Video barındırma - Vikipedi

Video barındırma, sağlayıcı tarafından video barındırma hizmetinin sunulduğu türdür. Video barındırma hizmeti veren internet siteleri hem video ekleme veya izleme hem de resim ekleme veya var olan resimlere bakma imkânı sağlamaktadırlar. Hizmet bireysel son kullanıcıların kişisel, ticari veya telif ücretsiz videoları yükleyip paylaşmasına ve bunları izlemesine olanak tanır. Kullanıcılar genelde barındırma hizmetinin web sitesi, mobil veya masaüstü uygulaması veya diğer arayüz (API) aracılığıyla video içeriği yükleyecektir.[1] Yüklenen video içeriği kısa video kliplerinden tam uzunlukta televizyon programı ve filmlere kadar değişebilir. Video sunucusu, videoyu kendi sunucusunda saklar ve kullanıcıların farklı türdeki katıştırma kodlarını veya başkalarının video içeriğini görüntülemesine izin veren bağlantıları etkinleştirmesine olanak tanır. Özellikle video barındırma web sitesi olarak kullanılan web sitesi, genellikle video paylaşımı web sitesi olarak adlandırılır. Tanınmış video barındırma sistemleri:

Etki[değiştir | kaynağı değiştir]

2010'lu yıllarda, teknoloji ve İnternet'in günlük yaşamdaki yaygınlığı ile birlikte, video barındırma hizmetleri farklı eğlencelere (komedi, şovlar, oyunlar veya müzik), haberlere, belgesel filmlere ve eğitim videolarına portal olarak hizmet ediyor. İçerik, hem kullanıcı tarafından oluşturulmuş, amatör klipler veya ticari ürünler olabilir. Eğlence endüstrisi, müzik ve videoları, filmleri ve televizyon programlarını doğrudan halka açıklamak için bu aracı kullanıyor.[2] Birçok kullanıcı sınırsız web alanına sahip olmadığından ya ücretli bir hizmet olarak ya da bir internet servis sağlayıcısı hizmeti vasıtasıyla video barındırma hizmetleri, özellikle blogların, İnternet forumularının ve diğer etkileşimli sayfaların patlamasıyla birlikte giderek daha popüler hale geliyor. Kamera telefonları ve akıllı telefonlar için toplu pazar, kullanıcı tarafından üretilen videonun arzını artırdı. Evde arkadaşlarınıza gösterecek bir DVD yapmak gibi kişisel video dağıtımının geleneksel yöntemleri, kamera telefon kliplerinin düşük çözünürlüğü ve yüksek ses düzeyine uymuyor. Buna karşılık, mevcut geniş bant İnternet erişimi, cep telefonlarında video çekim kalitesine hizmet etmek için çok uygundur. Çoğu insan web sunucularına sahip değildir ve bu, kullanıcı tarafından oluşturulan video içeriği barındırma talebini yaratmıştır. Kullanılabilirlik bir deneyim edinmek, bir video yüklemek ve gerçek zamanlı veri akışı yayınlamak veya gömmek, gelişmiş programlama bilgisi gerektirmez. Artık yaygın bir web tarayıcısı ile elde edilir ve çok az programlama deneyimi olan kullanıcılar tarafından yapılabilir.[3]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Vimeo'dan önce ve sonra YouTube, videoların web'de barındırılma şeklini değiştirmeden önce, ilk İnternet video barındırma sitesi shareyourworld.com oldu. Tıpkı modern barındırma hizmetleri gibi kullanıcıların kliplerini veya tam videoları farklı dosya biçimlerinde yüklemelerini sağladı. 1997'de Chase Norlin tarafından kuruldu, bütçeye ve bant genişliği problemlerine bağlı olarak 2001 yılında kapandı.

Bazı web siteleri Ogg veya WebM gibi açık kaynaklı video formatlarını tercih eder. Açık kaynak video formatları için kullanılan sıkıştırma formatları Theora (Ogg ile) ve VP8 (WebM ile)'dir. Özellikle, Wikipedia topluluğu Ogg formatını savunuyor ve bazı web siteleri artık WebM videolarını aramayı özellikle destekliyor.[4]

Telif hakkı sorunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı web sitelerinde, kullanıcılar tüm filmleri, siteyle belirlenen video uzunluğu sınırının büyüklüğüne (örneğin, 15 dakikalık bir video uzunluğu sınırı) sahip bölümlere ayırarak paylaşır. Kullanıcılar tarafından tanınabilir, ancak standart arama motorlarında uyuşmayacak bir başlık sağlayarak, kullanıcıların paylaştığı uzun metrajlı filmlerin başlıklarını şaşkına çevirmek için ortaya çıkan bir uygulama vardır. Sağlanan bir videonun bir telif hakkı ihlali olması durumunda, kullanıcıya açıkça görülen her şey dahi edilmez.

Mobil video barındırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Video barındırma hizmetlerinin daha yeni bir uygulaması, video ve diğer mobil içerikin mobil cihazlar tarafından teslim edilebildiği ve mobil cihazlar tarafından kolayca erişilebildiği mobil web 2.0 arenasında yer almaktadır. DaCast ve Ustream gibi bazı video barındırma hizmetleri, videoların mobil cihazlarda izlenebileceği araçları geliştirdi; ancak, eşit erişime ve masaüstü odaklı web hizmetleri yeteneğine sahip olan video barındırma hizmetleri için mobil odaklı web tabanlı ön uçlar henüz geliştirilmedi. Skype Qik adlı bir mobil canlı yayın yazılımı kullanıcıların cep telefonlarından internete video yüklemelerine olanak tanır.[5] Videolar daha sonra çevrimiçi olarak saklanacak ve Twitter, Facebook ve YouTube gibi çeşitli sosyal paylaşım sitelerine paylaşılabilecektir. Videolar sunucularda saklanır, hem mobil cihazlardan hem de web sitesinden izlenebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2018. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]