Wiesbaden - Vikipedi

Wiesbaden
Wiesbaden havadan
Wiesbaden bayrağı
Bayrak
Wiesbaden resmî sembolü
Arma
Almanya üzerinde Wiesbaden
Wiesbaden
Wiesbaden
ÜlkeAlmanya Almanya
Eyalet Hesse
İlDarmstadt
İdare
 • Belediye başkanıGert-Uwe Mende (SPD)
Yüzölçümü
 • Toplam203,9 km²
Rakım115 m
Nüfus
 (2019)[1]
 • Toplam278,474
 • Yoğunluk1,400/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (DAS)
Posta_kodu
65001 - 65207, 55240 - 55252
Alan kodları0611, 06122, 06127, 06134
Resmî site
www.wiesbaden.de

Wiesbaden, Almanya'nın Hessen eyâletinin başkentidir. II. Dünya Savaşı'ndan, ağır havadan bombardımana tutulan şehir kısmen yıkılmış olarak çıkar. Yeniden yapılanma ve yenilenme sonucu tekrar güzel ve cezbedici yapısına kavuşmuştur. Bugün şehir merkezi genç yapılar yanında özüne sadık yeniden inşa edilmiş ve görülmeye değer güzel gotik ve yeni çağ yapıları ile meşhur, bir dinlenme-fuar-otel ve kumarhane şehridir.

Amerikan Silahlı Kuvvetlerinin Avrupa harekât karargahından biri (Air-Base Erbenheim) bu şehirdedir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Wiesbaden uydudan
Wiesbaden uydudan

Frankfurt (am Main) metropolünün batısında Ren nehri kıyında kuruludur. Nehir karşısında ise diğer eyalet Rheinland-Pfalz'in başkenti Mainz ile komşudur. Kuzeyinde Taunus ormanları içinde Taunusstein ve Bad Schwalbach batısında ünlü Rüdesheim kasabaları bulunur.

Ren nehri kıyı yamaçlarında kurulu üzüm bağları ve şarap türleri (özellikle Riesling) ile ünlüdür.

Kent merkezinin nostaljik yapısı yanında uluslararası fuar ve toplantıları, sempozyumları Frankfurt metropolüne yakınlığı nedeni ile burası tercih edilir. Şehir merkezinde bulunan lüks eşya satılan mağazaları ile ünlü (Willhelmstr, Taunusstr) caddeleri vardır.

Wiesbaden`de 26 değişik yerde sıcak termal kaynakları ve Wellness otelleri bulunur.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir kumar şehri olan Wiesbaden'in Kurhaus gazinosu meşhurdur.Sanayi olarak Kalle Kimya Fabrikası, Dyckerhoff Çimento Fabrikası, Henkell Şarap, Şampanya Fabrikası, Ebert Kimya, Glyco Metal Fabrikası sayılabilir Sanayi ağırlığı genelde güneyindeki komşu yerleşim alanındadır ve bunların içinde en büyük işverenler Opel otomobil fabrikası (Rüsselsheim), Schott Cam (Mainz), Böhringer (Ingelheim) dir. Kent'in fuar ve otelcilik teşebbüsleri yanında finans ve sigorta şirketlerinin merkez yeridir.

Toplum[değiştir | kaynağı değiştir]

Kentte bulunan Amerikan üssü ve Amerikan yerleşim alanları bulunmaktaydı. Amerika'nın geri çekilme projesi içinde bunlar zamanla elden çıkartıldılar. Kentte hâlen Amerikan ordu mensubu birkaç bin kişi yaşamaktadır.

Şehir halkı çok iyi eğitim almış, genelde eğitimci, teşebbüscü ve sanatçıdırlar. Gelir ve yaşam seviyesi Almanya ortalamasının üstündedir.

Yabancılar ve özellikle Türkler (+- 11.000) önemli bir sayı oluşturmaktadır. Genelde gettolaşmış cadde ve sokaklarda yaşamaktadırlar. Kentin ekonomisine sadece esnaf tarzında katılmaktadırlar. Westend semtinde bulunan Wellritz caddesindeki esnaf ise kısmen Türk (Güneydoğu ve Doğu Anadolu) vatandaşlarıdır. Sınırlı boyutta sanatsal ve politik çalışmalara katılırlar. Şehir sınırları içinde çeşitli islami cemaatler vardır ve bazı dernek çalışması ve dini faaliyetlerde bulunmaktalar.

Yönetim ve politika[değiştir | kaynağı değiştir]

CDU SPD GRÜNE FDP REP LiLi BLW toplam
2006 29 25 10 7 4 3 3 81
2001 30 28 8 10 4 1 - 81

Hükûmette yer alan partiler CDU, Birlik 90/Yeşiller ve FDP'dirler.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Otoban A3 ile Köln A66 ile de Frankfurt (am Main), metropollerine, A661 ile de Ren-Falz eyaletine bağlıdır. ICE hızlı tren hattı yanında S1 ve S8 banliyö ve uluslararası tren bağlantısı ve garına sahiptir.

Kardeş Şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Wiesbaden - Panorama

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]