiommata megera
21 Lampides Lampides boeticus
22 Mavi zebra Leptotes pirithous
23 Minik sevbeni Satyrium acaciae
24 Orakkanat Gonepteryx rhamni
25 Sarı azamet Colias croceus
26 Yalancı beyazmelek Pieris pseudorapae
27 Yeni beneklimelek Pontia edusa
28 Orman Melikesi Melanargia galathea

Bu linkten 31 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Validebağ korusunda çekilmiş kelebek fotoğraflarına da erişebilirsiniz.

Bu linkten kelebek türleri hakkında ayrıntılı bilgiye erişebilirsiniz.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2016. 
  5. ^ "Validebağ Korusu Millet Bahçesi'ne dönüştürülüyor". BirGün. 11 Aralık 2020. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2021.