Wilhelm Mohnke - Vikipedi

Wilhelm Mohnke
SS-Standartenführer üniforması ile Wilhelm Mohnke
Doğum15 Mart 1911
Lübeck, Almanya
Ölüm6 Ağustos 2001 (90 yaşında)
Schleswig-Holstein, Almanya
Bağlılığı Nazi Almanyası
Branşı Waffen-SS
Hizmet yılları1931–1945
Rütbesi SS-Brigadeführer
Komutası1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler"
12. SS Panzer Tümeni "Hitlerjugend"
Kampfgruppe Mohnke
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (2. Sınıf) Demir Haç (1. Sınıf) Şövalye Demir Haçı Siyah Yaralı Rozeti Gümüş Yaralı Rozeti Altın Alman Haçı

Wilhelm Mohnke (15 Mart 1911 - 6 Ağustos 2001), Nazi Almanyası'nda SS-Brigadeführer.

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Babası bir marangozdu. Babasının ölümünden sonra, sonunda bir yönetici pozisyonuna ulaştığı, cam ve porselen üreticisinde çalışmaya başladı. Mohnke, Eylül 1931'de Nazi Partisi'ne katıldı. Kısa bir süre sonra SS'e katıldı. Mohnke SS-Mann rütbesi ile göreve başladı. Adolf Hitler Ocak 1933'te Almanya Şansölyesi oldu, sonra Berlin'de SS karargâhı, tüm SS alaylarına Hitler için kişisel koruma birimine gönderilmesi için en iyi askerlerden üç kişi istedi. Mohnke 1933 Mart'ında birime seçildi. 8 Mayıs 1933'te Reich Şansölyeliği'nde ilk koruma timi olarak kurulan SS-Stabswache'ye atandı. Eylül ayında SS-Sonderkommando birimine atandı.

İkinci Dünya Savaşı'nda[değiştir | kaynağı değiştir]

Mohnke, 1939'un eylül ayında Polonya Seferi'nde yer aldı. 7 Eylül 1939'da yaralandı ve Prag'daki bir hastanede iyileşti. Bunun için, Siyah Yaralı Rozeti madalyası aldı. 29 Eylül 1939'da İkinci Sınıf Demir Haç madalyası aldı. 8 Kasım 1939 tarihinde 1. Sınıf Demir Haç ile ödüllendirildi.

Balkanlar seferi sırasında 2. Tabur komuta ettikten sonra 6 Nisan 1941'de, seferin ilk gününde, Yugoslav hava saldırısı sırasında ciddi bir şekilde bacağından yaralandı. Mohnke'ye 26 Aralık 1941 tarihinde Altın Alman Haçı madalyası verildi.

SS-Obersturmbannführer rütbesine yükselen Mohnke, 12. SS Panzer Tümeni Hitlerjugend'den oluşan ikinci alay olan 26. SS Panzergrenadier Alayının komutasına verildi.

Savaştan sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaşın bitmesinden sonra Mohnke ve diğer üst düzey Alman subayları 8. Muhafız Ordusu Kurmay Başkanı tarafından tedavi edildi. Daha sonra NKVD'ye teslim edildi. 9 Mayıs 1945'te, sorgulama için Moskova'ya uçtu ve Lubjanka Hapishanesine transfer edildikten sonra, altı yıl boyunca tecritte tutuldu. Mohnke daha sonra Woikowo'da Generaller'in Hapishanesi'ne transfer edildi. Serbest bırakıldığı 10 Ekim 1955'e kadar da burada tutuklu kaldı.

Tahliyesinin ardından Almanya Barsbüttel'de küçük romörk ve kamyonetler satan bir bayi olarak çalıştı. İngiltere Parlamentosu'nun üyesi Jeff Rooker'ın, Mohnke'nin savaşın ilk yıllarında yaptıklarının cezasını çekmesi için verdiği çabalar bir yana, Mohnke hayatının son yıllarını huzur içinde geçirmeyi başardı. Mohnke, güçlü tarihçi Thomas Fischer'in suçlamalarını reddetti ve "Ben İngiliz esir almadım veya mahkûmları yürütmek için hiçbir emir almadım" şeklinde yanıt verdi.

Wilhelm Mohnke, Schleswig-Holstein'deki Barsbüttel-Hamburg'da 2001'in Ağustos ayında 90 yaşında öldü.

Terfi ettiği rütbeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]